Forskjell mellom versjoner av «Brudeferden i Hardanger»

Fra hf/ifikk/kun1000
Hopp til: navigasjon, søk
m (Motiv)
m (Motiv)
Linje 9: Linje 9:
 
=== Tidemand ===
 
=== Tidemand ===
 
== Motiv ==
 
== Motiv ==
I verket ''Brudeferden i Hardanger ''ser vi en båt på vei over fjorden. I båten sitter et brudefølge. I bakgrunnen av bildet finner vi et naturlandskap bestående av en isbre mot den lyseblå himmelen, samt høye fjell som er dekket med snø. ''"Brudeferden" ''viser to båter som er satt til havs, og en båt som ennå ikke har forlatt land. Hovedfokus i bildet er menneskene i den fremste båten. I denne båten sitter bruden, brudgommen og et brudefølge, og disse utgjør totalt ti mennesker. Menneskene i bildet er unge, glade og kledd i finklær. Bruden har på seg en brudekrone og en rød bunad. Ved siden av henne finner vi brudgommen, som hever hatten over hodet i hilsen. I båten finner vi også en bunadskledd mann som spiller fiolin, mens en mann med et gevær i hendene står klar til å avfyre en salutt. Mellom disse to sitter en mann i flosshatt og ror. Ved siden av bruden ser vi en mann som skjenker drikke i et krus, og ved siden av ham igjen sitter to menn, den ene med armen vennskapelig rundt den andre. Det sitter to bunadskledde jenter foran brudeparet. Den ene jenta ser ut til å verne seg mot saluttsmellet ved å holde den ene hånden mot ansiktet. Vi kan skimte en stavkirke, småhus og flere mennesker i bakgrunnen av landskapet på høyre side. Vi ser en liten fjære av tang og steiner i forgrunnen, og disse er malt i mørke farger (brunt, mørkegrønt og grått), og står derfor i sterk kontrast til det lysegrønne vannet, den lyse himmelen, for ikke å nevne de rødkledde menneskene i båten.
+
I verket ''Brudeferden i Hardanger ''ser vi en båt på vei over fjorden. I båten sitter et brudefølge. I bakgrunnen av bildet finner vi et naturlandskap bestående av en isbre mot lyseblå himmel, samt høye fjell som er dekket med snø. ''"Brudeferden" ''viser to båter som er satt til havs, og en båt som ennå ikke har forlatt land. Hovedfokus i bildet er menneskene i den fremste båten. I denne båten sitter bruden, brudgommen og et brudefølge, og disse utgjør totalt ti mennesker. Menneskene i bildet er unge, glade og kledd i finklær. Bruden har på seg en brudekrone og en rød bunad. Ved siden av henne finner vi brudgommen, som hever hatten over hodet i hilsen. I båten finner vi også en bunadskledd mann som spiller fiolin, mens en mann med et gevær i hendene står klar til å avfyre en salutt. Mellom disse to sitter en mann i flosshatt og ror. Ved siden av bruden ser vi en mann som skjenker drikke i et krus, og ved siden av ham igjen sitter to menn, den ene med armen vennskapelig rundt den andre. Det sitter to bunadskledde jenter foran brudeparet. Den ene jenta ser ut til å verne seg mot saluttsmellet ved å holde den ene hånden mot ansiktet. Vi kan skimte en stavkirke, småhus og flere mennesker i bakgrunnen av landskapet på høyre side. Vi ser en liten fjære av tang og steiner i forgrunnen, og disse er malt i mørke farger (brunt, mørkegrønt og grått), og står derfor i sterk kontrast til det lysegrønne vannet, den lyse himmelen, for ikke å nevne de rødkledde menneskene i båten.
  
 
== Formale virkemidler ==
 
== Formale virkemidler ==

Revisjonen fra 23. okt. 2015 kl. 15:25

Adolph Tidemand og Hans Gude, Brudeferden i Hardanger, 1848. Nasjonalmuseet, Oslo.

Maleriet "Brudeferd i Hardanger" er en av Norges mest kjente malerier som ble malt i 1848 av Adolph Tidemand og Hans Gude. Maleriets størrelse er 93 x 130 cm som henger i Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design i Oslo. Det ble brukt olje på lerret. Deres samarbeid gjenspeiler seg i romantikk og nasjonalromantikk epoken. Begge malere hadde tette bånd til kunstakademiet i Düsseldorf, som hadde stor betydning for nasjonalromantikken i Norge og for utviklingen av norsk kunst.

Biografi

Gude

Hans Gude ble født i Kristiania trettende mars og levde til syttende august 1903. Han står sentralt i norsk kunsthistorie som en av Norges folkekjære malere. Han var kjent for landskapsmalerier som har vunnet stort publikum. Allerede som 12åring fikk han privat tegneundervisning hjemme hos maleren Johannes Flintoe. Hans gikk også på den Kongelige Tegneskole. Hans Gude var opptatt av landskapet og brukte mye tid på nøye utførte observasjoner. I 1841 dro Gude til Düsseldorf. Han var en av de yngste kunstnere ved akademiet og ble sett på som et vidunderbarn. Han gjorde strålende karriere på kontinentet og virket som professor i landskapsmaleri ved akademiene i Düsseldorf, Karlsruhe og Berlin. Gjennom sin lange lærervirksomhet øvde han innflytelse på flere generasjoner norske landskapsmalere.

Tidemand

Motiv

I verket Brudeferden i Hardanger ser vi en båt på vei over fjorden. I båten sitter et brudefølge. I bakgrunnen av bildet finner vi et naturlandskap bestående av en isbre mot lyseblå himmel, samt høye fjell som er dekket med snø. "Brudeferden" viser to båter som er satt til havs, og en båt som ennå ikke har forlatt land. Hovedfokus i bildet er menneskene i den fremste båten. I denne båten sitter bruden, brudgommen og et brudefølge, og disse utgjør totalt ti mennesker. Menneskene i bildet er unge, glade og kledd i finklær. Bruden har på seg en brudekrone og en rød bunad. Ved siden av henne finner vi brudgommen, som hever hatten over hodet i hilsen. I båten finner vi også en bunadskledd mann som spiller fiolin, mens en mann med et gevær i hendene står klar til å avfyre en salutt. Mellom disse to sitter en mann i flosshatt og ror. Ved siden av bruden ser vi en mann som skjenker drikke i et krus, og ved siden av ham igjen sitter to menn, den ene med armen vennskapelig rundt den andre. Det sitter to bunadskledde jenter foran brudeparet. Den ene jenta ser ut til å verne seg mot saluttsmellet ved å holde den ene hånden mot ansiktet. Vi kan skimte en stavkirke, småhus og flere mennesker i bakgrunnen av landskapet på høyre side. Vi ser en liten fjære av tang og steiner i forgrunnen, og disse er malt i mørke farger (brunt, mørkegrønt og grått), og står derfor i sterk kontrast til det lysegrønne vannet, den lyse himmelen, for ikke å nevne de rødkledde menneskene i båten.

Formale virkemidler

Düsseldorf

Nasjonalromantikk

Bibliografi

Eksterne linker

Snl.no/Hans_Gude