Edvard Munch

Fra hf/ifikk/kun1000
Hopp til: navigasjon, søk
Portrett av Edvard Munch, ca 1889.jpg

Les om Edvard Munchs verk 

Det syke barn (Syk pike)

Døden i sykeværelse

Livets dans


Norsk kunstner og grafiker. Født 1863 i Løten, Hedmark - død 1944 i Oslo.

Edvard Munch vokste opp i Oslo og var bosatt i by og omegn store deler av sitt liv, utenom lengre utlandsopphold blant annet i Tyskland og Frankrike. Egen sykdom, sin fars tungsinn og grublerier samt sin mor og søsters tidlige død, ga ett varig inntrykk på Edvard Munchs følsomme sinn og satte preg på liv og kunst.

Munch hadde ingen akademisk kunstfaglig utdanning. Han gikk Tegneskolen med Julius Middelthun som lærer, og leide senere atelier i «Pultosten» atelierfellesskap korrigert av Christian Krohg.[1] Naturtalent var drivkraften og allerede i ung alder hadde Munch produsert modne arbeid som ble lagt merke til i kunstverdenen, på godt og vondt. Dette ga Munch mulighet til å reise utenlands og oppleve modernismens impulser, bruke erfaringene i utforsking og eksperimentering av eget utrykk.

I dag er Munch er kjent verden over for sitt livsverk innen maleri og grafiske trykk, og hans forut-sin-tids bidrag til stilretning innenfor moderne kunst - ekspresjonisme.

Referanser

  1. Eggum, Arne Kr. Edvard Munch i Norsk biografisk leksikon.

Bibliografi

Eggum, Arne Kr. Edvard Munch i Norsk biografisk leksikon. 3. juni, 2013. hentet 02.09.15: https://nbl.snl.no/Edvard_Munch