Drømmeren. Kunstneren Torleiv Stadskleiv

Fra hf/ifikk/kun1000
Revisjon per 20. okt. 2022 kl. 11:22 av Mariaben@uio.no (diskusjon | bidrag) (Litteraturliste)

Hopp til: navigasjon, søk

Her kommer det tekst høsten 2022.

Motivbeskrivelse

Maleriet viser et helportrett av den unge teledølen og maleren Torleiv Stadskleiv.[1] Han er kledt i en mørk dress og sitter fremoverlent på en rødmalt kubbestol. Det ene benet krysser over det andre slik at venstre bukseben trekkes opp, og avslører en ildrød sokk. Torleiv hviler ansiktet i venstre hånd, og skuer ned mot en lysflekk på gulvet. Publikums oppmerksomhet trekkes mot den detaljert malte venstrehånden, med de sprikende fingrene, og lillefingeren som peker mot Torleivs øye. Også ansiktet er finurlig malt, og halve ansiktet er belyst med et skarpt lys, som kontrasterer ansiktet mot håret og dressen, til den effekt at ansiktet lyser mot oss. Denne effekten er forsterket av den sterke kontrasten mellom det mørke omrisset av figuren mot den hvitkalkete gruepeisen han sitter foran. Det er som figuren kommer ut av bildet, samtidig som han er sterkt forankret i bildets rom.

Han er plassert i en tradisjonell bondestue, mer spesifikt Bøstuen, som Torleiv hadde leid for Halfdan denne sommeren.[2] Stuen er sparsomt og tradisjonelt møblert, med en rødmalt benk ved gruepeisens høyre side, og en mørk støpejernsovn til venstre. Halfdan har antydet et romperspektiv ved bruk av skråperspektiv, særlig langs den høyre veggen med den røde benken, men perspektivet er ikke fulgt matematisk. Perspektiv er også antydet i Torleivs figur, med en forkorting av hans utstrakte ben, og størrelsen på hodet i forhold til føttene. Men også her er det en viss mangel på konsistens som gir figuren et noe ustabilt uttrykk.

Formalanalyse

Lys

Farger

Kontraster

Perspektiv

Egedius tilnærming til perspektivet er ikke rent matematisk, men heller intuitivt og dynamisk, uten et klart forsviningspunkt. Vi kan se dette ved de grønne panelene på veggen som ikke er på linje og de noe merkelige vinklene på kanten av det røde bordet. Noe av samme kan vi se i anatomien til Stadskleiv. Størrelsen på hendene og særlig den foten nærmest billedkanten fremstår som noe større enn anatomiens regler.

Selv med perspektivet, anatomien og den vanskelige vridningen i kroppen til Stadskleiv, virker det ikke negativt på verkets helhet.

Innholdsanalyse

Kontekstualisering

Litteraturliste

Halfdan Egedius, Drømmeren. Kunstneren Torleiv Stadskleiv, 1895. Olje på lerret, 100 x 81,5 cm. Foto: Nasjonalmuseet.
Halvorsen, Walter. Halfdan Egedius. Kristiania: Gyldendalske Boghandel, 1914.

Parmann, Øystein. Halfdan Egedius: Liv og verk. Oslo: Dreyers Forlag, 1990.

Referanser

  1. Parmann, Halfdan Egedius: Verk og liv, 29.
  2. Halvorsen, Halfdan Egedius, 47.