Dagen derpå

Fra hf/ifikk/kun1000
Hopp til: navigasjon, søk

Dagen derpå er malt av den norske kunstneren Edvard Munch (1863-1944)

Bildet er malt med olje på lerret og har et liggende format på 115 x 152 cm, og henger i dag på Nasjonalmuseet/Nasjonalgalleriet.

Dette bildet ble antageligvis malt i 1894. Den første utgaven av Dagen derpå ble malt i 1891, men skal ha gått tapt i en brann[1].

Tittelen Dagen derpå, viser til motivet, der vi ser en kvinne ligge sovende, delvis avkledd i en seng i et lite rom. Hun ligger på tvers i sengen, oppå dynen. Kvinnens ansikt er vendt delvis mot publikum og delvis opp mot taket.

Blusen hennes er delvis kneppet opp, og det ene brystet er synlig. Håret er utslått og bustete og den venstre armen henger slapt ned mot gulvet. Armen blir mer utydelig jo nærmere den kommer gulvet. Den høyre armen til kvinnen er svært utydelig, og forsvinner inn i sengetøyet.

Kvinnen har på seg et brunt skjørt. Hun ligger med bena fra hverandre.Nedenfor skjørtet kan vi så vidt skimte hennes ben.

Til venstre, foran i bildet, ser vi et bord med to flasker og to glass, det ene halvfullt, det andre glasset ganske uklart. Bordet forsvinner inn i det venstre hjørnet foran i bildet. Det er få andre detaljer i rommet. Ingen bilder på veggene eller annen pynt. Kun brune vegger og gulv som nesten glir over i hverandre.

Edvard Munch, Dagen derpå, 1894 (usikker datering). Olje på lerret, 115 x 152 cm. Foto: Nasjonalmuseet/Jacques Lathion.

Motivbeskrivelse - Elisabeth

Formalanalyse - Josefine

Bakgrunn (modellen, munch osv.) - Thale (modellen) + Sara (Munch)

Mottagelse i samtiden vs nåtid - Dorthea (før) + Simone (nå)

Referanseliste/biografi (alle)

Vi møtes 19. oktober - på seminarundervisning så det blir første gang vi ses og så kan vi dele det vi har skrevet.

Så møtes vi igjen 26 oktober på seminarundervisningen da og da retter vi ferdig oppgaven slik at vi har god tid før innlevering 1. november.

Legg ut det du har skrevet her fortløpende sånn at vi kan fylle inn og hjelpe hverandre.
  1. [1] Munch Museet, Edvard Munchs liv, 1890-91