Demonstrasjon

Fra hf/ifikk/kun1000
Hopp til: navigasjon, søk
Reidar Aulie, Demonstrasjon, 1929. Olje på lerret, 80,5 x 100 cm. Foto: Nasjonalmuseet.

Reidar Aulie

Motivbeskrivelse

Maleriet Demonstrasjon har et vintermotiv, og det forestiller antagelig noe som foregår tidlig om morgenen eller om ettermiddagen. Det er ikke fullt dagslys, men det er heller ikke mørkt.

Det er tre tydelige grupperinger i bildet. I bakgrunnen, i venstre halvdel av maleriet, ser vi en flokk demonstranter med vaiende røde faner. Det er ikke lett å se detaljer i menneskeflokken. I forgrunnen til venstre står to menn i helfigur. Disse er de mest fremtredende i bildet. Forrest står en ung mann som ser rett mot betrakteren. Bak ham står en gammel, fremoverlent eller lutrygget mann. Begge to vender seg bort fra demonstrantene. På høyre side av bildet ser vi seks uniformerte politimenn, tre av dem rir. Rytterne har retning mot folkemengden bak i bildet. De tre politimennene som er til fots kommer gående skrått mot venstre, altså mot de to fremste figurene på bildet. De fem mennene står nesten på en diagonal linje fra øverste høyre til nederste venstre hjørne.

Bortsett fra seks røde faner og litt rød pynt på politimennenes uniformer, er det meste malt i gråtoner, mørkt brunt, mørkt blått og svart. På bakken ser det ut til å være snøslaps og søle. Det er nokså overskyet, men med et strategisk plassert lysere parti på himmelen. Det omkranser hodet til den unge personen i maleriet og bakgrunnen over demonstrasjonstoget slik at de røde fanene kommer tydelig frem.

Formspråk

Historisk kontekst

Datostemplingen på dette verket er viktig. Året er 1929 og Norge befinner seg i mellomkrigstid.

De siste årene har vært preget av økonomisk krise og produksjonsinnskrenkninger. Dette går hardt ut over befolkningen og resulterer i både lavere lønn og økt arbeidsledighet. LO ærklærte storstreik mot lønnsnedslag så tidlig som i 1921 og krisen fortsatte å oppforstre flere harde arbeidskamper og streiker de kommende årene. Spenningen var stor i landet på denner tiden og flere familier stod uten inntekt. Spesielt vanskelig var det for landsbygda, de fikk enda mindre betalt for sitt arbeid enn industriarbeiderne. Reidar Aulie var på dette tidspunktet omkring 16-17 år gammel, så det er derfor naturluig å plassere dette verket inn i sin særegne historiske kontekst.

Kunstnerens motiv (politisk kontekst)

OBS! Finne en alternativ overskrift her til hva som kommuniseres. Hvordan vi kan tolke verket ut i fra Aulies politiske holdninger.

Litteratur

Fullstendige oppføringer

Referanser