Hester og svevende mann

Fra hf/ifikk/kun1000
Revisjon per 26. okt. 2011 kl. 12:35 av Brittmn@uio.no (diskusjon | bidrag) (Formale virkemidler)

Hopp til: navigasjon, søk

Frans Widerberg (f. 8. april 1934) er en maler og grafiker. Hans foreldre Ingrid Christine Blom og murmester Nicolai Magnus Widerberg gav ham døpenavnet Frantz Gustav, men han foretrekker forenklingen Frans. Han har to sønner med sin hustru Aasa Brækka, Nicolaus ”Nico” Magnus Widerberg og Thomas Widerberg.
Widerberg fikk sin utdannelse ved Statens kunstakademi (1957-60) under maleren Alexander Schultz, og han regnes i dag som en av Norges fremste kunstnere. Hans malerier er figurative og preget av primærfargene (rødt, gult og blått) og sekundærfargene oransje og grønt.[1]

Hester, ryttere og svevende mennesker i landskapet kosmos er en gjennomgående motivkrets hos Widerberg. 
Verket Hester og svevende menneske (1970/71) er et bestillingsverk til Harriet Holters Hus på Universitetet i Oslo, Blindern. Verket opptar en vegg i foajeen, måler 330x430 cm, og er utført i keramisk lavrelieff på upusset betong.

Frans Widerberg, Hester og svevende mennesker (1970/1971). Keramikk på betong, 330 x 430 cm.

Beskrivelse

Motivet er tre hester med et svevende menneske over seg. Både hestene og sveveren vender mot venstre i bildet. Figurene er i nesten naturtro størrelse og er montert som keramiske felter i duse jordfarger i rødt, brunt, gult og grønt på veggen. De keramiske figurene har den upussede betongveggen som bakgrunn både i fysisk og billedlig forstand.


Formale virkemidler

På tross av manglende bakgrunnsmotiv, finner vi elementer som skaper romfølelse. Overlappingen av hestene lager en dybde som forsterkes av den varme, røde fargen på den fremste hesten, kontrastert mot de lysere, kjølige fargene på de øvrige hestene som går mer i ett med bakgrunnen. Allikevel er perspektivet urealistisk. Hestenes størrelksesforhold seg i mellom stemmer ikke (den bakerste er større enn den fremste), mens uvanlig lange ben gir inntrykk av at de er undervinklet. Sveveren er derimot avbildet ovenfra, ryggtavlen er det sentrale i fremstillingen. Kunstneren har selv uttalt at han bevisst aldri forholder seg til motivene sine som sett i fra et spesifikt ståsted.[2]

Motivene uttrykkes og adskilles gjennom omrisslinjer, hvor særlig linjen langs ryggen på den fremste hesten står tydelig ut. Keramikkflisene binder allikevel hestene sammen til en enhet gjenom klare horisontale linjer som krysser hestenes kropper og får de til å likne en mursteinsvegg. En klar, vertikal linje fra øyet på hesten lengst til høyre og ned langs bakre fot av fremste hest deler bildet på midten. I tillegg definerer noen av flisene gjennom sin form anatomien på hestene, blant annet på bena.

Den vertikale linjen utgjør et skille mellom blikkretning og bevegelsesretning, da de to rolige hestene befinner seg til venstre for den mens den ryggende hesten og sveveren befinner seg til høyre. Også øyet til hesten til høyre befinner seg til venstre for denne linjen. Blikkretningen i bildet er alle rettet mot venstre, hvilket også gjelder bevegelsen til mennesket. Hesten til høyre rygger motsatt til høyre, og skaper dynamikk i bildet.

Skyggebruken er tydelig på kroppen til den første hesten og bakparten til den andre, men det er også en del mørkere fargepartier, særlig på sveveren, som virker mer tilfeldig plassert. Disse gjør det litt uklart hvor lyskilden er, men hvis man går ut ifra de overnevnte skyggene kommer lyset fra venstre ovenfra, slik det også i virkeligheten gjør fra et vindu i bygningen.

+ EN KONKLUSJON OM HVA MOTIVET BETYR/FORMIDLER?


Referanser

  1. Øivind Pedersen, Frans Widerberg: Bilder – En reise, (Oslo: Labyrinth Press, 1994), 11.
  2. Erik Solbakken (regi), I ukjent rom-tid: Maleren Frans Widerberg, VHS (Oslo: Statens filmsentral, 1992), 6 min 30 sec.

Bibliografi

Wenches bibliografi:

Brun, Hans-Jakob. Frans Widerberg. Oslo: Tanum-Norli, 1978.

Danbolt, Gunnar. Norsk kunsthistorie: Bilde og skulptur frå vikingtida til i dag. Oslo: Det
Norske Samlaget, 1997.

Geelmuyden, Niels Christian. I samtale med 15 kunstnere. Lysaker: Dinamo Forlag, 2004.

Pedersen, Øivind. Frans Widerberg: Bilder – En reise. Oslo: Labyrinth Press, 1994.

Store norske leksikon. ”Frans Widerberg”. Tilgjengelig på
http://snl.no/.nbl_biografi/Frans_Widerberg/utdypning. [Oppsøkt 19.9.2011]

Store norske leksikon. ”Frans Widerberg – utdypning (NBL-artikkel)”. Tilgjengelig på
http://snl.no/Frans_Widerberg. [Oppsøkt 19.9.2011]

Wenches Bib, SLUTT


[Preeksisterende bibliografi: Acton, Mary. Learning to look at paintings. 2.utg. London, New York: Routledge, 2009.

Brun, Hans-Jakob og Øystein Ustedt: Frans Widerberg. Malerier 1956-1996. Grøndahl Dreyer (Cappelen), Oslo 1996
Også tilgjengelig på http://www.nb.no/utlevering/contentview.jsf?&urn=URN:NBN:no-nb_digibok_2008071100038 (oppsøkt 8. februar 2011).

Ustvedt, Øystein. Frans Widerberg: utdypning. Store norske leksikon, 10.05.10, http://www.snl.no/.nbl_biografi/Frans_Widerberg/utdypning (oppsøkt 25.01.11)]

 

Eksterne lenker