Halfdan Egedius

Fra hf/ifikk/kun1000
(Omdirigert fra Halvdan Egedius)
Hopp til: navigasjon, søk

Halfdan Egedius (1877-1899) var en norsk maler og tegner, som produserte utrolige skisser og malerier før hans tidlige død. Han er kjent for sine illustrasjons bidrag til Snorres kongesagaer, sine oljemalerier med motiv fra Telemark og omfattende dyrestudier og andre skisser.

Biografi

Egedius ble født Halfdan Johnsen, senere endret til Egedius etter sin fars mellomnavn, i Drammen den 5. mai 1877. Selv som liten viste han store kreative evner og var særlig opptatt av å tegne dyr så naturtro som han kunne. Allerede som 9-åring begynte Egedius på J.F Eckersbergs malerskole, da drevet av Knud Bergslien.

Første møte med Telemark var i 1892, her møtte han Torleiv Stadskleiv som ble hans nære venn, men Egedius møtte også på naturen telemark hadde å by på. Sammen tilbragte disse to flere sommere sammen i Bø i Telemark, og utviklet et vennskap for livet. Sommeren 1895 malte Egedius Drømmeren. Torleiv Stadskleiv., et portrett som blir et av Egedius mest kjente verk.

Egedius døde svært ung, bare 21 år gammel. Han døde av aktinomykose, også kjent som strålesopp, sannsynligvis etter å ha tygd på et strå under en av hans turer til

Telemark. Han er gravlagt på Vestre Aker kirkegård i Oslo.

Les om Halfdan Egedius' verk

Bibliografi

Referanser