Forskjell mellom versjoner av «La femme en noir»

Fra hf/ifikk/kun1000
Hopp til: navigasjon, søk
Linje 10: Linje 10:
  
 
=== Per Krohg som Matisse-elev ===
 
=== Per Krohg som Matisse-elev ===
Per Krohg var en av flere norske kunstnere som dro til Paris for å gå i lære hos den franske billedkunstneren Henri Matisse.  
+
Per Krohg var en av flere norske kunstnere som dro til Paris for å gå i lære hos den franske billedkunstneren Henri Matisse. Matisse-elevene ble lært opp i et formspråk som involverte at kunstneren brukte farge rett fra tuben, og at form og rom ble skapt gjennom kontrastene mellom varme og kalde farger<ref>Werenskiold, Marit. "De norske Matisse-elevene", 37. </ref>. Rundt disse kontrasterende fargefeltene ble det gjerne brukt mørke konturlinjer. På Academié Matisse ble det ofte brukt levende modeller i malearbeidet. Riktig nok ønsket ikke Matisse at modellene skulle gjengis helt naturtro på lerretet. Han anså det som umulig å kopiere naturen slavisk<ref>Werenskiold, Marit. "De norske Matisse-elevene", 41.</ref>. 
 
   
 
   
 
=== Fauvisme ===
 
=== Fauvisme ===

Revisjonen fra 31. okt. 2018 kl. 12:53

Per Krohg, La femme en noir, 1925. Olje på lerret, 98,5 x 69,5 cm. Nasjonalmuseet. Foto: B.B. Stolpmann.

La femme en noir (1925) er et maleri av den norske kunstneren Per Krohg (1889-1965). Bildet er opprinnelig fra 1921, men overmalt i 1925. Maleriet er olje på lerret og måler 98,5 x 69, 5 cm.

Motivbeskrivelse

Formalanalyse

La femme en noir sett i kontekst

Per Krohg som Matisse-elev

Per Krohg var en av flere norske kunstnere som dro til Paris for å gå i lære hos den franske billedkunstneren Henri Matisse. Matisse-elevene ble lært opp i et formspråk som involverte at kunstneren brukte farge rett fra tuben, og at form og rom ble skapt gjennom kontrastene mellom varme og kalde farger[1]. Rundt disse kontrasterende fargefeltene ble det gjerne brukt mørke konturlinjer. På Academié Matisse ble det ofte brukt levende modeller i malearbeidet. Riktig nok ønsket ikke Matisse at modellene skulle gjengis helt naturtro på lerretet. Han anså det som umulig å kopiere naturen slavisk[2].

Fauvisme

Fauvistene representerte et dynamisk og hemningsløst maleri, der rene, glødende farger og urolig penselføring stod som sentrale virkemidler[3]. I denne kunsthistoriske ismen fikk bildets dekorative verdi forrang over dets mimetiske egenskaper.

Kubisme

Pointilisme

Litteratur

  1. Werenskiold, Marit. "De norske Matisse-elevene", 37.
  2. Werenskiold, Marit. "De norske Matisse-elevene", 41.
  3. Werenskiold, Marit. "De norske Matisse-elevene", 19.