Dagen derpå

Fra hf/ifikk/kun1000
Hopp til: navigasjon, søk

Innledning

Dagen derpå er malt av den norske kunstneren Edvard Munch (1863-1944)

Bildet er malt med olje på lerret og har et liggende format på 115 x 152 cm. Bildet ble innkjøpt av Nasjonalgalleriet i 1908[1], og henger der den dag i dag.

Denne utgaven av Dagen derpå ble antageligvis malt i 1894. Den første utgaven av Dagen derpå ble malt i 1891, men skal ha gått tapt i en brann[2].

Motivbeskrivelse

I maleriet ser vi en blek, ung kvinne med svart hår ligge sovende på en seng i et rom. Hun ligger oppå en hvit dyne. Kvinnens ansikt er vendt delvis mot publikum og delvis opp mot taket.

Kvinnens overkropp og ansikt er plassert i midten til høyre i bildet. Hennes ansikt og overkropp, samt veggen bak hodet hennes, blir belyst av en lyskilde, antageligvis et vindu, som vi ikke ser.

Hun er kledd i en hvit bluse og et brunt, mønstrete skjørt. Blusen hennes er halvveis kneppet opp, og det ene brystet er synlig. Håret er utslått og bustete, og det står i kontrast til det hvite sengetøyet. Den venstre armen hennes henger slapt ned mot gulvet, Den høyre armen til kvinnen sees kun som en slags skygge og forsvinner inn i sengetøyet.

Kvinnen ligger med bena fra hverandre. Skjørtet dekker bena hennes ned til leggen. Nedenfor skjørtet kan vi så vidt skimte hennes ben.

Til venstre, foran i bildet, ser vi ned på et bord med to flasker og to glass. Bordet forsvinner i det venstre hjørnet foran i bildet. Det er få andre detaljer i rommet. Ingen bilder på veggene eller annen pynt. Kun rødbrune vegger og gulv som glir over i hverandre.


Edvard Munch, Dagen derpå, 1894 (usikker datering). Olje på lerret, 115 x 152 cm. Foto: Nasjonalmuseet/Jacques Lathion.

Formalanalyse - Josefine

Bakgrunn (modellen, munch osv.) - Thale (modellen) + Sara (Munch)

Mottagelse i samtiden vs nåtid - Dorthea (før) + Simone (nå)

Referanseliste/biografi (alle)

Vi møtes 19. oktober - på seminarundervisning så det blir første gang vi ses og så kan vi dele det vi har skrevet.

Så møtes vi igjen 26 oktober på seminarundervisningen da og da retter vi ferdig oppgaven slik at vi har god tid før innlevering 1. november.

Legg ut det du har skrevet her fortløpende sånn at vi kan fylle inn og hjelpe hverandre.

  1. Nasjonalmuseet og Munchmuseet, Edvard Munch 1863-1944, 303
  2. [1] Munch Museet, Edvard Munchs liv, 1890-91