Forskjell mellom versjoner av «Gud er en kvinne»

Fra hf/ifikk/kun1000
Hopp til: navigasjon, søk
(Tolkning og analyse)
(Erstatter siden med « Her kommer det tekst høsten 2019 Ole Lislerud, Gud er en kvinne / © O. Lislerud 2010 Category:Univers...»)
(12 mellomliggende revisjoner av 3 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
U'''nder redigering'''
 
  
Verket ''Gud er en kvinne'' er en offentlig utsmykning laget på bestilling av det teologiske fakultet ved Universitetet i Oslo. Kunstneren bak verket er [[Ole Lislerud]], og det stod ferdig i år 2000. Collagen er det første man møter når man inn på Domus Theologica. Universitetet ønsket ett kunstverk som markerer det teologiske fakultetet som et liberalt institutt.[[Image:Ole-Lislerud-God-is-a-Woman.jpg|thumb|right|400px|Ole Lislerud, Gud er en kvinne / © O. Lislerud 2010]]
+
Her kommer det tekst høsten 2019 [[Image:Ole-Lislerud-God-is-a-Woman.jpg|thumb|right|400px|Ole Lislerud, Gud er en kvinne / © O. Lislerud 2010]]
 
 
== <br> Motivbeskrivelse ==
 
''Gud er en kvinne'' er en meget stor collage på 45 m<sup>2</sup>, bestående av kvadratiske fliser i porselen. Teknikken som er brukt er en kombinasjon av silketrykk og airbrush som er brent inn i flisene. Porselensflisene har en glatt overflate, men på grunn av alle de forskjellige komponentene, gir det en følelse av en annen tekstur.
 
 
 
Verket består av mange porselensfliser satt sammen til en stor collage, fylt med ansikter, trykk, tekst og graffiti skrift. Ved første øyekast ser man Marilyn Monroe mot en lys bakgrunn i venstre hjørne. Midt i collagen er ett portrett av Jesus med en mørkere bakgrunn. Begge portrettene er av ca. samme størrelse.
 
 
 
== <br> Kontekst ==
 
Ole Lisleruds hensikt med dette verket var å provosere. Verket er skapt for å gi de liberale teologistudentene ved Blindern en tilhørighet. Det forteller at de er liberale, samtidig som det gir dem en plass i studentmiljøet ved Universitetet. Teologi er opptatt av å se samfunn og religion i forhold til hverandre.
 
 
 
== Tolkning og analyse ==
 
Igjennom pop-kunst bevegelsen fremstillet Andy Warhole ett portrett av Marelyn Manroe med rene og i øyefallende farger. Dette er det samme portrettet som Ole Lislerud har brukt i sin collage. I pop-kunst perioden tok de objekter ut av sitt vante miljø å gjenga dem i utradisjonell format og materiale. Hensikten med dette var for å søke etter å utfordre mange av våre umiddelbare oppfattninger(kilde). Lislerud har i mange år vært kritisk til det norske keramikk miljø, da han oppfatter dette som tradisjonelt og snevert(kilde). Han kritiske øye kommer også frem i denne kaotiske collage, hvor det kan virke som Lislerud har latt seg inspireres av pop-kunstens opprør mot samfundets umiddelbare oppfatninger, og søker etter å utfordre disse igjennom ''Gud er kvinne.'' 
 
 
 
Tittelen ''Gud er kvinne ''står sterkt sammen med verket og bryter med den tradisjonelle kristene troen om at gud er en mann. Man kan undre seg over hvorfor Ole Lislerud har valgt å bruke ett portrett av akkurat Marelyn Manroe satt opp mot Jesus i sin collage. Kanskje mener han at Marelyn burde hedres som en gud? Å hedre kvinnen og gjøre henne sterkere er ett emne som har vært oppe lenge før dette kunstverket kom ut. Aleksander Kielland - en av gjennombruddts største feminister skrev at "kjærligheten og kvinnen må tenkes igjennom på nytt", hvor han mener at jo rikere kvinnen utvikles, jo mere vil hennes vesen komme for dagen og i høyere grad vil hun bli en kvinne.(kilde) Det kan tenkes at det er Marelyn Ole Lislerud vil hedre, eller generelt kvinneligheten, hvor Marelyn Manroe kan være ett symbol på dette. 
 
 
 
Ikonet av Jesus kan også ses flere steder i utsmykningen, ikke som et klassisk illustrasjon hengt på korset, men som en illustrasjon på et skateboard. Dette kan være en anerkjennelse til religionens utvikling, samt dets størrelsen i dagens samfunn. Da kan bruken av Jesus kan være et retrospekt på den gamle tolkningen av Gud som mann. Mens å plassere han på et skateboard kan være å se fremover i dagens samfunn, og se at det er mer til religion enn det gamle.    
 
 
    
 
    
[[Fil:14881763 991146090995168 74525067 o.jpg|thumb|right|200px|Ole Lislerud, Gud er en kvinne]]
 
 
Hele verkt er dekket av små tekster, i tillegg til større tekst skrevet med graffiti. Den mest iøyenfallende teksten er den stor graffitien som dekker store partier av veggen. Med utsagn som "Alle vil til himmelen, men ingen vil dø" og "Gud er kvinne". Men selv om det er graffitien som trekker deg mot seg med sine onliners, så er det den mindre teksten man burde studere.
 
 
Det er tekst på så og si alle flisene. Lagt over og under andre illustrasjoner. Teksten består av mange små tekstfragmenter på flere ulike språk, bla: engelsk, norsk, kinesisk og arabisk.
 
 
Det er flere setninger som går igjen
 
 
"Gud er svart"
 
 
"Gud er ond"
 
 
"Alt startet når Maria ble voldtatt"
 
 
"Mer Gud - mindre Jesus"
 
 
Disse ytringene er tydelig ikke tatt ut fra bibelen, og i sin helhet forsterker disse små tekstfragmentene tittelen ''Gud er kvinne''. Det virker til at alle disse tekstene går imot biblene og de tradisjonelle kristne holdningene.
 
 
== Konklusjon ==
 
''Gud er kvinne ''forholder seg til samtiden og til den fjerne fortid, dette er med på å skape en sammenheng hvor motsetninger oppstår. Kunstverket sammen med sin tittel er med på å gi ett budskap hvor det er plass til refleksjon og dialog. Det gir plass til mange holdninger og meninger uten noe riktig eller galt svar. Det kan være handlende om det å tro, troen om det gamle, troen om det ny liberale, og det å tørre å sette spørsmålstegn ved det tradisjonelle.
 
 
== Referanser ==
 
 
<references />
 
 
== Bibliografi  ==
 
 
 
  
== Eksterne lenker  ==
 
  
[[Category:Universitetet_i_Oslo]] [[Category:Alle wiki-kunstverk]]
+
[[Category:Universitetet_i_Oslo]]  
 +
[[Category:Alle wiki-kunstverk]]
 +
[[Kategori:Blandet teknikk]]

Revisjonen fra 11. aug. 2019 kl. 10:58

Her kommer det tekst høsten 2019
Ole Lislerud, Gud er en kvinne / © O. Lislerud 2010