Trett

Fra hf/ifikk/kun1000
Hopp til: navigasjon, søk
Trett NG.M.03052.jpg

(Introduksjon)


Katalogopplysninger

Kunstner: Christian Krohg (1852-1925)

Materiale: Olje på lerret

Størrelse: 79,5 x 61,5 cm

Eier: Nasjonalmuseet i Oslo, Nasjonalgalleriet. Kjøpt inn av (sett inn informasjon)

Motivbeskrivelse

Trett fremstiller en ung kvinne som hviler seg eller allerede har falt i søvn. Kvinnen sitter i en lenestol ved et sybord, og det ser ut til at arbeidet fortsatt er i hendene hennes. Hun er iført en drakt av ensfarget stoff uten synlig mønster eller dekorasjoner.  Krohg maler Trett i et enkelt og autentisk miljø. Rommet er spartansk innredet med et bord, en stol og ett eneste vindu synlig i tillegg til lenestolen og det lille sybordet. Kun noen få gjenstander er også inkludert. En saks, en trådsnelle og noe som kan minne om et tøystykke for feste av nåler er sammen med en lampe de eneste gjenstandene på bordet. I tillegg er det en enkelt kopp på en stol til venstre i bildet.

Det er lavt under taket, og både tak og gulv ser ut til å være av umalt treverk. Veggen bak kvinnen er en mørk panelvegg. Det henger en eneste gjenstand på denne veggen, kanskje et bilde eller et lite speil. Formen kan minne om et religiøst ikon, men ytterligere detaljer er ikke synlige. Vinduet er dekket av en gardin, og også gardinen er tilsynelatende et enkelt hvitt tøystykke uten mønster eller annen pynt. En parafinlampe på bordet er tent, og samtidig kommer et hvitt lys inn gjennom vinduet i rommet. Tilskueren ser altså kvinnen idet det første morgenlyset strømmer inn gjennom vinduet.

Bildet er en realistisk fremstilling av en faktisk person. Som realist gjengir Krohg virkeligheten slik den er uten å tolke, i motsetning til det idealistisk eller abstrakte.[1] Christian Krohg ønsket med dette å belyse årsaken til at kvinnen var trett, nettopp at hun var utslitt etter å ha arbeidet til sent på natt og deretter falt i søvn.[2]

Formale virkemidler

(Ingrid)

Verkets meningsinnhold

(Vi ser om vi trenger denne, eller om innholdet er beskrevet i motiv og formalanalysen over)


Verket i samtidens kontekst

(Brita)

Referanser

  1. Mørstad, Malerileksikon, 237.
  2. Thue, Christian Krohg, 59, 142

Bibliografi

Eksterne lenker