Frits Thaulow

Fra hf/ifikk/kun1000
Revisjon per 26. okt. 2020 kl. 14:03 av Balintps@uio.no (diskusjon | bidrag)

(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til: navigasjon, søk

Frits Thaulow (1847-1906) var en norsk billedkunstner. Gjennom et aktivt kunstnerskap opparbeidet han seg en betydelig rolle i norsk realistisk og naturalistisk tradisjon. I tillegg, deltok han også i den kunstpolitiske debatten til lands. Thaulow var godt bereist og bodde i utlandet ved flere anledninger. Impulser fra Frankrike ble spesielt gjeldende for hans uttrykk. Som kunstner satte han likevel kunstens autonomi som sitt viktigste prinsipp. Han er representert med 38 verk ved Nasjonalmuseet[1] og har mottatt flere priser og æresbevisninger.

Liv

Johan Frederik Thaulow ble født 20. oktober 1847, i Christiania. Han kom fra en velstående, borgerlig familie. Faren hans, Harald Conrad Thaulow, var apoteker og forretningsmann[2]. Til tross for at familiemiljøet ikke var direkte kunstnerisk anlagt, ble likevel kultur et viktig element i oppveksten. Bjørnstjerne Bjørnson, som var en hyppig gjest i huset, betegnes som en viktig innflytelseskilde for Thaulow i ungdomstida,[1] som tidlig oppdaget sin lidenskap for malerkusten.

I 1862, i en alder av 14 år, meldte han seg inn på Tegneskolen[1]. Utdanningen ble likevel konkludert med en avlagt farmatøyeksamen i 1870,[1] på linje med den opprinnelige planen, hvor han skulle overta familieforretningen. Dette til tross, valgte Thaulow å følge en karriere i billedkunst. Kunststudiene startet han i København og senere Kalsruhe, hvor C.F. Sørensen og H.F. Gude ble hans lærere.

Karriere

Kunstnerskap

Innflytelsen fra Sørensen og Gude er betydelig i de tidligste verkene. Billedmaterialet kjennetegnes hovedsakelig av havne- og bymotiver i realistisk stil. Inspirasjon fra 1600-tallets hollandske marinemaleri, "som Sørensen og Gude omformet i en klassiserende eller romantiserende stil"[3], er å gjenkjenne i bildene. Fokuset i denne perioden lå trolig på øvelse i maleteknikk, det er bare senere at Thaulow utvikler en form for et eget billedspråk.

Mot slutten av 1870-årene, søker han etter en mer moderne realistisk innretning. Sammen med Frederik Collet og Carl Skånberg, reiser Thaulow til Frankrike og kommer i kontakt med friluftsmaleriet. Den impresjonistiske stilen til Skånberg og tilværelsen i det moderne franske kunstmiljøet gjorde et sterkt inntrykk på Thaulow, og vi ser en mer sikker og selvstendig kunstner tre fram. Den romantiserende realismen fra tidligere år, forkastes nå til fordel av en nøktern, og direkte realisme.

1880-årene førte med seg flere utelandsreiser, utforskning av impresjonismen og en videre fordypning av realismen. Inspirasjonen fra den franske realismen kom til uttrykk i bymotivene som kjennetegner første havdel av tiåret. Thaulow fikk anerkjennelse for det personlige preget han tilførte naturalismen, som viste seg hovedsakelig i fargebruken og fargenes estetikk. En nærmere studering av impresjonismen under Paris-oppholdet i 1882-83 var en viktig inspirasjonskilde for Thaulow.

Les om Frits Thaulows verk

Referanser

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Store norske leksikon, s.v. "Frits Thaulow".
  2. Poulsson, Frits Thaulow : (1847-1906), 9.  
  3. Poulsson, Frits Thaulow, 8.

Litteratur

  1. Frits Thaulow i Store norske leksikon på snl.no. Hentet 25. oktober 2020 fra https://snl.no/Frits_Thaulow
  2. 3. Poulsson, Vidar. Frits Thaulow : (1847-1906). Oslo: B. A. Mathisen, 1992.