Forskjell mellom versjoner av «Kjell Erik Killi Olsen»

Fra hf/ifikk/kun1000
Hopp til: navigasjon, søk
(Litteratur)
 
(7 mellomliggende revisjoner av 2 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
=== Formalanalyse ===
+
[[Fil:Fotografi av Kjell Erik Killi Olsen, 2015. .jpg|miniatyr|Fotografi av Kjell Erik Killi Olsen, 2015. Ukjent fotograf. ]] 
Fargebruken er preget av dystre farger. Grågrønne farger er de mest utpregende, men i kontrast er også bruk av sterk oransje, turkis og skarp rosa brukt i milde mengder. Man kan identifisere fire menneskelignende figurer, hvor kun en av den har fullkropp. Menneskefigurene har alle hodet i profil, hvor tre har hodet vendt mot venstre og en mot høyere.  Det er også en papegøye og et svevende nebbdyr lignende vesen. Den mest sentraliserte menneskefiguren er den med full kropp til 
 
  
malt. Denne figuren har en usedvanlig lang arm og et kort ben, samt noe som ligner en 
+
== Biografi ==
 
+
Kjell Erik Killi Olsen, født 23. juli 1952 i Trondheim, er en norsk maler, tegner, grafiker og billedhogger. Som enebarn hadde foreldrene hans ønske om at deres sønn skulle fullføre gymnaset og deretter jobbe innen familiefirmaet – men Killi-Olsen hadde andre drømmer. Han valgte heller å melde seg på skilt- og dekorasjonslinjen på yrkesskolen, der han lærte mye om farger og materialer<ref>Renberg, Ulf. ''Kjell Erik Killi Olsen.'' Trondheim: Labyrinth Press, 1992, s. 12. </ref>. Interessen for maleri begynte for alvor å ta røtter hos Killi-Olsen under skolegangen ved Academia Sztuck Pieknych i Krakow i 1978, hvor han gikk malerlinjen. Til tross for at de akademiske forholdene i Krakow var mer kliniske, var malerklassen noe friere enn de andre linjene; her fikk Killi-Olsen eksperimentert med oljemaling og pigmenter diverse overflater, og dannet seg et kunstnerisk nettverk gjennom studiene<ref>Renberg, Ulf. ''Kjell Erik Killi Olsen.'' Trondheim: Labyrinth Press, 1992, s. 15-16.</ref>. Kort tid senere ble han akseptert inn i Statens Kunstakademi i Oslo og begynte å studere under [[Knut Rose]], men søkte seg kort tid over til Ludvig Eikaas sin klasse som ledet en mer eksperimentell undervisning, beskrevet av Killi Olsen som annerledes, ustrukturert og friere<ref>Renberg, Ulf. ''Kjell Erik Killi Olsen.'' Trondheim: Labyrinth Press,1992, s. 18-19. </ref>. Under Ludvig Eikaas fikk han et fundament – grunnstener som han videre bygget sin kunstneriske karriere på.  
hale. Med andre ord har kroppen et dyrisk preg. At figurene og naturen i maleriet ligner på virkeligheten, men har en tydelig urealistisk tilnærming til den, gjør at kan definere denne stilen som et figurativt abstrahert maleri. Naturlignende former, maling som renner og dyreliv gir inntrykk at dette er en scene i en form for surrealistisk skog. Teknikken varierer mellom myke strøk og harde kanter.
 
  
Som beskrevet tidligere mener jeg å kunne identifisere en form for tåke, eller grums, som gjør at man ikke kan se klart alle figurene i maleriet som kommer tilsynet. Man kan derfor anse dette som et rom, tilsynelatende uten ende. Med andre ord, et atmosfærisk perspektiv. For eksempel så opplever jeg det turkise hodet som at det er bak et rosa slør under domen som menneske figuren med full kropp står foran.  Dette er ikke den enestemåten å tolke motivet på. Man kan også argumentere for at dette er et rom uten noen tydelig perspektiv. Et rom hvor figurene svever uten å ha en åpenbar plassering i forhold til hverandre i et endimensjonalt rom. At man kan tolke perspektiv og rom følelsen individuelt er trolig en konsekvens av den abstraherte figurative formen som gir både referanser til virkeligheten, men også det surrealistiske
+
Etter studiene ved Statens Kunstakademi rettet Killi-Olsen blikket mot «byen som aldri sover» – nemlig New York. Gjennom oppholdet i New York møtte han på en helt ny verden av ulike mennesker, samfunn, sosiokulturelle normer og verdier – og ikke minst et hav av kreative sjeler med seriøse drømmer og ambisjoner<ref>Renberg, Ulf. ''Kjell Erik Killi Olsen.'' Trondheim: Labyrinth Press, 1992, s. 21-24. </ref>. Det var dette hektiske pulserende bylivet, og de sosiale kontrastene som forplantet seg i Killi-Olsens kunst i denne perioden<ref>Renberg, Ulf. ''Kjell Erik Killi Olsen.'' Trondheim: Labyrinth Press,1992, s. 27-28. </ref>. Han blir i dag  ansett som en sentral skikkelse i det dynamiske kunstmiljøet i New York, hvor flere kunstverk innkapslet den politiske og kulturelle scenen 1980-tallet<ref>Renberg, Ulf. ''Kjell Erik Killi Olsen.'' Trondheim: Labyrinth Press, 1992, s. 10</ref>.
  
== Biografi ==
+
Kjell Erik Killi Olsen har gjennom 1980- og 1990-tallet stilt ut mange steder i Norge, Norden, Europa, USA og Latin-Amerika. Den verdensvante kunstneren har i tillegg representert Italia på Venezia-biennalen og Norge i Sao Paolo- biennalen<ref>Renberg, Ulf. ''Kjell Erik Killi Olsen.'' Trondheim: Labyrinth Press,1992, s. 10. </ref> . Han har gjennom sine mange reiser tilegnet seg endeløse inspirasjonskilder til sine særegne fargesterke malerier, skulpturer og grafikk bestående av spennende komposisjoner av abstrakte menneskelige figurer i forskjellige sammensetninger<ref>Renberg, Ulf. ''Kjell Erik Killi Olsen.'' Trondheim: Labyrinth Press, 1992.  </ref> <ref>Danbolt, Gunnar. ''Norsk kunsthistorie: Bilde og skulptur fra vikingtiden til i dag.'' 3.utgave. Gjøvik: Det norske samlaget, 2009, s. 431. </ref>. Killi-Olsens motiver har et ekspressivt uttrykk som glir over i det surreale, og fremstiller ofte menneskelignende dyr i vulgære, forvridde samt erotiske situasjoner<ref>Danbolt, Gunnar. ''Norsk kunsthistorie: Bilde og skulptur fra vikingtiden til i dag.'' 3.utgave. Gjøvik: Det norske samlaget, 2009, s. 431. </ref>. Kjell Erik Killi- Olsens primitive kunst holder et speil opp mot samtidens samfunnsproblemer – særlig utfordringene mennesket har med å frigjøre seg fra bånd og konvensjoner <ref>Danbolt, Gunnar. ''Norsk kunsthistorie: Bilde og skulptur fra vikingtiden til i dag.'' 3.utgave. Gjøvik: Det norske samlaget, 2009, s. 431. </ref>. 
Her kommer det biografiske opplysninger høsten 22
 
  
 
== Les om Kjell Erik Killi Olsens verk ==
 
== Les om Kjell Erik Killi Olsens verk ==
Linje 18: Linje 15:
 
== Litteratur ==
 
== Litteratur ==
  
 +
Danbolt, Gunnar. ''Norsk Kunsthistorie: Bilde og skulptur fra vikingtiden til i dag.'' 3. utgave. Gjøvik: Det norske samlaget, 2009. 
 +
 +
Renberg, Ulf. ''Kjell Erik Killi Olsen.'' Trondheim: Labyrinth Press, 1992.
 +
=== Referanser ===
 
[[Kategori:Nasjonalmuseet]]
 
[[Kategori:Nasjonalmuseet]]
 
[[Kategori:Kunstnere]]
 
[[Kategori:Kunstnere]]
 +
<references />

Nåværende revisjon fra 24. okt. 2022 kl. 21:12

Fotografi av Kjell Erik Killi Olsen, 2015. Ukjent fotograf.
 

Biografi

Kjell Erik Killi Olsen, født 23. juli 1952 i Trondheim, er en norsk maler, tegner, grafiker og billedhogger. Som enebarn hadde foreldrene hans ønske om at deres sønn skulle fullføre gymnaset og deretter jobbe innen familiefirmaet – men Killi-Olsen hadde andre drømmer. Han valgte heller å melde seg på skilt- og dekorasjonslinjen på yrkesskolen, der han lærte mye om farger og materialer[1]. Interessen for maleri begynte for alvor å ta røtter hos Killi-Olsen under skolegangen ved Academia Sztuck Pieknych i Krakow i 1978, hvor han gikk malerlinjen. Til tross for at de akademiske forholdene i Krakow var mer kliniske, var malerklassen noe friere enn de andre linjene; her fikk Killi-Olsen eksperimentert med oljemaling og pigmenter på diverse overflater, og dannet seg et kunstnerisk nettverk gjennom studiene[2]. Kort tid senere ble han akseptert inn i Statens Kunstakademi i Oslo og begynte å studere under Knut Rose, men søkte seg kort tid over til Ludvig Eikaas sin klasse som ledet en mer eksperimentell undervisning, beskrevet av Killi Olsen som annerledes, ustrukturert og friere[3]. Under Ludvig Eikaas fikk han et fundament – grunnstener som han videre bygget sin kunstneriske karriere på.

Etter studiene ved Statens Kunstakademi rettet Killi-Olsen blikket mot «byen som aldri sover» – nemlig New York. Gjennom oppholdet i New York møtte han på en helt ny verden av ulike mennesker, samfunn, sosiokulturelle normer og verdier – og ikke minst et hav av kreative sjeler med seriøse drømmer og ambisjoner[4]. Det var dette hektiske pulserende bylivet, og de sosiale kontrastene som forplantet seg i Killi-Olsens kunst i denne perioden[5]. Han blir i dag ansett som en sentral skikkelse i det dynamiske kunstmiljøet i New York, hvor flere kunstverk innkapslet den politiske og kulturelle scenen på 1980-tallet[6].

Kjell Erik Killi Olsen har gjennom 1980- og 1990-tallet stilt ut mange steder i Norge, Norden, Europa, USA og Latin-Amerika. Den verdensvante kunstneren har i tillegg representert Italia på Venezia-biennalen og Norge i Sao Paolo- biennalen[7] . Han har gjennom sine mange reiser tilegnet seg endeløse inspirasjonskilder til sine særegne fargesterke malerier, skulpturer og grafikk bestående av spennende komposisjoner av abstrakte menneskelige figurer i forskjellige sammensetninger[8] [9]. Killi-Olsens motiver har et ekspressivt uttrykk som glir over i det surreale, og fremstiller ofte menneskelignende dyr i vulgære, forvridde samt erotiske situasjoner[10]. Kjell Erik Killi- Olsens primitive kunst holder et speil opp mot samtidens samfunnsproblemer – særlig utfordringene mennesket har med å frigjøre seg fra bånd og konvensjoner [11]

Les om Kjell Erik Killi Olsens verk

Litteratur

Danbolt, Gunnar. Norsk Kunsthistorie: Bilde og skulptur fra vikingtiden til i dag. 3. utgave. Gjøvik: Det norske samlaget, 2009.

Renberg, Ulf. Kjell Erik Killi Olsen. Trondheim: Labyrinth Press, 1992.

Referanser

  1. Renberg, Ulf. Kjell Erik Killi Olsen. Trondheim: Labyrinth Press, 1992, s. 12.
  2. Renberg, Ulf. Kjell Erik Killi Olsen. Trondheim: Labyrinth Press, 1992, s. 15-16.
  3. Renberg, Ulf. Kjell Erik Killi Olsen. Trondheim: Labyrinth Press,1992, s. 18-19. 
  4. Renberg, Ulf. Kjell Erik Killi Olsen. Trondheim: Labyrinth Press, 1992, s. 21-24. 
  5. Renberg, Ulf. Kjell Erik Killi Olsen. Trondheim: Labyrinth Press,1992, s. 27-28. 
  6. Renberg, Ulf. Kjell Erik Killi Olsen. Trondheim: Labyrinth Press, 1992, s. 10. 
  7. Renberg, Ulf. Kjell Erik Killi Olsen. Trondheim: Labyrinth Press,1992, s. 10. 
  8. Renberg, Ulf. Kjell Erik Killi Olsen. Trondheim: Labyrinth Press, 1992.
  9. Danbolt, Gunnar. Norsk kunsthistorie: Bilde og skulptur fra vikingtiden til i dag. 3.utgave. Gjøvik: Det norske samlaget, 2009, s. 431.
  10. Danbolt, Gunnar. Norsk kunsthistorie: Bilde og skulptur fra vikingtiden til i dag. 3.utgave. Gjøvik: Det norske samlaget, 2009, s. 431. 
  11. Danbolt, Gunnar. Norsk kunsthistorie: Bilde og skulptur fra vikingtiden til i dag. 3.utgave. Gjøvik: Det norske samlaget, 2009, s. 431.