Cage

Fra hf/ifikk/kun1000
Revisjon per 11. aug. 2019 kl. 12:00 av Annybf@uio.no (diskusjon | bidrag) (Tilbakestilte endringer av Annybf@uio.no (brukerdiskusjon) til siste versjon av Mariavig@uio.no)

Hopp til: navigasjon, søk
Øystein Dahlstrøm, Cage, 2008. Foto: Arthur Sand.

Cage (2008) er et fotografi av den norske kunstfotografen Øystein Dahlstrøm, og tilhører Universitetet i Oslo sin kunstsamling. Fotografiet måler 125 x 215 cm, er printet som chromogenic print, også kalt c-print[1], og montert på pleksiglass. Verket ble kjøpt inn spesielt for de nyrenoverte lokalene i Realfagsbiblioteket, og står fint i tråd med byggets strenge arkitektur. Dette er det første bildet av Øystein Dahlstrøm som inngår i Universitetet i Oslo sin kunstsamling.

Dahlstrøm er født i 1976 og er utdannet ved Kunsthøgskolen i Bergen, hvor han i 2006 tok sin mastergrad. Han er kjent for sine sterkt redigerte fotografier som utforsker rom og tid, sted og landskap.[2] Han tar få fotografier, men bruker lang tid på å redigere og manipulere bildene sine. Landskapene og rommene blir konstruert på en måte som forsterker virkeligheten og hans fortellinger om indre og ytre rom. Sømløse fotomontasjer klippes og limes sammen til arkitektoniske konstruksjoner, hvor perspektiv og innhold dreies slik av åpninger blir borte og rom blir klaustrofobiske.[3]Motivbeskrivelse

Cage er et fotografi av et stort stål- og sementbur, uten synlig åpning. Diagonale og horisontale linjer danner burets form og skaper et rom i rommet. Det utenforliggende forsvinningspunktet trekker betrakteren inn i bildet. Gjennom de vertikale stålbjelkene kan man skimte hvitmalte linjer på den ujevne betongen, som avslører seg selv som en parkeringsplass. Lyset fremstår kunstig og kaldt, og selve lyskilden er forvirrende; fotografiet er opplyst fra ulike vinkler, uten representasjon av synlige lyskilder. Innsiden av det avgrensede rommet er opplyst. De kraftige, mørke diagonale linjene gir buret en soliditet, mens det tynne, lyse vertikale og repetitive stålgitteret gir letthet og lys til komposisjonen. Den perspektiviske virkningen i bildet dannes ved at det kvadratiske sees fra et av hjørnene som er plassert sentralt i forgrunnen.

Det opprinnelige motivet bak Cage er et parkeringshus på Torshov i Oslo. Ved å fjerne alle unødvendige detaljer, har Dahlstrøm skapt et motiv i spennet mellom fantasi og virkelighet. Bygget har mistet sin ordinære funksjon, men Dahlstrøms komposisjon har fortsatt referanser til kjente forestillinger om rom. Det framstår som en surrealistisk fordreining av virkeligheten. Som betraktere vil vi umiddelbart kunne tolke Cage som et fensgel, fordi rommet er lukket. Men Dahlstrøm selv er opptatt av tilstanden han kaller arkitektonisk teater og archistructure. En relasjon mellom skulptur og arkitektur[4].


Referanser

  1. C-print er en fargekopieringsprosess der bildet kopieres ut fra et vanlig fargenegativ. Norsk Museum for Fotografi - Preus Fotomuseum
  2. http://www.mynewsdesk.com/no/adecco-norge-as/pressreleases/oeystein-dahlstroem-er-aarets-unge-kunstner-568788
  3. http://www.kunst1.no/default.pl?showArticle=115&pageId=167
  4. Øystein Dahlstrøm. E-post til Nina Christensen, 04.09.2013.


Bibliografi