Forskjell mellom versjoner av «Gunnar Torvund»

Fra hf/ifikk/kun1000
Hopp til: navigasjon, søk
Linje 8: Linje 8:
  
 
Havet kaster sine kniplingar i land   
 
Havet kaster sine kniplingar i land   
 +
 
Skyene rir vekk på magre dyr   
 
Skyene rir vekk på magre dyr   
 +
 
Her står eg då på ny   
 
Her står eg då på ny   
  

Revisjonen fra 15. okt. 2010 kl. 07:10

Gunnar Torvund (1948 -), Hår, 1997

Gunnar Torvunds Hår står i Glassgaten Nord i det nye Rikshospitalet. Den er 300x70cm og er laget av gran, oljemaling og pleksiglass. Hår, i likhet med de andre kunstverkene i Glassgaten Nord, er laget av naturmaterialer. Dette var etter arkitektens ønske om å integrere naturen i bygningen. Grunnfargen er dyp blå med svarte linjer som ligger vannrett. Den har tre ovale deler, og områdene mellom delene er smale. På den øverste ligger linjene parallelt, men det skjer et brudd og på resten av verket krysser linjene og danner et rutenett. Det er også elementer av rødt, og området hvor malingen er slitt og man kan se treverket under. Den er plassert på siden av gangen, og de sterke fargene gjør at skulpturen ved første øyekast virker som et brudd med nyansene av hvitt, brunt og metall som ellers preger sykehuskorridoren. Blåfargen gjenspeiles allikevel i veggen ved inngangen til poliklinikken som ligger ved, som gjør overgangen mykere og mer behagelig. Skulpturen står under et glasstak som gjør at den er godt og naturlig opplyst. Den holdes oppe av tre bein laget av rustfritt stål som gir det en flytende form. Dette, i samspill med figurens myke linjer, gir den et behagelig og rolig helhetsinntykk.

Gunnar Torvund var en av 44 kunstnere som ble valgt ut til å utsmykke det nye Rikshospitalet. Den utnevnte Utsmykningskomiteen fulgte en rekke retningslinjer, bl.a. at kunsten skulle gjenspeile tanken om det humanistiske sykehus. Ved å ha en beroligende effekt ønsket komiteen at verkene skulle bidra til å ta bort de skarpe kantene på det kliniske og teknologiske uttrykket et sykehus kan ha. Torvunds Hår passer godt inn i dette fordi verket er harmonisk, abstrakt og ikke-truende. Han sier selv at bl.a. tegningene til den amerikanske popart kunstneren Jime Dine og den norske kunstneren Gunnar Aune var en del av inspirasjonen til verket. Aunes flette kan ha vært tanken bak Hårs mønster og form, den het selv opprinnelig Flette. I den største delen av skulpturen er det et vindu dekket av pleksiglass hvor det er nedlagt påfuglfjær og et dikt skrevet av Torvunds bror, Helge Torvund. Påfuglfjær har i kristen tradisjon vært et symbol på udødelighet og gjenoppstandelse. Hvis man ser på dette i samspill med skulpturens plassering i et sykehus, et sted hvor alle følelser fra glede til sorg og håpløshet hører hjemme, kan man tenkte seg at Torvund mente fjærene som et symbol på håp.

Skulpturen ble opprinnelig laget til en utstilling i Kunstnerforbundet i 1997, men der ble den ikke solgt. Torvund hadde tidligere blitt kontaktet av Utsmykningskomiteen ved det nye Rikshospitalet om å lage et verk til glassgaten, og Hår ble hans bidrag som ble tatt med inn i samlingen.

Havet kaster sine kniplingar i land

Skyene rir vekk på magre dyr

Her står eg då på ny

- Helge Torvund

Kilder

Nickelsen, Trine. Kunstnerisk rikdom I det nye Rikshospitalet. Uniforum, 19. august 1999, http://www.uniforum.uio.no/nyheter/1999/uniforum11-99/09.html

Smit, Toril Maria, “Glassgate mot nord”. I Rikets Kunst - En guide til utsmykkingen ved det nye Rikshospitalet, 7-9. Redigert av Svein H. Bergersen, Sindre Hovdenakk, Toril M. Smit og Dag Wiersholm. Oslo: Geelmuyden.Kiese/ Utsmykningsfondet for offentlige bygg, 2000.

Store Norske Leksikon, s.v. ”Påfugler”, http://www.snl.no/p%C3%A5fugler (oppsøkt 14.10.10)