Forskjell mellom versjoner av «Felespilleren»

Fra hf/ifikk/kun1000
Hopp til: navigasjon, søk
(Generell redigering)
Linje 1: Linje 1:
''Felespilleren'' er et maleri av den norske kunstneren Aage Storstein som befinner seg i Nasjonalmuseet i Oslo. Det ble malt i 1939-40, teknikken er olje på lerret, og lerretets mål er 157,5 x 205 cm. Maleriets formspråk kombinerer senkubismens geometrisering av naturlige former med elementer av ekspressiv tegning som på en god måte viser hvordan Storstein ble påvirket av den nye ekspresjonistiske stilen Picasso begynte med på midten av 1920-tallet, og som Storstein hadde blitt kjent med under sin andre reise til Paris i 1926.   
+
''Felespilleren'' er et maleri av den norske kunstneren [[Aage Storstein]] som befinner seg i Nasjonalmuseet i Oslo. Det ble malt i 1939-40, teknikken er olje på lerret, og lerretets mål er 157,5 x 205 cm. Maleriets formspråk kombinerer senkubismens geometrisering av naturlige former med elementer av ekspressiv tegning som på en god måte viser hvordan Storstein ble påvirket av den nye ekspresjonistiske stilen Picasso begynte med på midten av 1920-tallet, og som Storstein hadde blitt kjent med under sin andre reise til Paris i 1926.   
  
 
[[Fil:Aagestorstein2.jpg|miniatyr|Aage Storstein, ''Felespilleren,'' 1940. Olje på lerret, 205 x 157,5 cm. Foto: Nasjonalmuseet/Jacques Lathion. © Storstein, Aage/BONO|400x400px]]
 
[[Fil:Aagestorstein2.jpg|miniatyr|Aage Storstein, ''Felespilleren,'' 1940. Olje på lerret, 205 x 157,5 cm. Foto: Nasjonalmuseet/Jacques Lathion. © Storstein, Aage/BONO|400x400px]]

Revisjonen fra 15. okt. 2020 kl. 15:00

Felespilleren er et maleri av den norske kunstneren Aage Storstein som befinner seg i Nasjonalmuseet i Oslo. Det ble malt i 1939-40, teknikken er olje på lerret, og lerretets mål er 157,5 x 205 cm. Maleriets formspråk kombinerer senkubismens geometrisering av naturlige former med elementer av ekspressiv tegning som på en god måte viser hvordan Storstein ble påvirket av den nye ekspresjonistiske stilen Picasso begynte med på midten av 1920-tallet, og som Storstein hadde blitt kjent med under sin andre reise til Paris i 1926.

Aage Storstein, Felespilleren, 1940. Olje på lerret, 205 x 157,5 cm. Foto: Nasjonalmuseet/Jacques Lathion. © Storstein, Aage/BONO

Motivbeskrivelse

Felespilleren tar for seg en scene innendørs med fire personer. Felespilleren til høyre, er ikledd en brun dress, med en fele han spiller på i hendene. Han er vendt bort fra de andre skikkelsene i bildet, mot høyre, og har blikket senket. I midten av bildet sitter en mann skjevt på en stol og lener seg over stolryggen. Han har blikket vendt nedover. Begge disse skikkelsene er plassert i det fremst rommet i bildet, og ser ikke ut til å registrere de to siste skikkelsene til venstre i bildet. Disse er en mann og en kvinne, i en tilsynelatende dramatisk omfavnelse. Mannen har armene rundt kvinnens midje, mens hun dytter ham vekk, med et overrasket ansiktsuttrykk. Paret er plassert i et rom eller en gang, som ligger bak det andre, vist ved hjelp av en døråpning. Innredningen er sparsom, med kun et bord og et vindu med gardiner bak felespilleren, og stolen den sittende mannen er på.

Romfølelsen i bildet kommer ved hjelp av overlapping, spesielt av personene. Felespilleren står fremst, hans ben er foran den sittende mannens, som igjen har hodet sitt foran døråpningen og parent på bakrommet.

Fargebruken i Felespilleren er forskjellig i de to rommene. i det fremste er det forholdsvis lysere og klarere farger, som gir en illusjon av at rommet er godt opplyst. Det blir brukt gul, rosa, oransje og blått. Bakrommet tar i bruk mørke røde og brune farger. Selv om fargebruken er mørkere til venstre i bildet, fremstår ikke fargene dårlig fordelt. Felespillerens brune dress, og det mørke utenfor vinduet skaper balanse.

Formale virkemidler

Her settes det inn en analyse av formale virkemidler

Kunstnerisk kontekst

Her settes det inn en kontekstualisering av verket.

Referanser

Bibliografi

Eksterne lenker