Forskjell mellom versjoner av «Gud er en kvinne»

Fra hf/ifikk/kun1000
Hopp til: navigasjon, søk
(Erstatter siden med « Her kommer det tekst høsten 2019 Ole Lislerud, Gud er en kvinne / © O. Lislerud 2010 Category:Univers...»)
Linje 1: Linje 1:
  
Verket ''Gud er en kvinne'' er laget av [[Ole Lislerud]]. Verket, som er en collage, stod ferdig i år 2000. [[Image:Ole-Lislerud-God-is-a-Woman.jpg|thumb|right|400px|Ole Lislerud, Gud er en kvinne / © O. Lislerud 2010]]
+
Her kommer det tekst høsten 2019 [[Image:Ole-Lislerud-God-is-a-Woman.jpg|thumb|right|400px|Ole Lislerud, Gud er en kvinne / © O. Lislerud 2010]]
 
    
 
    
''Gud er en kvinne'' er monumentalt verk på 45 m<sup>2</sup>, bestående av kvadratiske fliser i porselen. Teknikken som er brukt er en kombinasjon av silketrykk og airbrush som er brent inn i flisene. Porselensflisene har en glatt overflate, men på grunn av alle de forskjellige komponentene, gir det en følelse av en annen tekstur.
 
  
Verket består av mange porselensfliser satt sammen til en stor collage, fylt med ansikter, trykk, tekst og graffiti skrift. Ved første øyekast ser man Marilyn Monroe mot en lys bakgrunn i venstre hjørne. Midt i collagen er ett portrett av Jesus med en mørkere bakgrunn. Portrettene er i samme størrelse. 
 
 
== Tolkning ==
 
Igjennom pop-kunst bevegelsen fremstillet Andy Warhole ett portrett av Marilyn Monroe med rene og i øyefallende farger. Dette er det samme portrettet som Ole Lislerud har brukt i sin collage, bare i sort og hvitt. I pop-kunst perioden tok de objekter ut av sitt vante miljø å gjenga dem i utradisjonell format og materiale. Hensikten med dette var for å søke etter å utfordre mange av våre umiddelbare oppfattninger<ref>Gariff, ''The world´s most influential painters and they artists the inspired'', 184-185</ref>. Lislerud har i mange år vært kritisk til det norske keramikk miljø, da han oppfatter dette som tradisjonelt og snevert<ref>Gaustad, s.v. "Ole Lislerud", Norsk biografisk leksikon online.</ref>. Han kritiske øye kommer også frem i denne kaotiske collage, hvor det kan virke som Lislerud har latt seg inspireres av pop-kunstens opprør mot samfundets umiddelbare oppfatninger, og søker etter å utfordre disse igjennom ''Gud er kvinne.'' 
 
 
Tittelen ''Gud er kvinne ''står sterkt sammen med verket og bryter med den tradisjonelle kristne tro om at gud er en mann. Man kan undre seg over hvorfor Ole Lislerud har valgt å bruke ett portrett av akkurat Marilyn Monroe satt opp mot Jesus i sin collage. Kanskje mener han at Marilyn burde hedres som en gud? Å hedre kvinnen og gjøre henne sterkere er ett emne som har vært oppe lenge før dette kunstverket kom ut. Aleksander Kielland - en av gjennombruddts største feminister skrev at "kjærligheten og kvinnen må tenkes igjennom på nytt", hvor han mener at jo rikere kvinnen utvikles, jo mere vil hennes vesen komme for dagen og i høyere grad vil hun bli en kvinne.<ref>Lønning og Hafstad, "Kiellands Kvinneskikkelser", 105</ref> Det kan tenkes at det er Marilyn Ole Lislerud vil hedre, eller generelt kvinneligheten, hvor Marilyn Manroe blir ett symbol på dette. 
 
 
Ved siden av Marilyn Monroe kan ikonet av Jesus ses flere steder i utsmykningen, ikke som et klassisk illustrasjon hengt på korset, men som en illustrasjon på et skateboard. Dette kan være en anerkjennelse til religionens utvikling, samt dets størrelsen i dagens samfunn. Da kan bruken av Jesus være et retrospekt på den gamle tolkningen av Gud som mann. Mens å plassere han på et skateboard kan være å se fremover i dagens samfunn, og se at det er mer til religion enn det gamle.    
 
 
 
[[Fil:14881763 991146090995168 74525067 o.jpg|thumb|200px|Ole Lislerud, ''Gud er en kvinne, ''2000. Foto: Henriette Mollestad]]
 
 
Hele collagen er dekket av små tekster, i tillegg til større tekst skrevet med graffiti. Den mest iøyenfallende teksten er den stor graffitien som dekker store partier av veggen med utsagn som "Alle vil til himmelen, men ingen vil dø" og "Gud er kvinne". Selvom det er graffitien man trekkes imot med sine onliners, så er det interresant å studere de mindre tekstene i collagen.
 
 
Det er tekst på så og si alle flisene. Lagt over og under andre illustrasjoner. Teksten består av mange små tekstfragmenter på flere ulike språk, bla: engelsk, norsk, kinesisk og arabisk.
 
 
Det er flere setninger som går igjen
 
 
"Gud er svart"
 
 
"Gud er ond"
 
 
"Alt startet når Maria ble voldtatt"
 
 
"Mer Gud - mindre Jesus"
 
 
Disse ytringene er tydelig ikke tatt ut fra bibelen, og i sin helhet forsterker disse små tekstfragmentene tittelen ''Gud er kvinne''. Det virker til at alle disse tekstene går imot de tradisjonelle kristne holdningene og kristendommen i seg selv.
 
 
== Referanser ==
 
 
<references />
 
 
== Bibliografi  ==
 
 
Gariff, David. The world’s most influential painters and the artists they inspired: Contemporary art. London: The herbert press, 2008.
 
 
Gaustad, Randi. ”Ole Lislerud”. Norsk biografisk leksikon online, oppsøkt 09.8.2016. https://nbl.snl.no/Ole_Lislerud
 
 
Lønning, Inge og Kjetil Hafstad ”Ecce Homo – et kjønnspolitisk program for religiøs legitimering”. Kirke og kultur årg 104, nr. 2 (1999): 405-409 
 
 
Universitet i Oslo, ”Gud er kvinne.” Sist endret 19.05.2011.http://www.uio.no/om/kultur/kunst/kunstsamlingen/utsmykninger/lislerud-theologica.html
 
 
 
 
== Eksterne lenker  ==
 
  
 
[[Category:Universitetet_i_Oslo]]  
 
[[Category:Universitetet_i_Oslo]]  
 
[[Category:Alle wiki-kunstverk]]
 
[[Category:Alle wiki-kunstverk]]
 
[[Kategori:Blandet teknikk]]
 
[[Kategori:Blandet teknikk]]

Revisjonen fra 11. aug. 2019 kl. 11:58

Her kommer det tekst høsten 2019
Ole Lislerud, Gud er en kvinne / © O. Lislerud 2010