Fra sildefisket

Fra hf/ifikk/kun1000
Hopp til: navigasjon, søk

Katalogopplysninger

Maleriet Fra sildefisket ble malt i 1938 av den norske kunstneren Olav Strømme. Det er et oljemaleri malt på plate og størrelsen er 51,5 x 69,8 cm. Maleriet er en del av kunstsamlingen til Universitetet i Oslo, og er per i dag å finne i Georg Morgenstiernes hus på Blindern.

Motivbeskrivelse og Formalanalyse

Maleriet er et maritimt landskapsbilde og motivet tar plass på havet. I forgrunnen står det fire båter hvor man kan se det man antar er mennesker, fremstilt svært forenklet med trekant-formede kropper. I mellomgrunnen står en stor, stilisert fiskebåt, som inneholder både snurpenot og kran. Disse komponentene viser en moderne fangstmetode for samtiden. Fangstbåten tar stor plass, og rekker nesten fra den ene billedkanten til den andre. Sammen danner de fem båtene en sirkel i havet. I sirkelen er det masse hvite flekker som indikerer en sildestim. Silden er illustrert ved mange, nesten overlappende, små lyse flekker malt på en lys grå bakgrunn. Bakgrunnen i motivet består av horisontallinjen som er overgangen fra havet til et hvitt fjell.

Strømme bruker lys og mørk kontrast ved at han plasserer de mindre mørke båtene foran den store hvite båten. Det er med på å skape dybde og romfølelse i maleriet.

Maleriet er lineært. Det har klare linjer som avgrenser formene i motivet.

Det er et åpent og luftig format. Betrakteren har et fugleperspektiv over motivet.

Linjedominansen er horisontal. De fremste fiskebåtene i forgrunnen og den store hvite fiskebåten i mellomgrunnen er horisontale, mens de små fiskebåtene på siden er diagonale og bidrar med dybde og romfølelsen.

Strømme har valgt å bruke naturlig belysning for å lyse opp motivet. Det er en jevn og diffust belysning over motivet som er med på å skape en kjølig atmosfære.

Teknikk

I dette verket har Olav Strømme tatt i bruk "Pulverteknikk". Pulverteknikk går ut på å bygge bildeflaten med et fuktig materiale, som gips eller sement. For å så drysse maling i pulverform over den våte flaten. Strømme har i hovedsak brukt plastonit i sine verk, men i dette verket har han brukt huntonittplate. Strømme har deretter risset kantlinjene på elementene i maleriet for å gi et røft uttrykk. Teknikken kommer tydelig frem i bakgrunnen der himmelen og fjellene er presentert. Det fremkommer også en glitrende effekt fra denne teknikken.

Tema og bakgrunnshistorikk

Referanser


Bibliografi

Hovdenakk, Per. Olav Strømme. Ålesund: Olav Strømmnes minnefond, 2009.


Eksterne Lenker