Forskjell mellom versjoner av «Selvportrett i spanskesyken»

Fra hf/ifikk/kun1000
Hopp til: navigasjon, søk
(Historisk kontekst)
(Historisk kontekst)
Linje 11: Linje 11:
  
 
=== Historisk kontekst ===
 
=== Historisk kontekst ===
I fotsporene av første verdenskrig herjet epidemien spanskesyken i store deler av verden. Den tok livet av mange millioner mennesker og mange var svært engstelige for å bli smittet. Deriblant [[Edvard Munch|Munch]] selv. Sent i 1918 ble [[Edvard Munch|Munch]] enda en gang syk, og etter tittelen på selvportrettet som følger å dømme, ble han smittet av spanskesyken. Det er likevel usikkert om det var spanskesyken som rammet han, men han tok fort til seg diagnosen "influensa". <ref>Næss, ''Munch en biografi'', 448.</ref> Det kan være vanskelig å forestille seg at Munch hadde klart å fullføre et så krevende verk i en så seriøs og kritisk fysisk tilstand som tilsvarer tittelen på verket.<ref>Ustvedt, ''Munch an inner life'', 166.</ref>  
+
I fotsporene av første verdenskrig herjet epidemien spanskesyken i store deler av verden. Den tok livet av mange millioner mennesker og mange var svært engstelige for å bli smittet. Deriblant [[Edvard Munch|Munch]] selv. Sent i 1918 ble [[Edvard Munch|Munch]] enda en gang syk, og etter tittelen på selvportrettet som følger å dømme, ble han smittet av spanskesyken. Det er likevel usikkert om det var spanskesyken som rammet han, men han tok fort til seg diagnosen "influensa". <ref>Næss, ''Munch en biografi'', 448.</ref> Det kan være vanskelig å forestille seg at Munch hadde klart å fullføre et så krevende verk i en så seriøs og kritisk fysisk tilstand som tilsvarer tittelen på verket.<ref>Ustvedt, ''Munch an inner life'', 166.</ref> Derfor har vi god grunn til å tro at dette maleriet er et uttrykk for Munch sin tolking av sykdommen og hvordan den påvirket han selv og samfunnet. Istedenfor en direkte portrettering av han selv under smitte av spanskesyken.
  
 
=== Kunsthistorisk kontekst ===
 
=== Kunsthistorisk kontekst ===

Revisjonen fra 19. okt. 2022 kl. 11:58

(innledning uten overskrift). (Diana)

Bakgrunn (Ingeborg & Diana)

Edvard Munch, Selvportrett i spanskesyken, 1919. Olje på lerret, 150 x 131 cm. Foto: Nasjonalmuseet.

Motivbeskrivelse (Johanna)

Formale virkemidler (Jonas)

Kontekst (Victoria & Vera)

Historisk kontekst

I fotsporene av første verdenskrig herjet epidemien spanskesyken i store deler av verden. Den tok livet av mange millioner mennesker og mange var svært engstelige for å bli smittet. Deriblant Munch selv. Sent i 1918 ble Munch enda en gang syk, og etter tittelen på selvportrettet som følger å dømme, ble han smittet av spanskesyken. Det er likevel usikkert om det var spanskesyken som rammet han, men han tok fort til seg diagnosen "influensa". [1] Det kan være vanskelig å forestille seg at Munch hadde klart å fullføre et så krevende verk i en så seriøs og kritisk fysisk tilstand som tilsvarer tittelen på verket.[2] Derfor har vi god grunn til å tro at dette maleriet er et uttrykk for Munch sin tolking av sykdommen og hvordan den påvirket han selv og samfunnet. Istedenfor en direkte portrettering av han selv under smitte av spanskesyken.

Kunsthistorisk kontekst

Den ekspresjonistiske kunsten skulle være sjelelig utdypet, med forenklede uttrykksformer.[3]

Bibliografi

Referanser

  1. Næss, Munch en biografi, 448.
  2. Ustvedt, Munch an inner life, 166.
  3. Næss, Munch en biografi, 412.

Eksterne lenker