Forskjell mellom versjoner av «Barnedåp i Tanum kirke»

Fra hf/ifikk/kun1000
Hopp til: navigasjon, søk
(Bibliografi)
Linje 1: Linje 1:
 
== Bakgrunn ==
 
== Bakgrunn ==
"Barnedåp i Tanum kirke" er et oljemaleri av [https://no.wikipedia.org/wiki/Harriet_Backer Harriet Backer] (1845-1932) fra 1892. [[Fil:Høst2015backer.jpg|thumb|320x320px|Harriet Backer, ''Barnedåp i Tanum kirke'', 1892. Nasjonalmuseet, Oslo.]]
+
''Barnedåp i Tanum kirke'' er malt i 1892 og er et oljemaleri av [[Harriet Backer]] (1845-1932). [[Fil:Høst2015backer.jpg|thumb|400x400px|Harriet Backer, ''Barnedåp i Tanum kirke'', 1892. Nasjonalmuseet, Oslo.]]
  
Harriet regnes som en av Norges fremste malere i hennes tid. Hun huskes spesielt for hennes interiørmalerier og kirkeinteriør.<ref>Lange, Marit. (2008, 13. Febrar). "Harriet Backer" i ''Norsk Biografisk Leksikon''. Hentet 10. Oktober 2016.</ref> Da hun bodde i Sandvika malte Harriet ''Backer Barnedåp i Tanum'' kirke som i dag er utstilt på Nasjonalgalleriet i Oslo. Fra Tanum kirke hentet Harriet mange av hennes første kirkebilder - noe som hun kom til å male mye mer av i fremtiden. Harriet var ikke bare opptatt av det estetiske i kirker; hun ble etter hvert svært religiøs, og opptatt av kirkelige stemninger.<ref>Lange, "Harriet Backer"</ref>
+
Backer regnes som en av Norges fremste malere i sin tid. Hun huskes spesielt for sine malerier av interiører, i dette tilfellet et kirkeinteriør.<ref>Lange, Marit. (2008, 13. Febrar). "Harriet Backer" i ''Norsk Biografisk Leksikon''. Hentet 10. Oktober 2016.</ref> Da hun bodde i Sandvika malte Harriet Backer ''Barnedåp i Tanum'' ''kirke. ''I dag eies verket av Nasjonalmuseet i Oslo. Fra Tanum kirke hentet Harriet Backer mange av sine første kirkebilder. Her fant hun motiver som hun stadig var opptatt av. Backer var ikke bare opptatt av det estetiske og stemningsfulle i kirkerommet; hun ble også religiøst opptatt.<ref>Lange, "Harriet Backer"</ref>
  
Harriet Backer beskrev ''Barnedåp i Tanum kirke'' som et av hennes hovedverk.
+
Harriet Backer beskrev ''Barnedåp i Tanum kirke'' som et av sine hovedverk.
  
 
== Motivbeskrivelse ==
 
== Motivbeskrivelse ==
 
"Søndag oppdaget jeg at Tanum kirkes interiør er noe av det vakreste jeg har sett. Jeg stenger døren innenfra og bruker kirken som mitt eget atelier. Det er en sjelden nytelse for meg som pleier å arbeide innendørs mens folk har det travelt."<ref>"Harriet Backer, Barnedåp i Tanum kirke, 1892. Maleri, tilhører Nasjonalmuseet". nasjonalmuseet.no.</ref> skrev Harriet Backer i et brev til Arne Garborg.  
 
"Søndag oppdaget jeg at Tanum kirkes interiør er noe av det vakreste jeg har sett. Jeg stenger døren innenfra og bruker kirken som mitt eget atelier. Det er en sjelden nytelse for meg som pleier å arbeide innendørs mens folk har det travelt."<ref>"Harriet Backer, Barnedåp i Tanum kirke, 1892. Maleri, tilhører Nasjonalmuseet". nasjonalmuseet.no.</ref> skrev Harriet Backer i et brev til Arne Garborg.  
  
Fra 1880-årene ville norske kunstnere oppnå et mer realistisk uttrykk i malerier.<ref>Danbolt, Gunnar. ''Norsk kunsthistorie: Bilde og skulptur frå vikingtida til i dag''. (Det Norske Samlaget: Oslo, 2009), 203</ref> ''Barnedåp i Tanum kirke'' fremstiller en dåp i den romanske kirke Tanum i Bærum fra begynnelsen av 1100-tallet. Man ser  på høyre side av lerretet to kvinner som sitter lengst bak i kirken. Den ene kvinnen snur seg nysgjerrig og ser mot inngangen. Hun åpner porten litt. Den andre kvinnen sitter i mørket og ser nedover. Utendørs ser man fire mennesker som går innover mot kirken. Kvinnen som går først holder barnet som skal døpes. Utenfor kirken er fargene spesielt sterke: det er sommervær, bladene er grønne, og kvinnene går i blå/lilla og røde kjøler. Innendørs er det mørkere, men de rike fargene utendørs gjenspeiler seg i treveggene og lyser opp kirken. Brunfargen i treet er varm, og den lyse blåfargen på veggen på høyre side av lerretet lyser opp rommet. Den generelle atmosfæren er lystig.
+
Fra 1880-årene ville norske kunstnere oppnå et mer realistisk uttrykk i malerier.<ref>Danbolt, Gunnar. ''Norsk kunsthistorie: Bilde og skulptur frå vikingtida til i dag''. (Det Norske Samlaget: Oslo, 2009), 203</ref> ''Barnedåp i Tanum kirke'' fremstiller en dåp i den romanske kirke Tanum i Bærum fra begynnelsen av 1100-tallet. Man ser  på høyre side av lerretet to kvinner som sitter lengst bak i kirken. Den ene kvinnen snur seg nysgjerrig og ser mot inngangen. Den andre kvinnen sitter i mørket og ser ned. Utendørs ser man fire mennesker som går innover mot kirken. Kvinnen som går først holder barnet som skal døpes. Utenfor kirken er fargene spesielt sterke: det er sommervær, bladene er grønne, og kvinnene går i blå/lilla og røde kjøler. Innendørs er det mørkere, men de rike fargene utendørs gjenspeiler seg i treveggene og lyser opp kirken. Brunfargen i treet er varm, og den lyse blåfargen på veggen på høyre side av lerretet lyser opp rommet. Den generelle atmosfæren er lys.
  
 
== "Plein-airen i interiøret" ==
 
== "Plein-airen i interiøret" ==
Da Harriet bodde blant München-miljøet i 1870-årene, begynte hun å male mye interiørbilder med "et enkelt utstyrt rom hvor stillfarne mennesker spiller sine bakjedne, men avgjørende rolle ved å betone bildets ro og lyttende stemning"<ref>Østby, Leif. (2013, 3. Juli). ”Harriet Backer” i Norsk kunstnerleksikon.</ref>. I Barnedåp i Tanum kirke, spiller Harriet Backer med fargene. Hun kalte det "plein-airen i interiøret". Man kan for øvrig se naturen og sommeren fra utsiden på kirkens vegger. Man kan se for seg menneskene i maleriet bevege på seg; og vinden som blåser i trærne gjenspeile seg i treveggene. Det er et spill med dagslys og interiør - spesielt med blå/grønn og brunfarger.   
+
Da Harriet Backer bodde i München i 1870-årene begynte hun å male interiørbilder med "et enkelt utstyrt rom hvor stillfarne mennesker spiller sine beskjedne, men avgjørende rolle ved å betone bildets ro og lyttende stemning"<ref>Østby, Leif. (2013, 3. Juli). ”Harriet Backer” i Norsk kunstnerleksikon.</ref>. I ''Barnedåp i Tanum kirke'', spiller Backer med fargene. Hun kalte det "plein-airen i interiøret". Man kan for øvrig se naturen og sommeren fra utsiden gi gjenskinn på kirkens vegger. Man kan se for seg menneskene i maleriet bevege på seg; og vinden som blåser i trærne speile seg i treveggene. Det er et spill med dagslys og interiør - spesielt med blå/grønn og brunfarger.   
  
 
== Symbolikk ==
 
== Symbolikk ==
Kirken har to dører. Den første har en firkantet form, mens den andre er rund. Den første døren kan symbolisere jorden og den menneskelige verden, mens den andre runde døren som ligger lengst inn i kirken kan symbolisere det uendelige og det spirituelle - det gudelige. Kvinnen som holder barnet som skal døpes bringer det fra den dødelige menneskelig verden til det uendelige.
+
Kirken har to dører. Den første har en firkantet form, mens den andre er rund. Den første døren kan symbolisere jorden og denne verden, mens den andre runde døren som ligger lengst inn i kirken kan symbolisere det uendelige og det åndelige - det guddommelige. Kvinnen som holder barnet som skal døpes bringer det fra den dødelige menneskelig verden til det evige og uendelige.
  
 
Lyset i kirken kommer utenfra. Kvinnen og barnet går i lyset og det ser ut til at de bringer det innover. Det kan være en referanse til Maria og Jesubarnet som bringer med seg et sakralt lys, og lyser opp mørke steder. Kvinnen som sitter bak i kirken og ser mot barnet går i lysere klær enn kvinnen på hennes venstre side. Dette kan representere forskjellen mellom mennesker som forstår lyset Jesus bringer med seg, og de som velger å se bort fra ham bor i skyggen.  
 
Lyset i kirken kommer utenfra. Kvinnen og barnet går i lyset og det ser ut til at de bringer det innover. Det kan være en referanse til Maria og Jesubarnet som bringer med seg et sakralt lys, og lyser opp mørke steder. Kvinnen som sitter bak i kirken og ser mot barnet går i lysere klær enn kvinnen på hennes venstre side. Dette kan representere forskjellen mellom mennesker som forstår lyset Jesus bringer med seg, og de som velger å se bort fra ham bor i skyggen.  

Revisjonen fra 1. nov. 2016 kl. 15:56

Bakgrunn

Barnedåp i Tanum kirke er malt i 1892 og er et oljemaleri av Harriet Backer (1845-1932).
Harriet Backer, Barnedåp i Tanum kirke, 1892. Nasjonalmuseet, Oslo.

Backer regnes som en av Norges fremste malere i sin tid. Hun huskes spesielt for sine malerier av interiører, i dette tilfellet et kirkeinteriør.[1] Da hun bodde i Sandvika malte Harriet Backer Barnedåp i Tanum kirke. I dag eies verket av Nasjonalmuseet i Oslo. Fra Tanum kirke hentet Harriet Backer mange av sine første kirkebilder. Her fant hun motiver som hun stadig var opptatt av. Backer var ikke bare opptatt av det estetiske og stemningsfulle i kirkerommet; hun ble også religiøst opptatt.[2]

Harriet Backer beskrev Barnedåp i Tanum kirke som et av sine hovedverk.

Motivbeskrivelse

"Søndag oppdaget jeg at Tanum kirkes interiør er noe av det vakreste jeg har sett. Jeg stenger døren innenfra og bruker kirken som mitt eget atelier. Det er en sjelden nytelse for meg som pleier å arbeide innendørs mens folk har det travelt."[3] skrev Harriet Backer i et brev til Arne Garborg.

Fra 1880-årene ville norske kunstnere oppnå et mer realistisk uttrykk i malerier.[4] Barnedåp i Tanum kirke fremstiller en dåp i den romanske kirke Tanum i Bærum fra begynnelsen av 1100-tallet. Man ser på høyre side av lerretet to kvinner som sitter lengst bak i kirken. Den ene kvinnen snur seg nysgjerrig og ser mot inngangen. Den andre kvinnen sitter i mørket og ser ned. Utendørs ser man fire mennesker som går innover mot kirken. Kvinnen som går først holder barnet som skal døpes. Utenfor kirken er fargene spesielt sterke: det er sommervær, bladene er grønne, og kvinnene går i blå/lilla og røde kjøler. Innendørs er det mørkere, men de rike fargene utendørs gjenspeiler seg i treveggene og lyser opp kirken. Brunfargen i treet er varm, og den lyse blåfargen på veggen på høyre side av lerretet lyser opp rommet. Den generelle atmosfæren er lys.

"Plein-airen i interiøret"

Da Harriet Backer bodde i München i 1870-årene begynte hun å male interiørbilder med "et enkelt utstyrt rom hvor stillfarne mennesker spiller sine beskjedne, men avgjørende rolle ved å betone bildets ro og lyttende stemning"[5]. I Barnedåp i Tanum kirke, spiller Backer med fargene. Hun kalte det "plein-airen i interiøret". Man kan for øvrig se naturen og sommeren fra utsiden gi gjenskinn på kirkens vegger. Man kan se for seg menneskene i maleriet bevege på seg; og vinden som blåser i trærne speile seg i treveggene. Det er et spill med dagslys og interiør - spesielt med blå/grønn og brunfarger.

Symbolikk

Kirken har to dører. Den første har en firkantet form, mens den andre er rund. Den første døren kan symbolisere jorden og denne verden, mens den andre runde døren som ligger lengst inn i kirken kan symbolisere det uendelige og det åndelige - det guddommelige. Kvinnen som holder barnet som skal døpes bringer det fra den dødelige menneskelig verden til det evige og uendelige.

Lyset i kirken kommer utenfra. Kvinnen og barnet går i lyset og det ser ut til at de bringer det innover. Det kan være en referanse til Maria og Jesubarnet som bringer med seg et sakralt lys, og lyser opp mørke steder. Kvinnen som sitter bak i kirken og ser mot barnet går i lysere klær enn kvinnen på hennes venstre side. Dette kan representere forskjellen mellom mennesker som forstår lyset Jesus bringer med seg, og de som velger å se bort fra ham bor i skyggen.

Proveniens

Maleriet ble utstilt på Høstutstillingen i 1892, og ble solgt på Verdensutstillingen i Chicago i 1893. Nasjonalgalleriet i Oslo kjøpte maleriet i 1959 fra Washington University i St. Louis i USA.[6]

Bibliografi

Danbolt, Gunnar. Norsk kunsthistorie: Bilde og skulptur frå vikingtida til i dag. Det Norske Samlaget: Oslo, 2009

"Harriet Backer, Barnedåp i Tanum kirke, 1892. Maleri, tilhører Nasjonalmuseet". nasjonalmuseet.no. Hentet 10. Oktober, 2016 fra http://harriet.nasjonalmuseet.no/ukenskunstverk/index.php?showimage=73

Lange, Marit. (2009, 13. Februar). "Harriet Backer" i Norsk Biografisk Leksikon. Hentet 10. September 2016 fra https://nbl.snl.no/Harriet_Backer.

Østby, Leif. (2013, 3. Juli). "Harriet Backer" i Norsk kunsternerleksikon. Hentet 10. September fra https://nkl.snl.no/Harriet_Backer.

Referanser

  1. Lange, Marit. (2008, 13. Febrar). "Harriet Backer" i Norsk Biografisk Leksikon. Hentet 10. Oktober 2016.
  2. Lange, "Harriet Backer"
  3. "Harriet Backer, Barnedåp i Tanum kirke, 1892. Maleri, tilhører Nasjonalmuseet". nasjonalmuseet.no.
  4. Danbolt, Gunnar. Norsk kunsthistorie: Bilde og skulptur frå vikingtida til i dag. (Det Norske Samlaget: Oslo, 2009), 203
  5. Østby, Leif. (2013, 3. Juli). ”Harriet Backer” i Norsk kunstnerleksikon.
  6. Om Harriet Backer på kunsthistorie.no