Mai måne

Fra hf/ifikk/kun1000
Hopp til: navigasjon, søk
Nikolai Astrup, Mai måne, ca. 1908. Fargetresnitt, håndkolorert, 190 x 249 mm. Foto: Nasjonalmuseet.

Innledning

Bildet "Mai Måne" av Nikolai Astrup samt de fleste av andre av hans bilder, viser motiv fra Jølster i Ålhus, hvor han vokste opp.

Det rolige bildet som viser en vårnatt i Jølster, viser Astrups forhold til de varme årstidene og de blomstrende vekstene disse årstidene bringer.

Hans oppvekst på en prestegård har hatt store innvirkninger på fokuset i bildene hans, både med landskapet fra hjemtraktene og kristendommen med sine motiv. Hans forhold til naturen kom også fra hans naturopplevelser i hans barndom. [1] Bildet er et fargetresnitt med håndkolorering og er 190 x 249 mm. og henger nå i dag på Nasjonalmuseet i Oslo.

Motivbeskrivelse

"Mai måne" av Nikolai Astrup viser landskapet fra hans hjemtrakter. I dette bildet får vi se Jølstervannet, som antageligvis var en del av utsikten fra prestegården der han vokste opp. Omtrent alle av Astrups motiver kommer fra Jølster i Ålhus, som er grunnen til at han har fått den uoffisielle tittelen som hjemstedskunstner.[2]

Vi starter der tittelen leder oss, nettopp denne gule, klare Mai Månen øverst oppe på den stille himmelen, der det ligger noen tynne skyer i dens selskap. Nedenunder ligger to fjell, der den ene har blitt tatt av våren. Og det til høyre er fortsatt snølagt etter vinteren som var, med noen nesten dyrelignende figurer som etterligner helleristninger, der snøen har begynt å gi slipp. På den andre siden av vannet fra fjellene ligger det flere steiner langs vannkanten fra venstre, helt fram til en gruppe trær som står på hevet grunn til høyre.

Den gylne månen øverst i bildet leder blikket vårt ned til vannet, der fargene speiler seg og fører oss mot land og mot forgrunnen av bildet. Her møter vi et gjerdet og den avgrensede hagen hvor en kvinne og en mann befinner seg til høyre, de sitter med knærne ned i en av de to små åkerlappene. Til venstre for dem står en busk som holder noen av vårens blomster, også ligger det noen grønne vekster innrammet av dette hvite gjerdet.

Formal analyse

Innholdsanalyse

Kristen ikonografi

Kontekstualisering

Oppvekst

Nyromantikken

Referanser

Litteraturliste
  1. Loge, Gartneren under regnbuen, 186.
  2. Loge, Gartneren under regnbuen, 10.