Forskjell mellom versjoner av «Edvard Munch»

Fra hf/ifikk/kun1000
Hopp til: navigasjon, søk
(Les om Edvard Munchs verk)
(Les om Edvard Munchs verk)
 
Linje 21: Linje 21:
 
Fil:Rue Lafayette EMunch h17.jpg|[[Rue Lafayette]] (Nasjonalmuseet)
 
Fil:Rue Lafayette EMunch h17.jpg|[[Rue Lafayette]] (Nasjonalmuseet)
 
Fil:Melankoli.jpg|[[Melankoli]] (Nasjonalmuseet)
 
Fil:Melankoli.jpg|[[Melankoli]] (Nasjonalmuseet)
Fil:Selvportrettmedsigarett.jpg|[[Selvportrett med sigarett]]
+
Fil:Selvportrettmedsigarett.jpg|[[Selvportrett med sigarett]] (Nasjonalmuseet)
 
</gallery>
 
</gallery>
  

Nåværende revisjon fra 14. jul. 2020 kl. 19:42

Biografi

Portrett av Edvard Munch, ca. 1889. ukjent fotograf. Eier: Nasjonalbiblioteket. www.nb.no Bildesignatur: blds_02423

Edvard Munch ble født 12. Desember 1868 i Løten, og døde 23. Januar 1944 i Aker. Han var kjent som maler og grafiker, og var den eneste norske maler med ubestridt verdensberømmelse. Hans aktivitet innen kunst strekker seg over 60 år.

Edvard Munch var en frodig, men stadig ubemannet kunstner opptatt av saker om menneskelig dødelighet som kronisk sykdom, seksuell befrielse og religiøs ambisjon. Han uttrykte dette gjennom verk med intens farge, semi-abstraksjon og melankolske og mystiske emner. Motiv-kretsen til Munch er også nært forbundet med hans egne barndomsopplevelser og hans bohemliv. Fra 1892 til 1908 benyttet Munch mesteparten av tiden mellom Paris og Berlin. Etter år av rastløst liv, nervøse lidelser og alkoholmisbruk kom sammenbruddet høsten 1908, og de følgende åtte månedene tilbrakte Munch på Dr. Jacobsons nerveklinikk i København. Da han vendte tilbake til Norge bosatte han seg først i Kragerø, og her begynte et fullstendig nytt kapittel i hans liv og kunst.[1]

Edvard Munch vokste opp i Oslo og var bosatt i byen og omegnen store deler av sitt liv, utenom lengre utlandsopphold blant annet i Tyskland og Frankrike. Egen sykdom, sin fars tungsinn og grublerier samt sin mor og søsters tidlige død, ga et varig inntrykk på Edvard Munchs følsomme sinn og satte preg på liv og kunst.

Munch hadde ingen akademisk kunstfaglig utdanning. Han gikk Tegneskolen med Julius Middelthun som lærer, og leide senere atelier i «Pultosten» atelierfellesskap hvor han fikk veildning av Christian Krohg.[2] Naturtalent var drivkraften og allerede i ung alder hadde Munch produsert modne arbeid som ble lagt merke til i kunstverdenen. Dette ga Munch mulighet til å reise utenlands og oppleve modernismens impulser, bruke erfaringene i utforsking og eksperimentering av eget utrykk.

Les om Edvard Munchs verk

Litteratur

Eggum, Arne Kr. Edvard Munch i Norsk biografisk leksikon. 3. juni, 2013. https://nbl.snl.no/Edvard_Munch Hentet 02.09.15.


Referanser

  1. Norsk kunstnerleksikon, s.v. "Edvard Munch", 20.10.17 https://nkl.snl.no/Edvard_Munch
  2. Eggum, Arne Kr. Edvard Munch i Norsk biografisk leksikon.

Eksterne lenker

https://tv.nrk.no/serie/fjernsynsteatret/FTEA11000173/12-11-1974

https://www.emunch.no/