Håkon Bleken

Fra hf/ifikk/kun1000
Hopp til: navigasjon, søk

Håkon Bleken, født 9. januar 1929 i Trondheim, er en norsk maler. Han er bosatt i hjembyen, regnes i dag som en av norges ledende samtidskunstnere.

Bleken var elev under Oddvar Alstad ved Kunstskolen i Trondheim i 1948-49, ved Statens Håndverks- og Kunstindustriskole under Chrix Dahl, og deretter elev under Jean Heiberg ved Kunstakademiet i Oslo i 1950-53.

Han var ansatt ved Institutt for form og farge ved arkitektavdelingen ved tidligere Norges tekniske høgskole i Trondheim (nå NTNU) fra 1960-72, og fra 1966 som førsteamanuensis.

Han har mottatt en rekke stipend og reist på studieturer i flere europeiske land og ved lengre studieopphold i Italia, England og Nederland.

Blekens kunst spenner fra abstrakt maleri, akvareller og kulltegninger til collager med kombinasjoner av fotografier og

Utstillingen Fragmenter av et diktatur som ble vist for første gang i 1970 ble hans definitive gjennombrudd som selvstendig kunstner.

Bleken ble en del av kunstnerfelleskapet Gruppe 5, bestående av Ramon Isern, Halvdan Ljøsne, Lars Tiller og Roald Wold, som alle var lærere på arkitekturavdelingen ved NTH. Gruppen eksisterte i perioden 1961-1970, og hadde et modernistisk og abstrakt uttrykk som var typisk for tiden.

(Håkon Bleken har hatt en rekke utstillinger..)

Les om Håkon Blekens verk 

Spansk sommer

Knefallet