Avskjeden

Fra hf/ifikk/kun1000
Revisjon per 25. okt. 2016 kl. 20:58 av Michelwo@uio.no (diskusjon | bidrag) (Kontekst)

Hopp til: navigasjon, søk

Motiv

Motivet forstiller en hverdagslig avskjedscene i en borgerlig innredet stue fra samtid.[1] På bildet er det fire personer, to kvinner og to menn. På venstre side er det et dekket spisebord med kaffekopper og en kanne. På veggen henger det malerier og hyllene med bøker. Avskjedsscenen utspiller seg i hovedsak mellom foreldre og den unge datteren.[2] Faren holder datterens hånd, mens moren gråter i hjørnet. Den unge kvinne har på seg en ytterklær, og de alle tre kledd i elegante drakter. Mannen ved døren har på seg en blå vinterjakke og en rød hatt, og han bærer en bagasje på skulderen sin. Mannen kommer mest sannsynligvis fra arbeiderklassen.

Det var viktig for Backer at maleriet skulle bli opplevd slik samtiden hennes var, dets flate og materiale samt teksturen i de forskjellige gjenstandene som ble presentert, og maleriet bærer tydelig preg av dette. Skinnstolen og pelsen som henger over ermet er så detaljert og nøyaktig malt at de er nesten til å ta og føle på.

Maleriets koloritt er preget av kjølige nyanser av grønn og blå med elementer i oransje og røde toner. Fargene som tar opp mest flate-område på bildet er mørke eller duse, og de få lyse delene av bildet trer derfor tydelig fram, slik som for eksempel ansiktene til figurene.

Formalanalyse

Avskjeden er et veldig balansert bilde med sentralperspektiv. Handlingen foregår i et typisk borgerlig interiør. Det er malt myke linjer, og bildene på veggen er satt opp horisontalt. Bildet har en dyster stemning og lite bruk av lyse farger.

Det er ikke veldig romfølelse, lyskilden er utenfor bildeflaten og det er svært naturlig belysning. Bilderammene kaster skygge som kommer fra et vindu. Porselenen og skinnet avspeiler lys, og helheten i bildet har dagslysfarger. Maleriet skildrer et øyeblikk hvor denne unge jenta er på vei til å dra, mannen skal gå forbi med bagasjen og de tar farvel. Personene er med andre ord i bevegelse, bildet er mitt i en hendelse.

Avskjeden er malt med laserende strøk, som blant annet er å se på den blå-grønne veggen, eller den brun-røde dørkarmen. Overflaten på de forskjellige tingene er veldig naturalistiske, vi ser tydelig at det er messing og fin porselen. Klærne, skinnet på stolene, pelsen og duken viser tydelig stofflighet.

Harriet Backer fremstiller i avskjeden en realistisk hverdagslig scene i et samtidsinteriør.[3] Bildefortellingen er avskjeden mellom datter, mor og far i et moderne situasjonsbilde. Det er selve avskjedsøyeblikket hvor den unge jenta skal ut i den store verden, og blir nødt til å ta farvel.

Kontekst

Avskjeden NG.M.02836.jpg
Realistiske,naturalistiske og impresjonistiske kunstretninger dominerte under 1800-tallets

Europa som etterfølge av Romantikken. Det var en mot reaksjon mot kunstnernes framstilling av Norge som en utopi. Bildet malt skulle være autentisk og reflektere samtiden som den var, og for Harriet stod borgerlivet i sentrum. Harriet studerte under Eilif Pettersens akademi etter å ha reist hjemme ifra, og var påvirket av Pettersens historiske bilder og stilleben under hennes opphold som er synlig i hennes tidligere verk. [4]Avskjeden blir da hennes første mer selvstendige verk som skiller seg ut, som heller er påvirket av den franske kunst tilstrømmingen, men det er viktig å bemerke at det ikke var året før etter ferdigstillelsen av Avskjeden at hun flyttet til Paris, og lot seg påvirke av naturalisme og impresjonisme.[5] Avskjeden står i tråd med epokens ideer og estetiske praksiser samtidig som det medbringer et brudd når det kommer til det kunstneriske uttrykket. I motsetning til andre samtidsmalere som Adolf Tidemands nasjonalromantiske maleri Den yngstesønn avskjed som inneholder romantikkens landskapsmotiv, hvilket står sterk i kontrast med Backers egen motiv som er lokalisert i en stue.[6]

Bibliografi

Eksterne lenker

Referanser

  1. Lange,Harriet Backer,64.
  2. Lange,Harriet Backer,65.
  3. Lange, Harriet Backer, 64
  4. Tschudi-Madsen, Nasjonal vekst, 121-122.  
  5. Tschudi-Madsen, Nasjonal vekst, 123 
  6. Lange,”Harriet Backer.” Norsk biografisk leksikon online