Egget

Fra hf/ifikk/kun1000
Hopp til: navigasjon, søk

Beskrivelse

https://wiki.uio.no/hf/ifikk/kun1000/images/8/81/Kleiva_egget.JPG


Verket Egget er en nonfigurativ fargekomposisjon og har en størrelse på 50 x 50 cm. Teknikken er silketrykk på papir og er laget av Per Kleiva i 1968. Det har et opplag på 50 eksemplarer og ett av dem henger på Universitetet i Oslo, andre etasje i Georg Morgenstiernes hus, Institutt for filosofi, kunsthistorie, idéhistorie og klassiske språk. 


Motivet er delt inn i fire flater som består av svart og hvitt ytterst (bakgrunn) og rødt og blått i midten (forgrunn). Den blå flaten er omtrent tre ganger større enn den røde, mens den hvite er noe større enn den svarte. Fargeflatene i midten danner et stående stilisert egg, med rund og butt form. Egget i motivet har en utformet inndelig mellom det røde og det blå som kan minne om tajitegnet. (tajitegnet som er diagrammet som brukes til å symbolisere det øst-asiatiske begrepet Yin Yang, som kort fortalt handler om motsetninger som utfyller hverandre.) Verket har presise, buede og myke linjer og skaper en form for organsisk flyt. Samtidig danner kontrastene i fargebruken harde kanter, eller "hard edge". Sammen med de homogene fargene, gir det et todimensjonalt inntrykk. Det kan se ut som motivet er i bevegelse.


I norsk kunsthistorie har grafikk og trykk vært velkjente teknikker helt tilbake i Munchs tid. Men silketrykk var ikke et medium kunstnerne tok i bruk før midten av sekstitallet og som ble tatt i bruk siden kunstnere som Kleiva var tydelig inspirert av Pop kunstscenen fra U.S.A.

Bortsett fra at silketrykk var blitt et av Pop kunstens mest kjente medium og teknikk var den også billig å produsere. Den kunne også masseproduseres og dermed miste sin originalitet som gjorde at den ikke ville være et verdifullt og kapitalistisk gjenstand i seg selv. Og det var nettopp dette som appellerte til kunstnere som per Kleiva og de andre i Gras bevegelsen.

Per kleiva  har produsert mangfoldige arbeider gjennom sin kunstnerskap som  varierer i uttrykk og innhold, men som nesten alle har en viss gjenkjennelsesfaktor i forhold til bruk av teknikk, farge og komposisjon, men også bruk av motiv. Siden Egget fra 1968 har han malt samme motiv i , Egget (1984), Og skallet er tynt og skjørt og kan slå sprekker (1984), Eit egg for Jan Erik Vold (2004) og Svart Sol (2006). 

Dette silketrykket ble laget i 1968, og er hans første kjente silketrykk som ble produsert året før han lagde et av sine mer kjente trykk som har tittelen Helsing til Ho Chi Minh. Dette var et verk med tydelig hyllest til den vietnamesiske kommunisten og revolusjonæren som var  president i den demokratiske republikken av Vietnam mellom 1945-1966 og en nøkkelfigur i den militante gruppen Viet Cong. Så man kan anta at han også i Egget (1968) hadde klare politiske meninger, men at uttrykket fortsatt var upolert i forhold til det som kom til å følge i hans kunstneriske virke frem til pr dags dato.  


Per Kleiva ble født 1. april 1933 i Torsken i Troms fylke, men vokste opp i Sunnfjord. Han jobbet først som dekoratør og reklametegner men er mest kjent for sine grafiske verk med politiske motiver på 1960- og 70-tallet. I tillegg til grafikk drev han med objekter og installasjonskunst. Han er utdannet maler ved bl.a. Statens Kunstakademi, Kunstakademiet i København, og senere Kunstakademiet i Stockholm og i Firenze. Han debuterte som kunstner i 1963 i statens Høstutstilling og er for tiden bosatt på Nesodden, utenfor Oslo. 

Referanser

 Norsk biografisk leksikon online, s.v. "Per Kleiva" av Harald Flor, oppsøkt 11.09.14. https://nbl.snl.no/Per_Kleiva

 

Bibliografi

Flor, Harald. "Per Kleiva". Norsk biografisk leksikon online, oppsøkt 11.09.2014.

Flor, Harald. "Per Kleiva". Norsk kunstner leksikon online, oppsøkt 11.09.2014. 

Store norske leksikon .”Silketrykk” Oppsøkt: 05.09.2014 https://snl.no/silketrykk

Danbolt, Gunnar. "Norsk kunsthistorie: Bilde og skulptur frå vikingtida til i dag" (3. utgave, 2009). Det norske samlag

Harald Flor. "Politisk grobunn for billedmessig mangfold". Katalogforord til utstillingen GRAS-10 år etter, Hammerlund 1983


Eksterne Lenker

https://nbl.snl.no/Per_Kleivahttps://nkl.snl.no/Per_Kleiva