Forskjell mellom versjoner av «George Bush»

Fra hf/ifikk/kun1000
Hopp til: navigasjon, søk
m (Formale virkemidler)
m
Linje 1: Linje 1:
[[Fil:1300-gulbransen.jpg|miniatyr|500x500px|Wenche Gulbransen, ''George Bush,'' fra ''Amerikasuiten,'' 2005-2006. Foto: UiO Kunstdamlingen.]]
+
[[Fil:1300-gulbransen.jpg|miniatyr|500x500px|Wenche Gulbransen, ''George Bush,'' fra ''Amerikasuiten,'' 2005-2006. Foto: UiO Kunstsamlingen.]]
  
 
----
 
----

Revisjonen fra 27. okt. 2019 kl. 15:34

Wenche Gulbransen, George Bush, fra Amerikasuiten, 2005-2006. Foto: UiO Kunstsamlingen.


Motivbeskrivelse

Tekstkunstverket George Bush, er laget av av Wenche Gulbransen. 2005-2006. Print og akryl på lerret. 102 x 204 cm. (Ill. 1) Verket henger i korridorene i 1. etasje av P.A. Munch’s hus på øvre Blindern.

Formale virkemidler

Verket George Bush består av to kvadratiske lerretstrykk med tekst som i etterkant har blitt behandlet med akryl maling for å både manipulere hvordan vi leser tekst, så vell som å forsterke kunstnerskapets potensielle budskap og personlige tolkninger av verket.

Med ett lineært uttrykk og begrenset fargepalette fremstår verket statisk og hadde fort hatt en anonym fremtoning foruten inklusjonen av en kraftig, aggresiv rød linje, en linje som ikke bare griper etter mulige betraktere sin oppmerksomhet, men og understreker verkets tilsynelatende hovedbudskap. Gjennom bruken av farger alluderer verket til en tosidighet og mulig tolknings mangfold gjennom å variere verkets tonale fremtoning fra venstre til høyre billeddel. Hvor viktig store deler av verket er derimot blir etterlatt til tolkning da de tonale farge forskjellene kan bli oppfattet som relativt små.

Gjennom bruken av horisontale linjer og to billedflater har Gulbrandsen skapt ett rammeverk for den mulige tolkningen av verket ved å dra likheter til de lineære egenskapene til en notatbok. Denne kvaliteten i samsvar med navn og Amerika sentrert budskap kan og for mange vekke assosiasjoner til det Amerikanske flagget og dets klare lineære uttrykk.

Konseptkunst

Kontekst

Verket fremstår som åpent og kan fortolkes på mange måter.

Modernisme

Politisk

Teksten som omhandler kunst og hvordan den kan forstås er i stor grad hentet fra kapitelet «Blurred identities – representing modern life» i Prendergast, The Triangle of Representation.  Her hevdes det at moderniteten ikke bare er et estetisk fenomen, men at moderne kunst også er komplisert bundet sammen med det moderne liv. Her drøftes også meningen og verdien av representasjon både som en filosofisk utfordring (Hva betyr det å lage et bilde av noe som ikke finnes?) og et politisk spørsmål (Hvem har rett til å representere hvem?). Kan disse to utsagnene tolkes til å referere til masseødeleggelsesvåpen - som det jo viste seg at Iraks hersker Saddam ikke hadde, og at det stilles spørsmålstegn ved Amerikas rett til å angripe Irak uten støtte fra NATO på vegne av verdenssamfunnet?
Verkets overflate.

Tekst i verkets venstre side Teksten i midten av verket Tekst i verkets høyre side