Livets dans

Fra hf/ifikk/kun1000
Hopp til: navigasjon, søk
Edvard Munch, Livets dans, 1899-1900. Nasjonalmuseet, Oslo.

Introduksjon

Livets dans av Edvard Munch er et sentralt verk som inngår i det som senere fikk navnet livsfrisen. Bildet fikk betydning både på grunn av innholdet han formidler og som uttrykk for hans bevisste valg av en personlig stil som var nyskapende i norsk og europeisk kunst..

Motivbeskrivelse

Man ser et kystlandskap i glødende aftensol hvor man i horisonten ser månen speile seg i sjøen. Ned mot stranden ser man en gressbakke hvor flere par svinger seg i tilsynelatende sorgløs dans. Skikkelsene i forgrunnen skiller seg klart fra de øvrige figurene og blir fremhevet som hovedinnholdet i maleriet. I midten ses en kvinne og mann vendt mot hverandre og tett sammen. Kvinnens blodrøde kjole, som er bildets viktigste blikkfang, legger seg omkring mannens legger, hennes gylne hår bøyer seg mot hans bryst, og hennes høyre hånd hviler på hans skulder. Mannen er svartkledd, stram og rak i ryggen, ansiktet er blekt, og hans holdning til kvinnen virker tvetydig.

På venstre side av paret ses en ung kvinne i hvit blomstret kjole,som bøyer seg fremover med åpne armer og griper etter en blomst. På høyre side en eldre kvinne i svart med magert, alvorlig, kanskje bittert uttrykk. Hun står stille og stram og ser bakover mot paret i midten.

Formale virkemidler

Innholdsanalyse

Kontekst

Referanser