Maleren Karl Nordström

Fra hf/ifikk/kun1000
Revisjon per 18. okt. 2017 kl. 12:31 av Henrev@uio.no (diskusjon | bidrag) (Legger inn info om Krohgs tid i Pariss)

Hopp til: navigasjon, søk
Christian Krohg, Maleren Karl Nordström, 1882. Olje på lerret, 61 x 46,5 cm. Foto: Nasjonalmuseet.

Nordström er til venstre i bildet med bakre del av kroppen og hodet innenfor det gylne snitt. Bildet er malt med upresist forskjøvet linjeperspektiv. Perspektivlinjene møtes i det store treet i hagen, i den samme retningen Karl Nirdström er orientert.

Historiske perspektiv

Den realistiske kunstformen er en kritisk og nøktern stil.7 Den vokste frem på 1870-tallet, samtidig som blant annet deler av industriell utvikling.[1] Den impresjonistiske formen derimot viser ofte førsteinntrykk og lyse farger i bredt spekter.6 Impresjonismens formål var blant annet frigjøring fra det tradisjonelle akademiske salongmaleriet. (midlertidig Martin)

Tiden i Paris

I 1882 reiste Krohg sammen med flere andre skandinaviske kunstnere til Paris for å se hva det rike kunstlivet i Paris hadde å tilby. På denne tiden mottok Krohg statens kunstnerstipend, da han slet med å få solgt sine malerier. På tross av dette var han representert på den 7. Salongutstillingen i Paris med sine bilder Babord litt (1879), og Vindstille (1881).

Krohgs utdanning

Karl Gussow, som var Krohgs lærer fra 1874, hadde stor innflytelse på Krohgs kunstneriske opplæring.[1] Gussows kunstneriske orientering var realistisk. Krohg fikk så mye ut av å ha Gussow lærer at han fulgte etter han til Berlin hvor Krohg ble i fire år for å studere under Gusshow. Det er sannsynlig at tiden i Berlin og Gussows realistiske opplæring var med på og resultere i realismen som stilistisk kommer til uttrykk i verket.

  1. Thune, Oscar. “Christian Krohg: maler, journalist og forfatter,” Norsk kunstnerleksikon. 01.12.2015. https://nkl.snl.no/Christian_Krohg.