Forskjell mellom versjoner av «Verk fra UiOs kunstsamling»

Fra hf/ifikk/kun1000
Hopp til: navigasjon, søk
(Hud)
(Triptyque Noir)
Linje 6: Linje 6:
  
 
=== [[Magdalena Abakanowicz]]  ===
 
=== [[Magdalena Abakanowicz]]  ===
 
==== ''Triptyque Noir''  ====
 
 
{| width="600" cellspacing="1" cellpadding="1" border="1"
 
|-
 
| [[Image:Abakanowicz-300px.jpg|thumb|center]]
 
| <br>
 
| <br>
 
|}
 
 
{| width="600" cellspacing="1" cellpadding="1" border="1"
 
|-
 
|
 
''Triptyque Noir ''(''Svart triptyk'') 1967<br>Ca. 2 x 3 meter, trappeoppgangen i Sophus Bugges hus, Universitetet i Oslo.
 
 
Magdalena Abaknowicz er en polsk kunstner født i 1930. Hun fikk sitt store gjennombrudd i 1960- årene etter at hun hadde studert på akademiet i Warszawa. Abakanowicz blir sett på som en ledende kunstner innenfor tekstilkunsten, og har inspirert mange kunstnere både i USA og Europa.
 
 
Materialene i ''Triptyque Noir'' er organiske og består av ull, sisal, som er fiber fra en tropisk argaveplante, kokosfibre, skinn, hestehår, jute som man får fra juteplantens stilker&nbsp; og strie. Fargene i vevnaden er hovedsakelig svart og mørkebrunt. Det er en stor rift i teppet i en mørkerød farge og&nbsp; som står litt ut av teppet, dette er med på å gi det et tredimensjonalt preg. Dette kan være en referanse til seksualitet eller det kan symbolisere et åpent sår.
 
 
Navnet ''Triptyque'' kommer fra det greske ordet ”triptychos” som betyr ”trefold”.&nbsp; Dette uttrykket har blitt brukt om tredelte altertavler.&nbsp; ''Noir'' betyr svart, og tittelen blir da svart altertavle. Teppet har et ganske mørkt og dystert preg. En generell tolkning er at det viser sterke referanser til andre verdenskrig, og nazismens inntog i Polen i 1939, noe som Abakanowicz selv fikk oppleve.
 
 
''Triptyque Noir'' er ikke laget spesielt for Universitetet i Oslo. Verket ble kjøpt inn av Blindern-akitekt Leif Olav Moen. Dette er et verk som trenger mye plass rundt seg, og passer derfor i en stor trappeoppgang.
 
 
Kilde: Universitetet i Oslo. Kunstsamlingen. www.kunstsamlingen.uio.no (Oppsøkt 16.09.2009)
 
 
|}
 
 
<br>
 
  
 
=== [[Ole Lislerud]]  ===
 
=== [[Ole Lislerud]]  ===

Revisjonen fra 10. aug. 2010 kl. 13:31


Per Kleiva

Inger Sitter

Magdalena Abakanowicz

Ole Lislerud

Gud er en kvinne

Ole-Lislerud-God-is-a-Woman.jpg

Ole Lisleruds veggutsmykning Gud er kvinne befinner seg i Domus Theologica, Universitetet i Oslo, og er en del av Universitetets kunstsamling. Verket stod ferdig i 2000 og ble utført på oppdrag fra Det teologiske fakultet, som ønsket et kunstverk som tydelig skulle markere dette som et liberalt teologisk institutt. Gud er kvinne befinner seg i fakultetets vestibyle og består av 45 m2 porselensflis på vegg. Teknikken er silketrykk og airbrush som er brent inn i flisene.


Utsmykningen er en slags collage med forskjellige virkemidler. Blant disse er bilder av ikonene Jesus og Marilyn Monroe samt forskjellige typer tekst med religiøs tilknytning. Bruk av airbrush og de forskjellige teksttypene skapes et tilfeldig og kaotisk uttrykk som gir referanser til gata og viser et mangfold av stemmer og innfallsvinkler til temaet religion. På grunn av denne lag på lag effekten blir betrakteren invitert inn til å studere verket nærme og oppdage nye tekster og detaljer.
Kontraster er et viktig virkemiddel i verket. Dette vises blant annet i motsetningene tagging kontra ryddig akademisk skrift og en Niquab-kledd kvinne i kontrast til Marilyn Monroe.
Kunstneren selv ønsker med dette verket å skape debatt, og vil at det skal uttrykke en kontrast til det syvårige akademiske teologistudiet.


Bibliografi:
Lislerud, Ole. Art and Architecture: Research in Clay Art, Published with support
from Oslo National College of Arts, Norway: Ole Lislerud, 2003

Uberg, Ulla. Universitetet i Oslo, Utsmykninger: Domus Theologica,
http://www.kunstsamlingen.uio.no/index.php?id=6&item=3 (29. oktober 2009)



Frank Brunner

Montre med 68 fugler

Brunner.jpg

Montre med 68 fugler måler 170x233 cm, og er malt med olje på lerret. Maleriet er laget av den norske kunstneren Frank Brunner. Brunner er utdannet ved Statens kunstakademi i Oslo, Ilja Repin-akademiet i St. Petersburg, og Yale University. Kunstneren jobber og bor for tiden både i Oslo og New York.

Montre med 68 fugler er hentet fra utstillingen Display i Galleri Haaken i 2001, men befinner seg nå i Niels Treschows hus ved Universitetet i Oslo. Verket er ikke et bestillingsverk, men en del av en større bildeserie med relaterte motiver av ulike fugler i montre, planter og busker,- motiver som Brunner har hentet fra samlinger ved Naturhistorisk museum i New Haven og Botanisk planetarium i New York.

Motivet viser 68 fugler plassert over 36 jevnt fordelte ovaler. Fuglene er malt i profil, alle med en blikkretning mot venstre. Den strenge komposisjonen gir et intrykk av system og orden.
Brunner selv har uttalt at motivene i bildene fra Display omhandler: "...kultivert natur. Innesperret, kastrert og kontrollert". I forhold til Brunners uttalelser, tittelen på verket, og det nøye organiserte motivet, er det naturlig å tolke bildet som en kommentar til menneskelig behov for å kontrollere naturen.

I forhold til temaet om å utforske og kategorisere naturen, kan det sies at bildet passer godt i en universitetskontekst der mye av målet er å forske på ulike fenomener knyttet til natur og kultur. Orden og kategorisering kan i universitetskontekst også skape assosiasjoner til sammenhengen og skillene mellom vitenskapene, på samme måte som fuglene er adskilte i klare grupper, men samtidig forbundet av deres likheter. Dette kan sammenlignes med mangfoldet på et universitet.

På kunstsamlingens hjemmesider står det om Frank Brunner: "Med sin undersøkende tilnærming til eget medium passer han godt inn i en universitetssammenheng". Dette kan man se, både i utstillingen Display og i maleriet Montere med 68 fugler dermed forstå hvorfor universitetet har ønsket maleriet til sin samling.


Bibliografi



Candida Höfer

Universitätsbibliothek Oslo 1

Hoefer.jpg


Candida Höfer, (1944)
Universitätsbibliothek Oslo 1, 2000
C-print – fargefotografi
160 x 120 cm
Universitetsbiblioteket, Georg Sverdrups hus, Universitetet i Oslo

Bildet viser auditoriet i det tidligere nasjonalbiblioteket, der Norsk musikksamling opprinnelig holdt til. Bildet ble kjøpt inn til Universitetets kunstsamling i november 2007. Nå er det å finne i universitetsbibliotekets første etasje. At Universitätsbibliothek Oslo 1 henger universitetsbibliotekets nye lokaler, gjør at noe av institusjonens historie vises fram og tematiseres.

Höfers fotografi viser et folketomt rom med seks sirlig oppstilte stolrekker. Bildet har sentralperspektiv. På en forhøyning innerst i rommet står et flygel, og på hver side er det baldakiner båret av klassiske søyler. Under hver baldakin er det en skulptur, en svart byste til venstre og en hvit helfigur til høyre. Langs veggene står skap med hyller, dørene er av glass med små ruter. Skapene er nesten tomme, men ved nærmere granskning ser en enkelte objekter, og andre ting i rommet gjenspeiler seg i glasset. I forsvinningspunktet ser vi en liten gjenspeiling av Candida Höfer og maleriet bak henne, mens hun står og tar bildet med kameraet sitt. Höfer har brukt lang eksponeringstid, noe som gir høy grad av nøyaktighet og detaljrikdom. Höfer har forandret på innrednignen før hun tok bildet, og blant annet satt inn stolene. De bidrar til å fremheve effekten av de andre objektene som gjentar seg innover i bildet langs ortogonalene: lampene, skapene, gardinene. Gjentakelsen av like objekter stadig lenger unna er med på å forsterke bildets dybde, og skaper en følelse av lang avstand mellom tilskuer og forhøyningen innerst i rommet. Rommet oppleves som stort og tomt. Det store formatet bidrar også til vår opplevelse av å være i selve rommet, bli sugd inn.

Kunstneren har utdannelse fra Kunstakademiet i Düsseldorf, hvor hun var elev av videreførerne av den tyske tradisjonen for dokumentarfotografi – Bernd og Hilla Becher. Höfer er kjent for sine monumentale, fargerike fotografier av kulturinstitusjoners interiører. Gjennom sitt arbeid bærer hun videre sine læremesteres tradisjon for deskriptivt fotografi, samtidig utvider hun denne kunstformens rammer og trekker den inn i samtidskunsten.

Fraværet av mennesker i Höfers bilder er en viktig del av betydningsinnholdet i bildene. Det menneskelige fraværet gjør at vi fokuserer på selve rommet. Samtidig er de tomme stolene en intens påminnelse om at stedet er tilrettelagt for mennesker. Höfer selv sier at hun har for stor respekt for mennesket til å invadere dem med kameraet. Samtidig er deres fravær med på å understreke og påpeke kjernen i relasjonen mellom stedene og deres brukere. Bildene konseptualiserer symbiosen mellom mennesket i en alder av galopperende informasjonsteknologi og deres historiske kulturarv. Universitätsbibliothek Oslo1, inngår i en motivserie Candida Höfer har tatt av biblioteksinteriører.

Forfatteren Michael Krüger skriver i sin omtale av Höfers verk i boken Mamographie, at man kan forestille seg en verden der alle har gått. At bildene vi ser er inntrykkene fra den siste gjenlevende personen som organiserer, rydder og katalogiserer – konserverer verden til de neste som skulle komme til kloden vår. På denne måten påpekes bibliotekets rolle som formidlende og kunnskapsbevarende institusjon.

  

Bibliografi

Baumann, Jorid N. ”Kongelighet er det nok av her…!”. Nytt fra Norsk musikksamling. 11. årgang. 2. desember 1999.

Danbolt, Gunnar.Norsk kunsthistorie: Bilde og skulptur frå vikingtida til i dag. 3. utgave. Oslo: Det Norske samlaget. 1997.

Eco, Umberto. Candida Höfer: Libraries. London: Thames & Hudson. 2005.

Foster, Hal, Rosalin Krauss, Yve-Alain Bois, Benjamin H.D. Buchloh. Art since 1900: Modernism, Antimodernism, Postmodernism. London: Thames and Hudsen 2004.

Hoel, Kari. Monumental arkitektur i Oslo: Fra kongens slott til kunnskapens tempel. Oslo: Vigmostad / Bjørke. 2008.

Krüger, Michael. Candida Höfer: Monographie. München: Schirmer / Mosel. 2003.
Stokstad, Marilyn. Art: A breaf histoy. 3. utgave. Upper Saddle River, New Jersey: Pearson. 2006.


Uberg, Ulla. "Et rom der alle er gått." UiO. 2009.
http://www.kunstsamlingen.uio.no/index.php?id=2&group=6&item=50


Værvågen, Tone B. "Fotografiske maktdemonstrasjoner." Aftenposten. 19.04.07. http://oslopuls.aftenposten.no/?service=redirect&sourceid=1745566
Værvågen, Tone B. "En reise i tid og rom." Aftenposten. 19.04.07.
http://oslopuls.aftenposten.no/kunst_scene/article2163.ece


Søren Ubisch

Refleksjon

2010 høst Ubischmindre trapp.jpg



Her kommer det tekst Her kommer det tekst Her kommer det tekst Her kommer det tekst Her kommer det tekst Her kommer det tekst Her kommer det tekst Her kommer det tekst Her kommer det tekst Her kommer det tekst Her kommer det tekst Her kommer det tekst Her kommer det tekst


Øyvind Suul

Blend of Nature og Twins

2010 høst Suul domus medica aug. 038.jpg

2010 høst Suul mot forskn.veien.jpg


Her kommer det tekst Her kommer det tekst Her kommer det tekst Her kommer det tekst Her kommer det tekst Her kommer det tekst Her kommer det tekst Her kommer det tekst Her kommer det tekst Her kommer det tekst Her kommer det tekst Her kommer det tekst Her komme


Aase Texmoen Rygh

Brudt form

2010-høst-Aase Texmon Rygh.jpg

2010 høst Aase Texmon Rygh2.jpg


Her kommer det tekst Her kommer det tekst Her kommer det tekst Her kommer det tekst Her kommer det tekst Her kommer det tekst Her kommer det tekst Her kommer det tekst Her kommer det tekst Her kommer det tekst Her kommer det tekst Her kommer det tekst Her komme

Her kommer det tekst Her kommer det tekst Her kommer det tekst Her kommer det tekst Her kommer det tekst Her kommer det tekst Her kommer det tekst Her kommer det tekst Her kommer det tekst Her kommer det tekst Her kommer det tekst Her kommer det tekst Her komme

Her kommer det tekst Her kommer det tekst Her kommer det tekst Her kommer det tekst Her kommer det tekst Her kommer det tekst Her kommer det tekst Her kommer det tekst Her kommer det tekst Her kommer det tekst Her kommer det tekst Her kommer det tekst Her komme



Tove Pedersen

Jernbanestasjonen i Beijing

2010 høst Tove pedersen jernbanestasjon.jpg



Her kommer det tekst Her kommer det tekst Her kommer det tekst Her kommer det tekst Her kommer det tekst Her kommer det tekst Her kommer det tekst Her kommer det tekst Her kommer det tekst Her kommer det tekst Her kommer det tekst Her kommer det tekst Her komme


Her kommer det tekst Her kommer det tekst Her kommer det tekst Her kommer det tekst Her kommer det tekst Her kommer det tekst Her kommer det tekst Her kommer det tekst Her kommer det tekst Her kommer det tekst Her kommer det tekst Her kommer det tekst Her komme


Ingrid Toogood Hovland

Van der Decken's Tales I og Van der ecken's Tales II

2010 høst Ingrid Toogood Hovland.jpg



Her kommer det tekst Her kommer det tekst Her kommer det tekst Her kommer det tekst Her kommer det tekst Her kommer det tekst Her kommer det tekst Her kommer det tekst Her kommer det tekst Her kommer det tekst Her kommer det tekst Her kommer det tekst Her komme



Eksterne lenker

Kunstsamlingen, Universitetet i Oslo