Cecilie Thoresen, Norges første kvinnelige student

Fra hf/ifikk/kun1000
Hopp til: navigasjon, søk
Kari Rolfsen, Cecilie Thoresen, Norges første kvinnelige student (1982). Foto: UiO/Arthur Sand.

Motiv

Cecilie Thoresen

Verkets utforming

Materiale

Verket er laget av bronse. Bronse har en kombinasjon mellom et lett formelig metall og et hardt, solid ferdiguttrykk som både tåler montering og re-montering. Metallet forsterker volumet og gir en variert dybdeforskjell. Dermed oppstår kjennetegnene ved et relieff, at dybden får verket til å "[...]tre frem[...]".[1] Ved volumet av materialet kan det formes og skape forskjellige valører ved forming av tekstur. Der den er fin pusset blir det glødende lyst og der den er tettbygd og krøllet, mørke-lagt. Eksemplifisert i verket er det tettbygd og ruglete sett ved kjolen på helhets portrettet og noen bakgrunns motiver, motsatt er det lyse og flate sett ved rammen, hud og noen bakgrunns motiver.

Stil

Kunstneren Kari Rolfsen er blitt kategorisert innenfor en Naturalistisk stil. Dette kan sees i Sammenheng av verket at Cecilie Thoresen er iscenesatt i en daglig tilværelse i verket. Samtidig er det typisk å sette undertrykte realiserte motiver, som ofte tabu ladede motiver for tiden. minnesmerke sådan viser dette med visningen av en historisk undertrykket kvinnekamp.

Farge

Fargene består av; Gullmaling, hvit-, svart- og et narraktig irr i metallet som kommer av en bevist tilsetning av oksider.[2] Samtidig noe som kan minne om olje i vann ved det blå-lilla fargespillet som oppstår noen steder.

Gull fargen er både seende tilfeldig og forsettlig plassert. Hvitmalingen og svart- er kun forsettlig og følges som tydeliggjøring av spesifikke motiver. Fargen til metallet er også noe å ta i betraktning. Noe av den mørke bronse-fargen ligger i en tykk metning som spiller med den lysere metningen av gullet og fin pusset flater. Fargepaletten kategoriseres i en dobbel-komplimenter med de brun-gull fargene mot den blå oljen og det lilla skjæret i oljen mot det grønne irret.

Historisk kontekst

Her kommer det mer tekst

Litteratur

Uberg, Ulla. "Cecilie Thoresen," UIO. 04.05.2010 (sist endret 19.05.2011) https://www.uio.no/om/kultur/kunst/kunstsamlingen/enkeltverk/skulptur/cecilie-thoresen.html

Referanser

  1. Store norske leksikon, online, s.v. "Relieff".
  2. Uberg, "Cecilie Thoresen", https://www.uio.no/om/kultur/kunst/kunstsamlingen/enkeltverk/skulptur/cecilie-thoresen.html