Forskjell mellom versjoner av «Fra sildefisket»

Fra hf/ifikk/kun1000
Hopp til: navigasjon, søk
(Erstatter siden med « 400px == Referanser = <references /> == Bibliografi == == Eksterne Lenker == Category:Universitetet_i_Osl...»)
Linje 1: Linje 1:
== Katalogopplysninger ==
 
  
[[File:Strømme fra sildefisket.jpg|thumb|right|400px]] Bildet er et oljemaleri malt på plate i 1938 av den norske kunstneren Olav Strømme. Verket måler 51,5 x 69,8 cm, og er en del av Universitetet i Oslo sin kunstsamling. Maleriet henger i Georg Morgenstiernes hus.
 
  
 +
[[File:Strømme fra sildefisket.jpg|thumb|right|400px]]
  
  
== Beskrivelse ==
 
<div>
 
Olav Strømme maler og bearbeider motivet fra sildefisket opp gjennom hele sin karriere, og motivet er ett av hans mest kjente.<ref>Per Hovdenakk, Olav Strømme, 91.</ref>&nbsp;På 1930-tallet ble motivet viktig for Strømme av flere årsaker. Som kunstner ønsket han å gå litt på siden av det rent abstrakte til det mer realistiske og virkelighetsnære. Men selv om motivet var realistisk kunne han likevel eksperimentere innenfor de ulike kunstretnigene på den tiden. Disse kommer til uttrykk i "Fra Sildefisket" også. Kubismen er representert med sine geometriske former i fiskerne på bildet. Ekspresjonismen har et tydelig uttrykk gjennom den skisseaktige teknikken og råheten i materialet.&nbsp;
 
  
Motivet er enkelt og står til tittelen på bildet. I forgrunnen ser vi små båter som omkranser en stor sildestim som er fanget med not. Sildestimen er malt med mange små, lyse flekker på lys grå bakgrunn. Dette gjør at fiskefangsten virker levende. I båtene er det mennesker som er framstilt på en enkel måte med trekantet kropp og et rundt hode. Den store fangstbåten som ligger bak de små båtene har fått en sentral og stor plass i bildet. Lengden på den går nesten fra billedkant til billedkant. Vi ser at båten er utstyrt med kran og snurpenot, som var moderne hjelpemidler på den tiden. Horisontlinjen ligger høyt i bildet, og dette gir havet en framtredende plass. Alle Strømme sine sildebilder viser et rolig hav. I "Fra Sildefisket" gir havet inntrykk av harmoni med sine duse farger. Himmelen er lys, og horisontale linjer er risset inn i det øverste malingslaget. Dette gjør at den underliggende, blågrønne fargen kommer fram. Den lyse fargen på himmelen gir et inntrykk av morgendis. Som tidligere nevnt hadde ekspresjonismen stor betydning for Strømme. Sterke og klare farger var sentralt både i ekspresjonismen og hos kunstneren, men han hadde en periode på 1930-tallet der fargene i stor grad var dystre.<ref>Norsk Kunstnerleksikon, Bind 4, 99.</ref> Dette kan til en viss grad ses i "Fra Sildefisket".
 
  
Strømme ville med dette maleriet sette søkelyset på det moderne fremskrittet Norge opplevde på 1930-tallet. Urbaniseringen og fremskrittet ble ofte synonymt med Oslo på den tida, men Strømme ville vise at hverdagslivet utenfor byen også var i utvkling. Den store fangstbåten på bildet viser både kran og snurpenot. Dette var viktige nyvinninger for fiskerinæringen utenfor de store byene. "Fra Sildefisket" er et speilbilde av en tid. Det er et samfunnskommenterende verk. Han skaper balanse mellom gamle og nye tradisjoner. Han får fram en fascinasjon for fremskrittet og et fellesskap rundt de gamle tradisjonene.&nbsp;
 
  
  
 
+
== Referanser =
== Teknikk ==
 
 
 
Olav Strømme eksperimenterte med mange ulike teknikker. ”Fra Sildefisket” viser hvordan han har tatt i bruk en teknikk som han benyttet ofte. Han var sterkt inspirert av den tysk-norske ekspresjonisten Rolf Nesch. I ”Fra Sildefisket” vises dette tydelig ved at han har brukt pulverteknikken. Denne teknikken gikk ut på å legge våt gips på en plate. I dette tilfelle er det brukt en huntonittplate. Maling i pulverform ble drysset på mens gipsen var våt. Dette ga maleriet et røft uttrykk.<ref>Per Hovdenakk, Olav Strømme, 78.</ref> Oljemalingen, som utgjorde det øverste laget, ble risset i med ulike redskaper. Den underliggende pulvermalingen kom da fram, og ga form til fangstbåten og linjene på himmelen. Denne teknikken gir i dette maleriet inntrykk av en tøff hverdag på havet. Det gir bildet liv, og en fornemmelse av å være i nærheten av situasjonen han har malt.
 
 
 
 
 
 
 
== <span style="font-size:large;">Referanser</span> ==
 
  
 
<references />
 
<references />
Linje 27: Linje 14:
 
== Bibliografi ==
 
== Bibliografi ==
  
Hovdenakk, Per. 2009.&nbsp;''Olav Strømme.&nbsp;''Ålesund: Olav Strømmes Minnefond
 
 
Norsk Kunstnerleksikon (Oslo): Universitetsforl., cop. 1982-1986 c1986, Bind 4
 
  
 
== Eksterne Lenker ==
 
== Eksterne Lenker ==
  
[[Category:Universitetet_i_Oslo]][[Category:Alle_wiki-kunstverk]][[Category:Maleri]]&nbsp;&nbsp;
+
[[Category:Universitetet_i_Oslo]][[Category:Alle_wiki-kunstverk]][[Category:Maleri]]
</div>
 
<br/>
 

Revisjonen fra 29. sep. 2016 kl. 15:06


Strømme fra sildefisket.jpg




= Referanser


Bibliografi

Eksterne Lenker