Steinhugger

Fra hf/ifikk/kun1000
Hopp til: navigasjon, søk
Per Palle Storm, Steinhugger / BONO 2009 Foto: B.Stolpmann ©

Motivbeskrivelse

Steinhugger er en av seks bronseskulpturer plassert på rekke foran havnefasaden til Oslo rådhus. Per Palle Storm (1910- 1994), norsk billedhugger, tegner, grafiker og illustratør, fikk i oppdrag å lage skulpturene av Oslo kommune, som en del av utsmykningen av Oslo rådhus. Skisseringen av Steinhugger ble påbegynt i 1948, og ble ferdigstillt i 1951. Skulpturen er 240 cm høy, og er plassert på en kubisk kalksteinsokkel på 90 x 90 cm.
Skulpturen fremstiller en staut arbeidskar, med konsentrert og fremadrettet blikk. Han står i arbeidspositur med hammer og meisel i hendene, og vi fanger han i et ubevoktet øyeblikk, hvor han tar seg en pause fra arbeidet. Han står lent inntil en arbeidsblokk som er under bearbeidelse. Skulpturen er frittstående og kan betraktes fra alle vinkler.

Formale virkemidler

Skulpturen Steinhugger har en vertikal hovedlinje som går fra tåspissen på venstre fot og opp gjennom mannens ansikt, sett forfra. Skulpturen er asymmetrisk, men fremstår i en balansert posituren. Hovedtyngden ligger på venstre fot, som er plassert på en stein, venstre arm lener seg mot steinblokken, mens høyre fot er godt plassert i bakken og utgjør dermed en stabiliserende motvekt.
Overflaten på skulpturen er grov og ru, med innrissede striper i alle retninger, som får frem energibaner og stofflighet. Disse detaljene gjør at betrakterens blikk flytter seg rundt og følger linjer i overflaten av statuen. Dette gir skulpturen et levende utseende, samt forsterker lys og skyggevirkningene.
Statuen er utformet i bronse som iløpet av årene har oksydert og gitt den en hvit og grønn patina. Tidens tann avspeiler hvordan hardt arbeid sliter og setter spor på oss alle.

Det at Steinhugger er asymmetrisk og overflaten er upolert og røff, er en typisk Storm-signatur som gir figuren et mer organisk utseende. De seks skulpturenes elegante og hverdagslige enkelhet, gjennom yrke og positur, gjør at vi kan gjenkjenne disse karene i enhver arbeider vi møter. Steinhuggeren er et symbol på det hverdagslige livet, som søker å vekke en følelse av respekt for vanlige menneskers arbeide og vår egen ordinære eksistens.


Kontekst

Storm var en klassisk utdannet skulptør, sterkt knyttet til naturalismen. Han hentet impulser fra den gresk-romerske skulpturarv, og var en forkjemper for tradisjonsbærende kunst, kontra abstrakte modernistiske skulpturer. Per Palle Storm var den eneste professoren på Kunstakademiet i perioden 1946 - 1980[1], og var en av sin tids mest sentrale personligheter i norsk kulturliv. Han ble mot slutten av 1940-tallet sett på som en «offisiell» billedhugger for arbeiderbevegelsen. Han distanserte seg fra den sosialistisk-realistiske stilen, ved å unngå å bruke den form for overdrevne og stiliserte positurer, som var typisk for Sovjetstatens offisielle kunstideologi, hvor kunsten fungerte som propaganda.
Oslo rådhus var og er et viktig symbol for hovedstaden og landet. Bygget er et politisk, nasjonalt ikon, på samme måte som arbeiderskulpturene er et symbol for arbeiderklassen, som skulle bygge landet etter krigen. Per Palle Storms sine seks arbeiderskulpturer ble dermed en hyllest til arbeiderne. Monumentalutsmykningen ble laget i hovedsak mellom 1945 og 1960 og bærer preg av de politiske strømningene i etterkrigstiden; Arbeiderpartiets storhetstid. Utsmykningen av både interiøret og eksteriøret viser at det er arbeiderne som er tematisert. Denne tematiseringen reflekterer byggets funksjon og blir et uttrykk for at rådhuset var et bygg for folket.

Referanser

  1. Danbolt, Gunnar. Norsk Kunsthistorie. 3 utg. Oslo: Det norske samlaget. 2009. side 334

Bibliografi

Aamold, Svein. ”Per Palle Storm – utdypning”, Store Norske Leksikon, 2009. http://www.snl.no/.nbl_biografi/Per_Palle_Storm/utdypning (nedlastet 16/09/09)

Danbolt, Gunnar. Norsk kunsthistorie: Bilder og skulpturer frå vikingtida til i dag. 3. utgave. Oslo: Det norske samlaget, 2009.

Grønvold, Ulf, Anker, Nils og Sørensen Gunnar. Rådhuset i Oslo: Nasjonens storstue. Oslo: Aschehoug, 2000.

Kleiner, Fred S. Gardner’s Art through the Ages: The Western Perspective, Thirteenth Edition. Boston: Wandsworth Cengage Learning, 2006.

Nordberg-Schulz, Christian, Hans-Jakob Brun, Sidsel Hellesen, Harald Flor, Anniken Thue, Alf Bøe. Norges kunsthistorie: bind 7: "Inn i en ny tid". Oslo:Gyldendal Norske Forlag, 1983.

Schøning, Trond L. Det Norske Hus: Oslo Rådhus – en historisk sammenligning. Bergen: UiB, 2001.

Eksterne lenker