Forskjell mellom versjoner av «Fra sildefisket»

Fra hf/ifikk/kun1000
Hopp til: navigasjon, søk
 
(41 mellomliggende revisjoner av 5 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
== Katalogopplysninger ==
+
 
 +
[[Fil:Strømme fra sildefisket.jpg|thumb|466x466px|Olav Strømme, ''Fra sildefisket, ''1938. Foto: Anny Fremmerlid.]]
 +
Maleriet ''Fra sildefisket'' ble malt i 1938 av den norske kunstneren [[Olav Strømme]]. Det er et oljemaleri malt på plate og størrelsen er 51,5 x 69,8 cm. 
  
[[File:Strømme fra sildefisket.jpg|thumb|right|400px]] Bildet er et oljemaleri malt på plate i 1938 av den norske kunstneren Olav Strømme. Verket måler 51,5 x 69,8 cm, og er en del av Universitetet i Oslo sin kunstsamling. Maleriet henger i Georg Morgenstiernes hus.
+
== Motivbeskrivelse og formalanalyse ==
 +
Maleriet er et maritimt landskapsbilde. Maleriet er figurativt. I forgrunnen er det fire båter hvor man kan se det man antar er mennesker, fremstilt svært forenklet med trekant-formede kropper. En kan tro at dette er menn med tanke på tiden verket er malt, men grunn av måten menneskene er illustrert på, er det vanskelig å si noe om både kjønn og alder. I mellomgrunnen står en stor, stilisert fiskebåt, som inneholder både snurpenot og kran. Disse komponentene viser en moderne fangstmetode for samtiden.<ref>Store Norske Leksikon, s.v. <<snurpenot>>. 11.09.16. https://snl.no/snurpenot    </ref> Fangstbåten tar stor plass, og rekker nesten fra den ene billedkanten til den andre. Sammen danner de fem båtene en sirkel i havet. I sirkelen er det masse hvite flekker som indikerer en sildestim. Silden er illustrert ved mange, nesten overlappende, små lyse flekker malt på en lys grå bakgrunn. Havet rundt båtene har en grønnaktig farge, som står i kontrast til den mer lyse og hvite fargen på havet i området mellom båtene. Denne kontrasten setter fokuset på silden som er fanget i området. Man kan se at havet ”bruser” av fisk. Den største båten har en dus, hvitaktig farge, mens de fire mindre båtene har sterkere farger av grå og brun. Noen av menneskene har fått en gulfarge som fungerer som et slags blikkfang i bildet.       
  
 +
Bakgrunnen i motivet består av horisontallinjen som er overgangen fra havet til landskapet bak. I bakgrunnen av båtene er himmel og/eller fjell illustrert, dette gir oss inntrykk av en horisont og landskapet rundt. Det er ikke lett å se om horisonten viser himmel eller fjellandskap, eller begge deler, men det er en tydelig overgang fra havet. Denne overgangen skaper dybde i bildet. Strømme bruker lys og mørk kontrast ved at han plasserer de mindre mørke båtene, foran den store hvite båten. Det er med på å skape dybde og romfølelse i maleriet. I bakgrunnen kan vi også skimte en liten fiskebåt, som også er med på å skape dybde i maleriet. Maleriet er lineært. Det er klare innrissede linjer som avgrenser formene i motivet. Disse sterke og samtidig skisseaktige linjene fremhever båtene på en måte som gir motivet et røft og hardt uttrykk. Det er et åpent og luftig format. Betrakteren har et fugleperspektiv over motivet. Linjedominansen er horisontal. De to fremste fiskebåtene i forgrunnen og fangstbåten i mellomgrunnen er horisontale, mens de små fiskebåtene på sidene er diagonale og bidrar med dybde og romfølelse. Strømme har valgt å bruke naturlig belysning for å lyse opp motivet. Det er en jevn og diffus belysning over motivet som er med på å skape en kjølig atmosfære.  
  
 +
== Teknikk ==
 +
I dette verket har Olav Strømme tatt i bruk "pulverteknikk". Pulverteknikk går ut på å bygge bildeflaten med et fuktig materiale, som gips eller sement. For å så drysse maling i pulverform over den våte flaten. Strømme har i hovedsak brukt plastonit i sine verk, men i dette verket har han brukt huntonittplate. Strømme har deretter risset kantlinjene på elementene i maleriet for å gi et røft uttrykk.<ref>Hovdenakk, ''Olav Strømme'', 78.</ref> Teknikken kommer tydelig frem i bakgrunnen der himmelen og/eller fjellene er presentert. Det fremkommer også en glitrende effekt fra denne teknikken.
  
== Beskrivelse ==
+
== Tema og bakgrunnshistorikk ==
<div>
+
Strømmes bilder tar utgangspunkt i den verden vi kan se rundt oss, samtidig som de formidler hans visjon av den verden han lever i. Han skaper på denne måten et tidløst og universelt motiv, fordi han formidler følelser, i stedet for en litterær tekst eller historisk hendelse. Havet er et eksempel dette og er et motiv som har blitt mye brukt av Strømme. Havet formidler sterke følelser og utrykker et slags underliggende alvor. Det gir en fornemmelse av at det ikke bare er krevende i seg selv, men at det også er en hard tilværelse for de som jobber der. De krasse linjene i kombinasjon med fargekomposisjonen er med på å understøtte dette alvoret, som igjen danner et realistisk bilde av arbeidslivet på fiskeflåten på 1930-tallet.<ref>Eckhoff, ''Olav Strømmes Visjon'', 26.</ref>
Olav Strømme maler og bearbeider motivet fra sildefisket opp gjennom hele sin karriere, og motivet er ett av hans mest kjente.<ref>Per Hovdenakk, Olav Strømme, 91.</ref>&nbsp;På 1930-tallet ble motivet viktig for Strømme av flere årsaker. Som kunstner ønsket han å gå litt siden av det rent abstrakte til det mer realistiske og virkelighetsnære. Men selv om motivet var realistisk kunne han likevel eksperimentere innenfor de ulike kunstretnigene på den tiden. Disse kommer til uttrykk i "Fra Sildefisket" også. Kubismen er representert med sine geometriske former i fiskerne bildet. Ekspresjonismen har et tydelig uttrykk gjennom den skisseaktige teknikken og råheten i materialet.&nbsp;
 
  
Motivet er enkelt og står til tittelen på bildet. I forgrunnen ser vi små båter som omkranser en stor sildestim som er fanget med not. Sildestimen er malt med mange små, lyse flekker på lys grå bakgrunn. Dette gjør at fiskefangsten virker levende. I båtene er det mennesker som er framstilt på en enkel måte med trekantet kropp og et rundt hode. Den store fangstbåten som ligger bak de små båtene har fått en sentral og stor plass i bildet. Lengden på den går nesten fra billedkant til billedkant. Vi ser at båten er utstyrt med kran og snurpenot, som var moderne hjelpemidler på den tiden. Horisontlinjen ligger høyt i bildet, og dette gir havet en framtredende plass. Alle Strømme sine sildebilder viser et rolig hav. I "Fra Sildefisket" gir havet inntrykk av harmoni med sine duse farger. Himmelen er lys, og horisontale linjer er risset inn i det øverste malingslaget. Dette gjør at den underliggende, blågrønne fargen kommer fram. Den lyse fargen på himmelen gir et inntrykk av morgendis. Som tidligere nevnt hadde ekspresjonismen stor betydning for Strømme. Sterke og klare farger var sentralt både i ekspresjonismen og hos kunstneren, men han hadde en periode på 1930-tallet der fargene i stor grad var dystre.<ref>Norsk Kunstnerleksikon, Bind 4, 99.</ref> Dette kan til en viss grad ses i "Fra Sildefisket".
+
1930-årene var en tid preget av ekspansjon og utvikling i fiskeindustrien, hvor det skjedde en modernisering av fiskeflåten og fangstmetodene som ble brukt.<ref>Hovdenakk, ''Olav Strømme'', 30.</ref> Kontrasten mellom de små båtene hvor det brukes ren mannekraft og garn, i forhold til den store fangstbåten med kranene viser nettopp dette. Utviklingen kommer tydelig frem, og peker på at endringene i samfunnet er i full sving. Det dannes dermed et positivt bilde av framskrittene man har oppnådd med teknologien innen fiskeflåten. Samtidig viser det konsekvensene denne utviklingen vil ha for de små lokale aktørene, som kan få vanskeligheter med å konkurrere med de større aktørene hvis de ikke kan utvikle seg i samme takt.  
  
Strømme ville med dette maleriet sette søkelyset på det moderne fremskrittet Norge opplevde på 1930-tallet. Urbaniseringen og fremskrittet ble ofte synonymt med Oslo på den tida, men Strømme ville vise at hverdagslivet utenfor byen også var i utvkling. Den store fangstbåten på bildet viser både kran og snurpenot. Dette var viktige nyvinninger for fiskerinæringen utenfor de store byene. "Fra Sildefisket" er et speilbilde av en tid. Det er et samfunnskommenterende verk. Han skaper balanse mellom gamle og nye tradisjoner. Han får fram en fascinasjon for fremskrittet og et fellesskap rundt de gamle tradisjonene.&nbsp;
+
I 1938 reiste Olav Strømme med kunstnervennene Sigurd Winge og Rolf Nesch til Mørekysten for å studere og hente inspirasjon fra sildefiskeriene. Opplevelsene herfra førte til en betydelig produksjon i årene som kom. For Olav Strømmes vedkommende ble inntrykkene han hentet herfra presentert i en lang rekke sildefiskebilder. Man regner med at baktanken med reisen var å finne et motiv til konkurransen om utsmykningen av Oslo rådhus, hvor oppgaven var at motivet skulle skildre norsk natur, nærings- og arbeidsliv.<ref>Eckhoff, ''Olav Strømmes Visjon'', 25.</ref> Motivet ''Fra sildefisket'' er dermed en del av en større produksjon av sildefiskemotiv av Strømme. I utgangspunktet kan man tenke seg at verkets profane funksjon var et motiv til konkurransen om utsmykningen av Oslo rådhus, med staten som oppdragsgiver. Men ettersom sildefiskebildene ble en del av en større produksjon og et av hans mest populære motiv, kan man anta at det utviklet seg til å bli en produksjon for et fritt kunstmarked.
  
 +
Strømme tilhørte en gruppe med kunstnere som stilte seg kritisk til de såkalte Matisse-elevene.<ref>Norsk biografisk leksikon, s.v.  <<Olav Strømme>>. 09.09.16. https://nbl.snl.no/Olav_Strømme </ref> Å hente motiver fra fiskefeltene på Mørekysten ble dermed et opprør mot flere av de etablerte norske kunstnerne i samtiden, som dyrket et romantisk kunstsyn, preget av idealitet, klassisisme, romantikk og religiøs tematisering. Olav Strømme og hans kunstnervenner derimot, begynte å dyrke et modernistisk kunstsyn som fremhevet individualisme og realisme.<ref>Per Hovdenakk, ''Olav Strømme'', 91.</ref> Inntrykkene skulle illustrere samtiden, og dette verket ble dermed et av mange sildefiskemotiver som gjenspeiler et samfunnsliv et norsk publikum kunne identifisere seg med. I tiden når sildefiskemotivene blir til er Olav Strømme også midt i en voldsom kunstnerisk utvikling. Denne utviklingen fører han fra et tradisjonelt naturalistisk maleri over til et abstrakt formspråk som legger grunnlaget for hele hans senere produksjon.<ref>Eckhoff, ''Olav Strømmes Visjon'', 12.</ref> Den abstrakte stilen Strømme bruker i dette verket er dermed forut for sin tid, ettersom han tar i bruk en moderne illustrativ måte å skildre vestlandsk natur og arbeidsliv på. Dette kommer til uttrykk gjennom den kraftige stiliseringen av motivet som gjenspeiles spesielt i de kubistiske formene til båtene og menneskene i dem.Verkets abstrakte natur forteller på denne måten en historie, hvor man relativt tydelig kan avlese situasjonen motivet prøver å skildre: arbeidet, fangsten, teknologien, samt faren og tyngden som ligger bak et slikt arbeid som sildefisket. Verket representerer dermed også et brudd i forhold til formale tradisjoner, da kombinasjonen av pulverteknikk og oljemaling som Strømme bruker skiller seg fra det typiske oljemaleriet.<ref>Norsk biografisk leksikon, s.v. <<Olav Strømme>>. 09.09.16. . https://nbl.snl.no/Olav_Strømme</ref>
  
 +
''Fra Sildefisket'', blir et svært moderne maleri for sin samtid, både i komposisjon og i sin plassering i den kunstneriske stilutviklingen i Norge. Grunnen til dette er at det tar flere år før Strømme blir offisielt anerkjent som en av de fremste representantene for det abstrakte billedspråket.<ref>Norsk biografisk leksikon, s.v. <<Olav Strømme>>. 09.09.16. https://nbl.snl.no/Olav_Strømme</ref> Verket oppstår kanskje dermed som en kontrast til den anerkjente kunsten, men med et ønske om å introdusere en ny måte å formidle norsk natur og arbeidsliv på som folk flest kanskje bedre kjenner seg igjen i.
  
== Teknikk ==
+
== Bibliografi ==
 +
Eckhoff, Audun. ''Flyver i natten -'' ''Olav Strømmes visjon''. Mag.avhandling. Universitetet I Oslo. Oslo: E.Eckhoff, 1993.
  
Olav Strømme eksperimenterte med mange ulike teknikker. ”Fra Sildefisket” viser hvordan han har tatt i bruk en teknikk som han benyttet ofte. Han var sterkt inspirert av den tysk-norske ekspresjonisten Rolf Nesch. I ”Fra Sildefisket” vises dette tydelig ved at han har brukt pulverteknikken. Denne teknikken gikk ut på å legge våt gips på en plate. I dette tilfelle er det brukt en huntonittplate. Maling i pulverform ble drysset på mens gipsen var våt. Dette ga maleriet et røft uttrykk.<ref>Per Hovdenakk, Olav Strømme, 78.</ref> Oljemalingen, som utgjorde det øverste laget, ble risset i med ulike redskaper. Den underliggende pulvermalingen kom da fram, og ga form til fangstbåten og linjene på himmelen. Denne teknikken gir i dette maleriet inntrykk av en tøff hverdag på havet. Det gir bildet liv, og en fornemmelse av å være i nærheten av situasjonen han har malt.
+
Hovdenakk, Per. ''Olav Strømme. ''Ålesund:
 +
Olav Strømmes Minnefond, 2009.
  
 +
Norsk Biografisk Leksikon, s.v. "Olav Strømme". 09.09.16. https://nbl.snl.no/Olav_Strømme
  
 +
Store Norske Leksikon, s.v. "snurpenot". 11.09.16. https://snl.no/snurpenot
  
== <span style="font-size:large;">Referanser</span> ==
+
== Referanser ==
  
 
<references />
 
<references />
  
== Bibliografi ==
 
 
Hovdenakk, Per. 2009.&nbsp;''Olav Strømme.&nbsp;''Ålesund: Olav Strømmes Minnefond
 
 
Norsk Kunstnerleksikon (Oslo): Universitetsforl., cop. 1982-1986 c1986, Bind 4
 
  
 
== Eksterne Lenker ==
 
== Eksterne Lenker ==
  
[[Category:Universitetet_i_Oslo]][[Category:Alle_wiki-kunstverk]][[Category:Maleri]]&nbsp;&nbsp;
+
[[Category:Universitetet_i_Oslo]]
</div>
+
[[Category:Alle_wiki-kunstverk]]
<br/>
+
[[Category:Maleri]]

Nåværende revisjon fra 10. aug. 2019 kl. 15:40

Olav Strømme, Fra sildefisket, 1938. Foto: Anny Fremmerlid.

Maleriet Fra sildefisket ble malt i 1938 av den norske kunstneren Olav Strømme. Det er et oljemaleri malt på plate og størrelsen er 51,5 x 69,8 cm.

Motivbeskrivelse og formalanalyse

Maleriet er et maritimt landskapsbilde. Maleriet er figurativt. I forgrunnen er det fire båter hvor man kan se det man antar er mennesker, fremstilt svært forenklet med trekant-formede kropper. En kan tro at dette er menn med tanke på tiden verket er malt, men på grunn av måten menneskene er illustrert på, er det vanskelig å si noe om både kjønn og alder. I mellomgrunnen står en stor, stilisert fiskebåt, som inneholder både snurpenot og kran. Disse komponentene viser en moderne fangstmetode for samtiden.[1] Fangstbåten tar stor plass, og rekker nesten fra den ene billedkanten til den andre. Sammen danner de fem båtene en sirkel i havet. I sirkelen er det masse hvite flekker som indikerer en sildestim. Silden er illustrert ved mange, nesten overlappende, små lyse flekker malt på en lys grå bakgrunn. Havet rundt båtene har en grønnaktig farge, som står i kontrast til den mer lyse og hvite fargen på havet i området mellom båtene. Denne kontrasten setter fokuset på silden som er fanget i området. Man kan se at havet ”bruser” av fisk. Den største båten har en dus, hvitaktig farge, mens de fire mindre båtene har sterkere farger av grå og brun. Noen av menneskene har fått en gulfarge som fungerer som et slags blikkfang i bildet.     

Bakgrunnen i motivet består av horisontallinjen som er overgangen fra havet til landskapet bak. I bakgrunnen av båtene er himmel og/eller fjell illustrert, dette gir oss inntrykk av en horisont og landskapet rundt. Det er ikke lett å se om horisonten viser himmel eller fjellandskap, eller begge deler, men det er en tydelig overgang fra havet. Denne overgangen skaper dybde i bildet. Strømme bruker lys og mørk kontrast ved at han plasserer de mindre mørke båtene, foran den store hvite båten. Det er med på å skape dybde og romfølelse i maleriet. I bakgrunnen kan vi også skimte en liten fiskebåt, som også er med på å skape dybde i maleriet. Maleriet er lineært. Det er klare innrissede linjer som avgrenser formene i motivet. Disse sterke og samtidig skisseaktige linjene fremhever båtene på en måte som gir motivet et røft og hardt uttrykk. Det er et åpent og luftig format. Betrakteren har et fugleperspektiv over motivet. Linjedominansen er horisontal. De to fremste fiskebåtene i forgrunnen og fangstbåten i mellomgrunnen er horisontale, mens de små fiskebåtene på sidene er diagonale og bidrar med dybde og romfølelse. Strømme har valgt å bruke naturlig belysning for å lyse opp motivet. Det er en jevn og diffus belysning over motivet som er med på å skape en kjølig atmosfære. 

Teknikk

I dette verket har Olav Strømme tatt i bruk "pulverteknikk". Pulverteknikk går ut på å bygge bildeflaten med et fuktig materiale, som gips eller sement. For å så drysse maling i pulverform over den våte flaten. Strømme har i hovedsak brukt plastonit i sine verk, men i dette verket har han brukt huntonittplate. Strømme har deretter risset kantlinjene på elementene i maleriet for å gi et røft uttrykk.[2] Teknikken kommer tydelig frem i bakgrunnen der himmelen og/eller fjellene er presentert. Det fremkommer også en glitrende effekt fra denne teknikken.

Tema og bakgrunnshistorikk

Strømmes bilder tar utgangspunkt i den verden vi kan se rundt oss, samtidig som de formidler hans visjon av den verden han lever i. Han skaper på denne måten et tidløst og universelt motiv, fordi han formidler følelser, i stedet for en litterær tekst eller historisk hendelse. Havet er et eksempel på dette og er et motiv som har blitt mye brukt av Strømme. Havet formidler sterke følelser og utrykker et slags underliggende alvor. Det gir en fornemmelse av at det ikke bare er krevende i seg selv, men at det også er en hard tilværelse for de som jobber der. De krasse linjene i kombinasjon med fargekomposisjonen er med på å understøtte dette alvoret, som igjen danner et realistisk bilde av arbeidslivet på fiskeflåten på 1930-tallet.[3]

1930-årene var en tid preget av ekspansjon og utvikling i fiskeindustrien, hvor det skjedde en modernisering av fiskeflåten og fangstmetodene som ble brukt.[4] Kontrasten mellom de små båtene hvor det brukes ren mannekraft og garn, i forhold til den store fangstbåten med kranene viser nettopp dette. Utviklingen kommer tydelig frem, og peker på at endringene i samfunnet er i full sving. Det dannes dermed et positivt bilde av framskrittene man har oppnådd med teknologien innen fiskeflåten. Samtidig viser det konsekvensene denne utviklingen vil ha for de små lokale aktørene, som kan få vanskeligheter med å konkurrere med de større aktørene hvis de ikke kan utvikle seg i samme takt.  

I 1938 reiste Olav Strømme med kunstnervennene Sigurd Winge og Rolf Nesch til Mørekysten for å studere og hente inspirasjon fra sildefiskeriene. Opplevelsene herfra førte til en betydelig produksjon i årene som kom. For Olav Strømmes vedkommende ble inntrykkene han hentet herfra presentert i en lang rekke sildefiskebilder. Man regner med at baktanken med reisen var å finne et motiv til konkurransen om utsmykningen av Oslo rådhus, hvor oppgaven var at motivet skulle skildre norsk natur, nærings- og arbeidsliv.[5] Motivet Fra sildefisket er dermed en del av en større produksjon av sildefiskemotiv av Strømme. I utgangspunktet kan man tenke seg at verkets profane funksjon var et motiv til konkurransen om utsmykningen av Oslo rådhus, med staten som oppdragsgiver. Men ettersom sildefiskebildene ble en del av en større produksjon og et av hans mest populære motiv, kan man anta at det utviklet seg til å bli en produksjon for et fritt kunstmarked.

Strømme tilhørte en gruppe med kunstnere som stilte seg kritisk til de såkalte Matisse-elevene.[6] Å hente motiver fra fiskefeltene på Mørekysten ble dermed et opprør mot flere av de etablerte norske kunstnerne i samtiden, som dyrket et romantisk kunstsyn, preget av idealitet, klassisisme, romantikk og religiøs tematisering. Olav Strømme og hans kunstnervenner derimot, begynte å dyrke et modernistisk kunstsyn som fremhevet individualisme og realisme.[7] Inntrykkene skulle illustrere samtiden, og dette verket ble dermed et av mange sildefiskemotiver som gjenspeiler et samfunnsliv et norsk publikum kunne identifisere seg med. I tiden når sildefiskemotivene blir til er Olav Strømme også midt i en voldsom kunstnerisk utvikling. Denne utviklingen fører han fra et tradisjonelt naturalistisk maleri over til et abstrakt formspråk som legger grunnlaget for hele hans senere produksjon.[8] Den abstrakte stilen Strømme bruker i dette verket er dermed forut for sin tid, ettersom han tar i bruk en moderne illustrativ måte å skildre vestlandsk natur og arbeidsliv på. Dette kommer til uttrykk gjennom den kraftige stiliseringen av motivet som gjenspeiles spesielt i de kubistiske formene til båtene og menneskene i dem.Verkets abstrakte natur forteller på denne måten en historie, hvor man relativt tydelig kan avlese situasjonen motivet prøver å skildre: arbeidet, fangsten, teknologien, samt faren og tyngden som ligger bak et slikt arbeid som sildefisket. Verket representerer dermed også et brudd i forhold til formale tradisjoner, da kombinasjonen av pulverteknikk og oljemaling som Strømme bruker skiller seg fra det typiske oljemaleriet.[9]

Fra Sildefisket, blir et svært moderne maleri for sin samtid, både i komposisjon og i sin plassering i den kunstneriske stilutviklingen i Norge. Grunnen til dette er at det tar flere år før Strømme blir offisielt anerkjent som en av de fremste representantene for det abstrakte billedspråket.[10] Verket oppstår kanskje dermed som en kontrast til den anerkjente kunsten, men med et ønske om å introdusere en ny måte å formidle norsk natur og arbeidsliv på som folk flest kanskje bedre kjenner seg igjen i.

Bibliografi

Eckhoff, Audun. Flyver i natten - Olav Strømmes visjon. Mag.avhandling. Universitetet I Oslo. Oslo: E.Eckhoff, 1993.

Hovdenakk, Per. Olav Strømme. Ålesund: Olav Strømmes Minnefond, 2009.

Norsk Biografisk Leksikon, s.v. "Olav Strømme". 09.09.16. https://nbl.snl.no/Olav_Strømme

Store Norske Leksikon, s.v. "snurpenot". 11.09.16. https://snl.no/snurpenot

Referanser

  1. Store Norske Leksikon, s.v. <<snurpenot>>. 11.09.16. https://snl.no/snurpenot    
  2. Hovdenakk, Olav Strømme, 78.
  3. Eckhoff, Olav Strømmes Visjon, 26.
  4. Hovdenakk, Olav Strømme, 30.
  5. Eckhoff, Olav Strømmes Visjon, 25.
  6. Norsk biografisk leksikon, s.v.  <<Olav Strømme>>. 09.09.16. https://nbl.snl.no/Olav_Strømme 
  7. Per Hovdenakk, Olav Strømme, 91.
  8. Eckhoff, Olav Strømmes Visjon, 12.
  9. Norsk biografisk leksikon, s.v. <<Olav Strømme>>. 09.09.16. . https://nbl.snl.no/Olav_Strømme
  10. Norsk biografisk leksikon, s.v. <<Olav Strømme>>. 09.09.16. https://nbl.snl.no/Olav_Strømme


Eksterne Lenker