Christian Sunde

Fra hf/ifikk/kun1000
Hopp til: navigasjon, søk

Det mangler biografiske opplysninger omChristian Sunde. Vil du skrive?

Les om Christian Sundes verk



Christian Sunde, Ovenfra og ned / BONO 2009 Foto: B. Stolpmann ©
Christian Sunde, Ovenfra og ned / BONO 2009 Foto: B. Stolpmann ©


Ovenfra og ned er et kunstverk laget av Christian Sunde (f. 1966 -) for Rikshospitalet i 1999.

Instalasjonen befinner seg i et rom kalt "tårnrommet" som ligger i tilknytning til hovedvestibylen på Det nye rikshospitalet. Høyden er 6,8 m, og vekten er ca 60 kg. Øverst er den 35 cm bred og 40 cm dyp, formen blir mindre og mindre nedover, og ender i en spiss.

Tårnrommets grunnflate er ca 30 m2, høyden er over 10 meter. Instalasjonen består av en svevende søyle laget i naturhvit glassfiber med et stålskjelett. Den er festet med fire stålvaiere i taket. Søylen er svakt bølget nedover og ender i en stålspiss. Ca 20 cm under spissen står en rektangulær trebenk laget i amerikansk eik. Rommet er fylt med tilsynelatende tilfeldig plasserte kubbelignende stoler hvorav noen er plassert rygg mot rygg. Ut mot sykehusets inngangsparti er det to smale, høye vinduer som trekker naturen utenfor inn i rommet, og som gir naturlig lys til instalasjonen. Det er i tillegg plassert to lyskastere som kaster et gult lys gjennom den og ut i rommet. Noe som gir en spesielt fin belysning om kvelden. Opprinnelig var det tenkt at lyskasterne skulle kaste lys mot speilflater som igjen skulle sende ut refleksjoner.

Assosiasjonene til figuren kan for eksempel være istapp, frøbelg, dryppsten eller andre stiliserte naturenformer. Men tiden verket er laget i åpner for ulike, individuelle tolkninger. Verket er med på å lage en kontemplativ, meditativ stemning i rommet, noe som også er tårnrommets hensikt.

Kilder:

Andersen, Elisabeth Kirkeng, Svein H. Bergersen og Arvid Ottar. "Kunsthospitalet." I Åpent Rom. Et magasin fra Statsbygg nr. 2 2009.  

"Rikshospitalet, University Hospital." I Byggekunst. Nr. 7. 1999. Special Edt. Rikshospitalet.

Christensen, E. http://www.tidsskriftet.no/?seks_id=1161038 [17.mars.2005]

Smit, Toril Maria. ”Kunstsamlingen - ideer og rammer.” I Bergersen, Svein H., Sindre Hovdenakk, Totil M. Smit og Dag Wiersholm (red.). Rikets kunst: En guide til utsmykningen ved det nye Rikshospitalet. Oslo: Forlaget Geelmuyden. Kiese, 2000.

Sunde, Christian. ”Profil: Christian Sunde.” I Kunsthåndboken. Nr. 76, 01/2000.

Sunde, Christian. Skulpturbeskrivelse til konkurransebidrag, utsmykning ved Rikshospitalet 1999. [e-post september 2009.]

Samtale med Christian Sunde 09.09.2009.