Forskjell mellom versjoner av «Henrik Sørensen»

Fra hf/ifikk/kun1000
Hopp til: navigasjon, søk
Linje 1: Linje 1:
Henrik Ingvar Sørensen, født 12. februar 1882 i Värmland, Sverige. Død 24. februar 1962. Gift med Gudrun Cleve. Kjent for religiøs kunst, portretter, monumentalmalerier og lanskapsbilder.<br>
+
Henrik Ingvar Sørensen, født 12. februar 1882 i Värmland, Sverige. Død 24.februar 1962.  
  
[[Image:HenrikSørensen.jpg|frame|left|220x283px|Henrik Sørensen, Holmsbu billedgalleri ©]]
+
Eneste barn&nbsp;av norske foreldre. Moren døde da han ble født. Gift med Gudrun Cleve. Kjent for religiøs kunst, portretter, monumentalmalerier og lanskapsbilder.<br>
  
<br>
+
[[Image:HenrikSørensen.jpg|frame|left|250x333px|Henrik Sørensen, Holmsbu billedgalleri ©]]
  
Sørensen&nbsp;flyttet til Norge som tenåring og var elev ved&nbsp;flere tegne -og maleskoler&nbsp;i Europa på begynnelsen av 1900-tallet.&nbsp;I 1904 debuterte&nbsp;han på&nbsp;Høstutstillingen, da med&nbsp;et landskapsmaleri.&nbsp;Viktigst&nbsp;for Sørensens karriere var hans tid hos Henri Matisse i Paris. Her studerte&nbsp;han&nbsp;sammen med flere&nbsp;andre&nbsp;norske og svenske kunstnere på&nbsp;slutten av 1908 og våren 1910.&nbsp;Matisse la vekt på å stimulere elevenes egenart og særegne uttrykk. Sammen med&nbsp; Alf Rolfsen, Jean Heiberg, Axel Revold og Per Grogh dominerte Sørensen "freskoepoken", og disse malerne&nbsp;ble gjerne&nbsp;kalt "freskobrødrene". Sørensens ''Svartbekken&nbsp;''fra 1909&nbsp;regnes som norges første ekspresionistiske maleri og står i en særstilling i kunstnerens produksjon.<br>  
+
<br>
  
Henrik Sørensen var en lederskikkelse i norsk kunst- og kulturliv,&nbsp;en&nbsp;engasjert samfunnsdebattant med&nbsp;en sterk personlighet.&nbsp;Han var uttalt pasifist, noe som kommer til syne i maleriene han produserte i krigsperioder. I hans arbeider kan man se evnen til medfølelse og engasjement sammen med en sterk naturfølelse og dragning mot det mystiske, noe som kanskje kan spores tilbake til barndommen i skogene i ”Gösta Berlings trakter”, med sagn, myter og overtro. Sørensen var også svært opptatt av litteratur og poesi.  
+
Sørensen&nbsp;flyttet til Norge&nbsp;som tolvåring&nbsp;med sin&nbsp;far som var sagbruksbestyrer. Fra 1904&nbsp;var han elev ved&nbsp;flere tegne -og maleskoler&nbsp;i Europa og&nbsp;debuterte i 1904 også&nbsp;på&nbsp;Høstutstillingen, da med&nbsp;et landskapsmaleri.&nbsp;Viktigst&nbsp;for Sørensens karriere var hans tid hos Henri Matisse i Paris. Her studerte&nbsp;han&nbsp;sammen med flere&nbsp;andre&nbsp;norske og svenske kunstnere på&nbsp;slutten av 1908 og våren 1910.&nbsp;Matisse la vekt på å stimulere elevenes egenart og særegne uttrykk.  
  
<br>  
+
Sørensens Svartbekken fra 1909 regnes som norges første ekspresionistiske maleri og står i en særstilling i kunstnerens produksjon.
 +
 
 +
Sammen med&nbsp; Alf Rolfsen, Jean Heiberg, Axel Revold og Per Grogh dominerte Sørensen "freskoepoken", og disse malerne&nbsp;ble gjerne&nbsp;kalt "freskobrødrene". Henrik Sørensen var en lederskikkelse i norsk kunst- og kulturliv,&nbsp;en&nbsp;engasjert samfunnsdebattant med&nbsp;en sterk personlighet.&nbsp;Han var uttalt pasifist, noe som kommer til syne i maleriene han produserte i krigsperioder. I hans arbeider kan man se evnen til medfølelse og engasjement sammen med en sterk naturfølelse og dragning mot det mystiske, noe som kanskje kan spores tilbake til barndommen i skogene i ”Gösta Berlings trakter”, med sagn, myter og overtro. Sørensen var også svært opptatt av litteratur og poesi.
 +
 
 +
<br>
  
 
<br>Les om Henrik Sørensens verk [[Arbeid, administrasjon, fest]].  
 
<br>Les om Henrik Sørensens verk [[Arbeid, administrasjon, fest]].  
Linje 15: Linje 19:
 
[[Image:Henriksørensenarbeideadministrasjonfest.jpg|thumb|left|250px|Henrik Sørensen. Arbeide, administrasjon, fest © H.Sørensen/BONO 2009 Foto: B.Stolpmann]]  
 
[[Image:Henriksørensenarbeideadministrasjonfest.jpg|thumb|left|250px|Henrik Sørensen. Arbeide, administrasjon, fest © H.Sørensen/BONO 2009 Foto: B.Stolpmann]]  
  
<br>  
+
<br>
  
<br>  
+
<br>
  
<br>  
+
<br>
  
<br>  
+
<br>
  
<br>  
+
<br>
  
<br>  
+
<br>
  
<br>  
+
<br>
  
<br>  
+
<br>
  
<br>  
+
<br>
  
<br>  
+
<br>
  
<br>  
+
<br>
  
 
== Bibliografi  ==
 
== Bibliografi  ==

Revisjonen fra 30. okt. 2011 kl. 22:13

Henrik Ingvar Sørensen, født 12. februar 1882 i Värmland, Sverige. Død 24.februar 1962.

Eneste barn av norske foreldre. Moren døde da han ble født. Gift med Gudrun Cleve. Kjent for religiøs kunst, portretter, monumentalmalerier og lanskapsbilder.

Henrik Sørensen, Holmsbu billedgalleri ©


Sørensen flyttet til Norge som tolvåring med sin far som var sagbruksbestyrer. Fra 1904 var han elev ved flere tegne -og maleskoler i Europa og debuterte i 1904 også på Høstutstillingen, da med et landskapsmaleri. Viktigst for Sørensens karriere var hans tid hos Henri Matisse i Paris. Her studerte han sammen med flere andre norske og svenske kunstnere på slutten av 1908 og våren 1910. Matisse la vekt på å stimulere elevenes egenart og særegne uttrykk.

Sørensens Svartbekken fra 1909 regnes som norges første ekspresionistiske maleri og står i en særstilling i kunstnerens produksjon.

Sammen med  Alf Rolfsen, Jean Heiberg, Axel Revold og Per Grogh dominerte Sørensen "freskoepoken", og disse malerne ble gjerne kalt "freskobrødrene". Henrik Sørensen var en lederskikkelse i norsk kunst- og kulturliv, en engasjert samfunnsdebattant med en sterk personlighet. Han var uttalt pasifist, noe som kommer til syne i maleriene han produserte i krigsperioder. I hans arbeider kan man se evnen til medfølelse og engasjement sammen med en sterk naturfølelse og dragning mot det mystiske, noe som kanskje kan spores tilbake til barndommen i skogene i ”Gösta Berlings trakter”, med sagn, myter og overtro. Sørensen var også svært opptatt av litteratur og poesi.



Les om Henrik Sørensens verk Arbeid, administrasjon, fest.

Henrik Sørensen. Arbeide, administrasjon, fest © H.Sørensen/BONO 2009 Foto: B.Stolpmann












Bibliografi

Norsk kunstnerleksikon, bind 4, Nasjonalgalleriet, Oslo: Universitetsforlaget A.S, 1986

Reidar Revold, Norges Billedkunst i det nittende og tyvende århundre, 2.bind, Oslo:Gyldendal Norsk forlag, 1953.