Spørsmål/svar

Fra admin/amunder
Revisjon per 1. mai 2010 kl. 11:23 av Roarfi@uio.no (diskusjon | bidrag) (Ny side: = På disse sidene kan du spørre å få svar om OCM - verktøy og metode.<br> = === Spørsmål og svar redigeres etter dato.<br> === Spørsmål fra gruppen stilt til Thomas Hoff<br>Arbei…)

(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til: navigasjon, søk

På disse sidene kan du spørre å få svar om OCM - verktøy og metode.

Spørsmål og svar redigeres etter dato.

Spørsmål fra gruppen stilt til Thomas Hoff
Arbeidsmiljøundersøkelsen ved UiO 2010

Spørsmål fra Greta
13-04-2010

Hei

Takk for interessant møte i går som første start på en
arbeidsmiljøundersøkelse på UiO.

Etter å ha lest nærmere på de spørsmålene som er tenkt brukt i undersøkelsen er jeg blitt ganske kritisk/usikker i forhold til hvordan vi skal kunne følge opp resultatene.

Spørreskjemaet er så generelt når man ikke skal svare ut fra sine egne synspunkter eller svare ift sin egen leder. Hvis du feks skal svare hvordan du oppfatter ledelsen ved instituttet så kan instituttet ha 4 ledere du mener er svært bra og 2 som er mindre bra. Hvilken score
skal du da sette? Middels score? Er ikke det viktigste den nærmeste lederen som har personalansvar for deg? Det er også forskjell på nivåer fra personalleder, adm leder, instituttleder, undervisnings og forskningsleder , fakdir og politisk ledelse. De har ulike roller og
hvis alle skal sees samlet vil det bli vanskelig å svare.

HF har tross alt hatt en medarbeiderundersøkelse, hvor vi har fått en del tydelige resultater som vi jobber med. For oss ser det nå ut til at det vil være mer hensiktsmessig å ta en ny arbeidsmiljøundersøkelse med
Sensus for å se om vi har endret oss i perioden.

For at vi skal få en dypere forståelse for hvilke resultater vi kan få ift denne type undersøkelse kunne jeg tenke meg at vi kunne få et fiktivt resultat (antar at Thomas Hoff har en rimelig god formening om
hvilke resultater UiO vil få) og så kunne vi få en orientering om hva forskningen sier vi bør foreta oss/som gir resultater ift oppfølgning.
Først da vil jeg (HF) være overbevist om at dette vil være en riktig type undersøkelse å gjøre.

For meg er nok hvordan vi skal følge opp resultatene det viktigste. (Jeg
tror resultatene fra HF`s undersøkelse allerede gir en indikator på hvor skoen trykker for hele UiO.)

Håper på et nytt møte om ikke så lenge.

Vennlig hilsen Greta Holm


Svar fra Thomas

Dette var et godt og viktig spørsmål!

I hovedtrekk er bekymringen at resultatene blir "vannet ut", fordi man tenker seg at respondentene setter en slags "midtskåre", fordi de ikke vet eksakt hvem eller hva de skal evaluere.

Bekymringen er imidlertid ubegrunnet: Det har blitt gjennomført empiriske studier av graden av diskriminatorisk validitet, dvs at forskjeller ("funn")
som faktisk er der, faktisk blir avdekket. Teknisk interesserte kan se på den vedlagte artikkelen - se spesielt side 393 og 394. Det er mao høy "power" i OCM, og validiteten er svært god.

En liten presisering: Greta sier at " Spørreskjemaet er så generelt når man ikke skal svare ut fra sine egne synspunkter ... ". Svaret mitt på dette er at man skal i aller høyeste grad svare ut i fra egne synspunkter.
Forskjellen i korte trekk mellom det jeg kaller "førstegenerasjons" og "andregenerasjons" verktøy er at i det første tilfellet så spør man i effekt om "hvordan du har det?", mens i det siste tilfellet så spør man i effekt om
"hvordan opplever du det?".

Vi kan komme tilbake til dette med forskjellen på disse to tilnærmingene (der sistnevnte er state-of-the-art i forskningen). Jeg vedlegger i denne omgang en litteraturgjennomgang som en av mine masterstudenter. Han beskriver kort forskjellen mellom disse f.o.m. kapittel 3 t.o.m. kapittel 3.1 (side 6 og 7).

Jeg kan godt, som Greta sier, lage et "fiktivt resultat" som en demonstrasjon. Dette vil ta litt tid å lage, men er fullt mulig. Når det gjelder mobbing (jeg antar at det er det som menes med "at man vet hvor skoen trykker"?), så kan vi fint legge til en egen dimensjon om dette. Da må
vi bare være klare på at dette er en "output" variabel, og ikke en "input" variabel, slik som de andre dimensjonene.

PS. Vi har fått inn noen VELDIG interessante resultater fra UV-fakultetet, som tar opp forholdet mellom opplevd arbeidsmiljø (gjennom kvalitative intervjuer) og dimensjonene i OCM. Jeg kommer tilbake med disse resultatene så raskt de er sammenfattet - antakelig i løpet av i dag eller i morgen.

Thomas