Det syke barn (Syk pike)

Fra hf/ifikk/kun1000
Hopp til: navigasjon, søk

Her kommer det en verksomtale i løpet av høsten 2013.

Det syke barn ble malt i 1885-86 av Edvard Munch. Bildet er malt med olje på lerret, og er tilnærmet kvadratisk med målene 120 x 118,5 cm. Første gang det ble stilt ut var det under tittelen Studie i Høstutstillingen i 1886. I dag befinner maleriet seg i Nasjonalgalleriet i Oslo. Bildet er et av de mest sentrale av Munchs tidligere malerier, og er blitt vurdert og skrevet om i mange artikler og bøker.

Edvard Munch, Det syke barn, 1885-1886. Nasjonalmuseet.

Motivbeskrivelse

en intro. hvor hvem hva og sånn.


MOTIVBESKRIVELSE. Elise skriver at det ser sånn og sånn ut. 


FORMALANALYSE. Magnus mener det ser sånn og sånn ut, fordi han har malt sånn og sånn.

teknikk,

fargebruk, 

komposisjon 

dette kan vi dele på?


BEGYNNELSEN. Nathalie : første del av kontekst. han var lærling av krogh, osv.


OM KUNSTNEREN. Sarah forteller litt om Munch selv. om familien, søsteren, osv. det var vanlig å male syke barn


Det har blitt en generell oppfatning at personene som er avbildet i maleriet er Edvard Munchs ett år eldre søster, Sophie, og deres tante, Karen. «For mens han malte, gjenopplevde han den atmosfæren som hadde preget hjemmet da søsteren døde åtte år tidligere. Den opplevelsen av fortvilelse og avmakt ble for Munch viktigere å gjengi enn de ytre trekkene ved en syk jente» står det skrevet i boken Norsk kunsthistorie, Bilde og skulptur frå vikingtida til i dag, men som kunsthistorikeren Gerd Woll har påpekt så har Munch aldri selv knyttet hendelsen omkring søsterens dødsfall til maleriet. Denne oppfatningen ble første gang introdusert på 1900 – tallet, i mellomkrigstidens tendens til å psykologisere kunstnerrollen, og har aldri blitt bekreftet av Munch selv.

Syke barn var et yndet og vanlig motiv i malerier på 1800 - tallet. Grunnen var at det lå en sterk følelsesbetonet ladning over akkurat dette. Munch omtalte selv denne perioden som «pude – tiden», hvor han refererte til den store hvite puten som støttet det syke barnet. En rekke kunstnere i Norge og Sverige valgte syke barn som motiv. Blant dem nevnes navn som Heyerdahl og Krogh. Ved å velge et så populært motiv åpnet det dørene for en mer godkjent eksperimentering av teknikk i verket.


RESEPSJONSHISTORIE. Anna skriver om hvordan verket ble mottatt i sin samtid. om høstutstillingen, kritikk i avisene


BEGYNNELSEN PÅ AVSLUTTNING: Liv Hva som skjedde videre? han dro ut i europa og lærte mer om ekspresjonismen

Tre år etter denne skandalesuksessen holdt Munch en separatutstilling i Oslo , hvor blant annet maleriet Vår var stilt ut. Vår omhandlet det samme temaet, en syk, ung jente med en eldre kvinne våkende over seg. Mange symboler er de samme som i Det syke barn, jenta med det røde håret, puta hun lener seg mot, kvinnen kledt i mørke farger, bordet med medisinflaska. Andre symboler har kommet til, et vindu synes i bildet og mer lys slipper inn, planter som symboliserer håp står i karmen. Formatet og teknikken er en annen, Munch har funnet tilbake til naturalisme i Vår. Dette maleriet sikret ham kunstnerstipend fra staten , som ga Munch muligheten til å reise ut i Europa. På disse reisene ble han introdusert for nye stilarter og kunstnere som inspirerte han til å utvikle den ekspressive, egenartede stilen han i dag er mest kjent for .

en avslutning.

Referanser





Bibliografi

Eksterne lenker

Referanser





Bibliografi

Eksterne lenker