En blomstereng nordpå

Fra hf/ifikk/kun1000
Hopp til: navigasjon, søk
Blomstereng.jpeg

Katalogopplysninger

Harald Sohlberg (1869 - 1935)

En blomstereng nordpå

Olje på lerret, format 96 x 11 cm med tidstypisk gullramme

Bildet er signert 1905

Plaketten på rammen viser at bildet ble innkjøpt av Nasjonalgalleriet i 1906 for A.C. Houens Fondsmidler


Motivbeskrivelse

(Javiera)

Formale Virkemidler

I forgrunnen er prestekragene tydelig og detaljert malt. De er klart avgrenset mot hverandre. Inn mot mellomgrunnen i bildet forsvinner denne klarheten. Dette er med på å skape dybde i maleriet. Lengre bak i bildet, til venstre for blomsterengen, ser man en husmannsplass. Den består av en stor, rød låve og noen mindre bygg, plassert på den måten at det dannes et gårdstun mellom byggene. Landskapet rundt gården er mørkt og dystert, og det oppstår organiske former i landskapet, som er med på å skape liv i bildet. Det er malt i mørke grønn- og bruntoner. Sohlberg bruker varianter av primærfargene gul, rødt og blått. Det oppstår en kontrastfarge mellom de rødoransje husveggene og den grønne skogen. Han bruker kalde fargenyanser, med noen innslag av varmere farger. Det kommer en smal innsjø inn fra høyre siden bak blomsterengen og strekker seg horisontalt innover i bildet. Midt i bildet like over horisonten lyser en mystisk fullmåne opp, og kaster lys innover landskapet. Vi kan derfor si at fullmånen er bildets sentrale lyskilde. Himmelen er malt i en kald, lys blåfarge som går over i hvite skyer eller månelys. Han bruker horisontale linjer i maleriet, disse er med på å dele inn bildet i en klar forgrunn, mellomgrunn og bakgrunn. Bygningen som er plassert lengst inn i bildet, er malt i det gyldne snitt. Endehjørnene på den hvite blomsterengen som vender innover mot midten av maleriet er også plassert i det gyldene snitt på hver sin side. De vertikale linjene som brått avslutter blomsterengen, skrår innover i bildet og peker mot fullmånen, dette leder synet vårt mot månen. Han lager kontraster i bildet, ved å bruke lyse farger opp mot helt mørke toner, dette skaper et dramatisk uttrykk. 



Formal estetiske virkemidler

Naturen, livet, mystikken og drømmene, sett gjennom hans øyne eller hvordan han ønsket å se naturen er noe av svaret. Kontekstualiseringen eller hvordan Sohlberg ville at motivet skulle fremstå peker mot nyromantikken. Opplevelse, følelse og forståelse av naturen kommer tydelig frem i motivet.

Nyromantikken var en motreaksjon mot realismen og naturalismen og som periode er nyromantikken avgrenset til mellom 1890 og 1905. Det ligger noe mystisk og drømmende over hele bildet, men det er en romantisk fremstilling av blomsterengen som er i fokus.

Med begrepet romantisk menes den måten blomsterengen og naturen fremstilles på og lys og fargevirkningen hele bildet har. Månelyset, kombinert med bløte farger og en rolig natur uten forstyrrende elementer i bildet, får beskueren til å fokusere på blomsterengen som ”hviler” i månelyset.

 

En blomstereng nordpå bærer en stemning av ensomhet i en fjellverden og en romantisk stemning.

Symbolismen som er brukt i bildet fører tankene til Caspar David Friedrich (1774-1840), som regnes som en av de fremste kunstnerne fra den europeiske romantikken.[1]



Verkets Samtidige kontekst

Jeg forsøke å kopiere det jeg har skrevet i oppgaven over i dette feltet, men får det ikke til ?  Tips?

(Ingebjørg)

Referanser

(Bård)

[1] wikipedia.org online s.v  ”Caspar_David_Friedrich” oppsøkt 15.10.14


Bibliografi

(Bård)

Harald Sohlberg : ensomhetens maler / Øivind Storm Bjerke, Gyldendal forlag, 1991 Harald Sohlberg : en kunstner utenfor allfarvei / av Arne Stenseng, Gyldendal forlag, 1963 Harald Sohlberg / Leif Østby, Gyldendal forlag, 1963

Eksterne lenker