Professor Anne Wichstrøm

Fra hf/ifikk/kun1000
Revisjon per 13. okt. 2016 kl. 14:30 av Torbjoga@uio.no (diskusjon | bidrag) (Bibliografi)

Hopp til: navigasjon, søk
Mette Tronvoll, Professor Anne Wichstrøm, 2008. Foto: Mette Tronvoll.

Bibliografi

Kontekst (under utarbeidelse... :-)

Fotografiportrettene er bestillingsverk fra UIO, i forbindelse med Kunst i 100 rom, en utstilling på Hennie Onstads kunstsenter, der UIO i perioden november 2008 - februar 2009 viste verk fra sin kunstsamling. Mette Tronvolls oppdrag var å portrettere de fire utvalgte professorene, uten andre føringer enn at portrettene skulle inngå i UIOs store portrettsamling. < Ref> Målet med kunstprosjektet var å øke representasjonen av kvinnelige vitenskapelige ansatte i portrettsamlingen, bringe inn samtidskunst og løfte fram kunstfotografiet. Bestillingen sier implisitt at portrettene var ment å framvises i det offentlig rom. De er følgelig ikke private, og det er fagpersonen som portretteres.

Professor i kunsthistorie, Anne Wichstrøm, er først og fremst kjent for sin forskning innen kunsthistorie og kjønnsforskning. Hun har skrevet en lang rekke bøker og har mottatt flere priser. Kristine Kolrud skriver følgende i Kvinners blikk på kunst - Festskrift for Anne Wichstrøm på 70-årsdagen: <Ref>
Wichstrøm har vært særlig opptatt av kvinnelige malere som virket under andre halvdel av 1800-tallet. Hun har undersøkt deres mulighet for utfoldelse, hva motivene deres kan si oss om kvinnens og mannens områder og hvilken plass de kvinnelige malerne gis i samtidens kritikk og i kunsthistorien. 
Mette Tronvoll har fotografert Anne Wichstrøm, og de tre andre vitenskapskvinnene, i identisk miljø - i den monumentale trappeoppgangen i Farmasøytisk Institutt ved UIO på Blindern. Titlene på de fire verkene er alle "Professor i kunsthistorie", etterfulgt av navn på den portretterte og året da verket ble laget, 2008. Portrettene er like store og er montert sammen i en serie. De henger i andre etg. i Georg Morgenstiernes hus, der Institutt for filosofi, ide- og kunsthistorie og klassiske språk (IFIKK) holder til.

I dag er det flere kvinner enn menn som tar universitetsutdannelse. Allikevel, så sent som i 2012, var fremdeles kun en av fire UIO-professorer kvinner. <Ref> Plasseringen av verkene er derfor god, sett i forhold til en viktig målgruppe for verkene: studenter ved IFIKK, siden de portretterte er særs gode forbilder!

Kunstsamlingen ved UIO omfatter mer enn 1600 verk, deriblant omtrent 400 portretter. Store deler av samlingen er søkbar via internett. <Ref> Vi finner at det er en overvekt av menn, særlig vitenskapsmenn, som er portrettert - av mannlige kunstnere. Fotografi som kunstsjanger er lite representert i samlingen, særlig innen portrettsjangeren. Fotografiet som kunstsjanger har i følge faglitteraturen posisjonert seg som viktig og framtredende på samtidsscenen. <Ref Danbolt> Med dette som bakteppe, kan vi si at UIO oppnådde en bedre balanse i sin kunstsamling da de i 2008 valgte å framheve fire kvinnelige professorer i kunsthistorie, portrettert av en kvinnelig kunstner med fotografi som kunstsjanger.

Eksterne lenker

Referanser