Forskjell mellom versjoner av «Sigrid Bølling»

Fra hf/ifikk/kun1000
Hopp til: navigasjon, søk
(Utstillinger og Utmerkelser)
(Kariere)
Linje 6: Linje 6:
  
 
=== Utdanning i Utlandet ===
 
=== Utdanning i Utlandet ===
 +
Som en norsk kvinne, hadde Sigrid Bølling ikke tilgang til tilbud om en offentlig kunstutdanning og derfor valgte å studere kunst i utlandet<ref name=":0">Wichstrøm. ''Kvinners bilder'', 12.</ref>. Det var ikke mulig for kvinner på 1800-tallet å melde seg på offentlige kunstakademier, så mange valgte å studere hos privatpersoner og etterpå i designerte kvinneklasser på private malerskoler<ref name=":0" />. Hun startet sin kunstutdanning i begynnelsen av 1880-tallet i København hos flere malere som inkluderte: Frank Hemingsen, Bernhard Middelboe og P.S. Krøyer<ref name=":1">Sørensen. “Sigrid Bølling”, ''Norsk kunstnerleksikon online''.</ref>, som var skjent som en del av Skagensmalerne, en skandinavisk kunstnerkoloni<ref>Haverkamp. “Peder Severin Krøyer”, ''Store norske leksikon online.''</ref>. Deretter var hun bosatt i Paris i 15 år<ref name=":2">Wichstrøm. ''Kvinneliv Kunstnerliv'', 43.</ref> der hun studerte i kvinneklasser på private malerskoler som Académie Julian<ref name=":2" /> og Académie Colarossi<ref name=":1" />.
  
 
=== Kariere ===
 
=== Kariere ===
 
+
Bøllings stilistiske trekk er preget av hennes lands opphold der hun var inspirert av franske kunstneriske bevegelser. Hun holdt seg til salongrealisme, en naturalistisk og realistisk stil vanligvis i form av et friluftsmaleri, populært i Paris Salongen. Der fikk hun utstilt kunst flere ganger og deretter på Verdensutstillingen i 1889<ref>Wichstrøm, ''Kvinneliv Kunstnerliv'', 63</ref>. Utstillinger av Bøllings sine verk var ikke eksklusivt til Frankrike, hun stilte også ut kunstverk fem ganger på Høstutstillingen i Norge mellom 1886-1902<ref name=":1" />, hos Blomqvist i 1903 og 1904, i Roma i 1907 og i København i 1913<ref name=":3">Wichstrøm, ''Kvinneliv Kunstnerliv'', 201</ref>. På flere tidspunkt har Sigrid Bøllings kunstverk blitt innkjøpt til statlige samlinger inkludert: Fiskeri i Norge (1997) som ble kjøpt av den franske stat, og to kunstverk som ble kjøpt inn av det norske kongeparet i 1909<ref name=":3" />. 
=== Utstillinger og Utmerkelser ===
 
  
 
==Verk av Sigrid Bølling ==
 
==Verk av Sigrid Bølling ==
Linje 18: Linje 18:
  
 
== Litteratur ==
 
== Litteratur ==
 +
 +
* Haverkamp Frode Ernst. “Peder Severin Krøyer”, ''Store norske leksikon online''.
 +
* Sørensen, Bodil. “Sigrid Bølling”. ''Norsk kunstnerleksikon online''.
 +
* Wichstrøm, Anne. ''Kvinners bilder: malerinner i Norge før 1900''. Oslo: Riksgalleriet 1982.
 +
* Wichstrøm, Anne. ''Kvinneliv, kunstnerliv: kvinnelige malere i Norge før 1900''. Oslo: Gyldendal, 1997.
  
 
=== Referanser ===
 
=== Referanser ===
 +
<references />
 
[[Kategori:Nasjonalmuseet]]
 
[[Kategori:Nasjonalmuseet]]
 
[[Kategori:Kunstnere]]
 
[[Kategori:Kunstnere]]

Revisjonen fra 23. okt. 2023 kl. 08:51

Sigrid Bølling var en Norsk maler, realist og naturalist.

Biografi

Familieliv

Utdanning i Utlandet

Som en norsk kvinne, hadde Sigrid Bølling ikke tilgang til tilbud om en offentlig kunstutdanning og derfor valgte å studere kunst i utlandet[1]. Det var ikke mulig for kvinner på 1800-tallet å melde seg på offentlige kunstakademier, så mange valgte å studere hos privatpersoner og etterpå i designerte kvinneklasser på private malerskoler[1]. Hun startet sin kunstutdanning i begynnelsen av 1880-tallet i København hos flere malere som inkluderte: Frank Hemingsen, Bernhard Middelboe og P.S. Krøyer[2], som var skjent som en del av Skagensmalerne, en skandinavisk kunstnerkoloni[3]. Deretter var hun bosatt i Paris i 15 år[4] der hun studerte i kvinneklasser på private malerskoler som Académie Julian[4] og Académie Colarossi[2].

Kariere

Bøllings stilistiske trekk er preget av hennes lands opphold der hun var inspirert av franske kunstneriske bevegelser. Hun holdt seg til salongrealisme, en naturalistisk og realistisk stil vanligvis i form av et friluftsmaleri, populært i Paris Salongen. Der fikk hun utstilt kunst flere ganger og deretter på Verdensutstillingen i 1889[5]. Utstillinger av Bøllings sine verk var ikke eksklusivt til Frankrike, hun stilte også ut kunstverk fem ganger på Høstutstillingen i Norge mellom 1886-1902[2], hos Blomqvist i 1903 og 1904, i Roma i 1907 og i København i 1913[6]. På flere tidspunkt har Sigrid Bøllings kunstverk blitt innkjøpt til statlige samlinger inkludert: Fiskeri i Norge (1997) som ble kjøpt av den franske stat, og to kunstverk som ble kjøpt inn av det norske kongeparet i 1909[6].

Verk av Sigrid Bølling


Litteratur

  • Haverkamp Frode Ernst. “Peder Severin Krøyer”, Store norske leksikon online.
  • Sørensen, Bodil. “Sigrid Bølling”. Norsk kunstnerleksikon online.
  • Wichstrøm, Anne. Kvinners bilder: malerinner i Norge før 1900. Oslo: Riksgalleriet 1982.
  • Wichstrøm, Anne. Kvinneliv, kunstnerliv: kvinnelige malere i Norge før 1900. Oslo: Gyldendal, 1997.

Referanser

  1. 1,0 1,1 Wichstrøm. Kvinners bilder, 12.
  2. 2,0 2,1 2,2 Sørensen. “Sigrid Bølling”, Norsk kunstnerleksikon online.
  3. Haverkamp. “Peder Severin Krøyer”, Store norske leksikon online.
  4. 4,0 4,1 Wichstrøm. Kvinneliv Kunstnerliv, 43.
  5. Wichstrøm, Kvinneliv Kunstnerliv, 63
  6. 6,0 6,1 Wichstrøm, Kvinneliv Kunstnerliv, 201