Forskjell mellom versjoner av «Albertine i politilegens venteværelse»

Fra hf/ifikk/kun1000
Hopp til: navigasjon, søk
Linje 17: Linje 17:
 
== Ikonografi  ==
 
== Ikonografi  ==
  
Skikkelsen Albertine er hentet fra boken "Albertine" som er skrevet av Christian Krohg og utgitt i 1886. Romanen handler om en fattig syerske som ble forført og voldtatt av en polititjenestemann. Hun hadde ingen mulighet til å anmelde politimannen for å bli trodd i sin sak. Hun ble ført inn i politiets register over prostituerte og videre sørget for at hun kom til en sjekk hos politilegen.<ref>Thue, ''Christian Krohg'',.</ref>
+
Skikkelsen Albertine er hentet fra boken "Albertine" som er skrevet av Christian Krohg og utgitt i 1886. Romanen handler om en fattig syerske som ble forført og voldtatt av en polititjenestemann. Hun hadde ingen mulighet til å anmelde politimannen for å bli trodd i sin sak. Hun ble ført inn i politiets register over prostituerte og videre sørget for at hun kom til en sjekk hos politilegen.<ref>Thue, ''Christian Krohg'',.</ref>&nbsp;Hun er ikke lenger en uskyldig kvinne, og flere omstendigheter gjør at hun ender opp som prostituert. Den engang så blyge og trosskyldige sypiken presses ut i prostitusjon pga fattigdom og samfunnets tilstand.
  
 
== Referanser  ==
 
== Referanser  ==

Revisjonen fra 22. okt. 2013 kl. 14:57

Her kommer det en omtale i løpet av høsten 2013.

Christian Krohg, Albertine i politilegens venteværelse, 1886-1887. Foto: Nasjonalmuseet.

Innledning

Christian Krohgs (1852-1925) maleri Albertine i politilegens venteværelse, 1885-1887, er olje på lerret i formatet 211 x 326 cm, som i dag er en del av den faste utstillingen på Nasjonalgalleriet i Oslo. Det ble kjøpt for A.C Houens fond i 1907. Maleriet er en illustrasjon til boka Albertine av Christian Krohg. Boka handler om en fattig syerske, Albertine, som etter å ha blitt voldtatt av en politimann, ender opp som prostituert. I bildet ser vi scenen hvor Albertine skal inn til politilegen.

Motivbeskrivelse

Maleriet viser et rom med mennesker i. Veggene i rommet er innredet med en brystning, hvor øvre del er malt i en grønnlig farge. Øverst i høyre hjørne på veggen er en ventil, og litt nedenfor mot midten av rommet henger en tavle. Man ser tolv velkledde kvinner spredt rundt rommet og en blek politimann med bart som står ved siden av en dør merket POLITILÆGEN. Kvinnene på bildet er ulikt kledde; mesteparten av dem er pent antrukket i pene kjoler, og er pyntet med hatter, fjær, hansker, pynteparaplyer og ringer. To av kvinnene skiller seg derimot ut, og er kledd i mer fattigslige klær. Disse kvinnene ser begge svært unge ut, og har på seg skaut i motsetning til de andre kvinnene som er ikledd i elegante hatter.

Mesteparten av folkene står i bakgrunnen i bildet, mens to av kvinnene er plassert ved sida av hverandre i forgrunnen. Disse ser en tanke eldre ut enn resten av kvinnene, og begge er ikledd pene klær. Kvinnen til høyre lener seg mot kvinnen til venstre, og holder hånden på skulderen hennes. Kvinnen til venstre får blikkontakt med betrakteren, med et slags innbydende blikk. Disse to kvinnene ser ikke ut til å ha forbindelse med de andre kvinnene i rommet, men det kan virke som om det er en varme dem imellom.


Ikonografi

Skikkelsen Albertine er hentet fra boken "Albertine" som er skrevet av Christian Krohg og utgitt i 1886. Romanen handler om en fattig syerske som ble forført og voldtatt av en polititjenestemann. Hun hadde ingen mulighet til å anmelde politimannen for å bli trodd i sin sak. Hun ble ført inn i politiets register over prostituerte og videre sørget for at hun kom til en sjekk hos politilegen.[1] Hun er ikke lenger en uskyldig kvinne, og flere omstendigheter gjør at hun ender opp som prostituert. Den engang så blyge og trosskyldige sypiken presses ut i prostitusjon pga fattigdom og samfunnets tilstand.

Referanser

Pharo og Sagstad. En ledsager gjennom samlingene, 23.



Bibliografi

Eksterne lenker

  1. Thue, Christian Krohg,.