Høy C

Fra hf/ifikk/kun1000
Revisjon per 24. okt. 2017 kl. 10:09 av Mastorho@uio.no (diskusjon | bidrag) (Motivbeskrivelse)

Hopp til: navigasjon, søk

Høy C er et bestillingsverk fra KORO (Kunst i Offentlige Rom) for å utsmykke Ole-Johan Dahls hus på Institutt for informatikk (IFI) i Forskningsparken på Universitetet i Oslo. Relieffet i syrefast stål er laget av en av Norges mest anerkjente samtidskunstnere, Bård Breivik (1948-2016).

Verket, som er basert på en matematisk ligning, har vært utstilt både på Festplassen i Bergen (2010)[1] og på Universitetsplassen i Oslo (2010).[2] Da det var utstilt på disse stedene var verket integrert i en kube bestående av de andre relieffene som inngår i serien Ligninger i rustfritt stål. Sammen representerer disse verkene tidsuavhengige og betydningsfulle prinsipper brukt i de fagene det undervises i på IFI.[3] I dag pryder relieffene hver sin del av nord-vestveggen på Ole-Johan Dahls hus.

Motivet for Høy C er utarbeidet gjennom et samarbeid mellom Bård Breivik, professor Fritz Albregtsen, masterstudent Thomas Nygreen og sivilarkitekt Petter Andreas Larsen.[4]

Bård Breivik har jobbet en god del med kunst utstilt i offentligheten i løpet av sitt virke. Han har blant annet utformet fasaden til det nye tilbygget på Lillehammer Kunstmuseum i samarbeid med Snøhetta, i tillegg til å lage en tilhørende Kunsthage mellom det nye og gamle bygget.[5] Arbeidene hans er også å se i Oslo hvor det er hans steinskulpturer som danner hovedarbeidene i skulpturparken Klosterenga Park i Gamle Oslo.[6]

Bård Breivik, Høy C, 2011. Stål, 700 x 600 cm. ©Bård Breivik/BONO. Foto: Terje Heiestad. UiO

Katalogbeskrivelse

Verk: Høy C, 2011

Kunstner: Bård Breivik

Materiale: Polerte syrefaste stålplater

Størrelse: 655 cm x 590 cm

Plassering: Universitetet i Oslo, Ole-Johan Dahls hus

Eier: Universitetet i Oslo

Motivbeskrivelse

Høy C er et relieff laget i polert syrefast stål. Relieffet har en glatt, blank overflate som buer seg innover og utover, noe som skaper nivåforskjeller i overflaten. Dette kan minne om små bølger som brer seg utover fra flere punkter på en vannoverflate, og danner et intrikat mønster i det de møtes. Til høyre i overflaten finner vi en rund fordypning som danner et senter i motivet. Avstanden fra høyresiden til det punktet hvor ytterste bue fra høyre møter ytterste bue fra venstre, danner det gylne snitt i forhold til avstanden mellom dette punktet og venstresiden i relieffet[7]. Dette midtpunktet blir omkranset av gradvis større sirkler som beveger seg innover og utover i verkets overflate. Tre steder i disse sirklene vokser bølgene til lengre former.                

Behandlingen av stålmaterialet gjør at verket speiler betrakteren og omgivelsene. De buede formene påvirker denne gjenspeilingen til å gjengi alt uklart og fordreid. Den blanke overflaten kombinert med konvekse og konkave former skaper et lys- og skyggespill. Det er gjennom kontrasten av lys og skygge at motivet kommer tydelig frem. Uten skygge til å definere ville verket reflektert omtrent bare lys og de konkave formene hadde blitt diffuse.            

Innhold og form

Høy C er montert på en vegg på Ole-Johan Dahls hus i Forskningsparken ved Universitetet i Oslo. Sammen med tre andre relieffer av Breivik utgjør den Ligninger i rustfritt stål, som alle sammen vender ut mot en passasje mellom bygningene på Institutt for informatikk. Høy C er plassert ytterst til høyre av relieffene, om man ser dem fra utsiden av bygget. I passasjen er det også pyntet med blomsterbed og benker.

Relieffet er like høyt som veggen den er montert på, og fremstår dermed som en del av arkitekturen. Dessverre er det en betongsøyle midt foran skulpturen, ganske nært den, noe som gjør at man ikke får sett på den uforstyrret. Dette er en konsekvens av å være kunst integrert i arkitektur, der nødutganger og byggets konstruksjon har forrang foran det estetiske. Ifølge UiOs egen nettavis Uniforum, er plasseringen av betongsølen foran Høy C det eneste Breivik har kritisert ved installeringen av relieffene.[8] De andre relieffene har ikke søyler som står midt foran.

At skulpturen er plassert utendørs og har blankt materiale, gjør at den speiler omgivelsene. Lys- og skyggespillet gjør at den forandrer seg i løpet av dagen, og fra dag til dag – etter værforhold og hvor sola står på himmelen. Plasseringen av verket påvirker hvordan det ser ut.

Dimensjoner testes da plasseringen tvinger oss til å iaktta relieffet på nært hold og til dels gjennom froskeperspektiv ettersom uterommet rundt veggen Man føler seg liten når man står og ser opp på dette svære verket. Det kraftige materialet med den industrielle, kalde overflaten og behandlingen føles ikke særlig inviterende. Likevel er det en slags slags eleganse over de møysommelig/nøye plasserte formene og dynamiske linjene som drar betrakteren inn i verket.
Bård Breivik, Høy C, 2011. Polert, syrefast stålrelieff, 655 cm x 590 cm1. Fotograf: Storhoug, Marianne.

Referanser

Bård Breivik, Høy C, 2011. Polert, syrefast stålrelieff, 655 cm x 590 cm. Fotograf: Storhoug, Marianne.

Bibliografi

Albregtsen, Fritz; Thomas Nygreen. «Ligninger i rustfritt stål». Kunst og informatikk i Ole-Johan Dahls hus (2012): side 72 og 77-78.

KODE. «Bård Breiviks kubeinstallasjon». Lastet ned 21.10.17. http://kodebergen.no/utstillinger/b%C3%A5rd-breivik

Klosterenga Park. «Beskrivelse av anlegget». Lastet ned 21.10.17. http://www.klosterenga-park.no/?page_id=360

Lillehammer Kunstmuseum. «Bård Breiviks fasade». Lastet ned 21.10.17. http://lillehammerartmuseum.com/1964/

Toft, Martin. «Kunstkube montert på Universitetsplassen». Uniforum - Nettavis for Universitet i Oslo (12.10.10). Lastet ned 21.10.17. https://www.uniforum.uio.no/nyheter/2010/10/kunstkube-montert-pa-universitetsplassen.html

Toft, Martin og Ola Sæther. «Kunst og kunnskap i Ole-Johan Dahls hus». Uniform - Nettavis for Universitetet i Oslo (15.03.11). Lastet ned 23.10.17. https://www.uniforum.uio.no/nyheter/2011/03/kunst-og-kunnskap-i-ole-johan-dahls-hus.html.

Ulberg, Ulla og Sand, Heidi (red.). Kunst og informatikk i Ole-Johan Dahls hus. Oslo: Universitetet i Oslo, 2011.

Eksterne lenker

  1. KODE, "Bård Breiviks kubeinstallasjon"
  2. Toft, "Kunstkube montert på Universitetsplassen"
  3. Albregtsen, "Ligninger i rustfritt stål", 77
  4. Albregtsen, "Ligninger i rustfritt stål", 77
  5. Lillehammer Kunstmuseum, "Bård Breiviks fasade"
  6. Klosterenga Park, "Beskrivelse av anlegget"
  7. Ulberg og Sand "UiO Kunst og informatikk i Ole-Johan Dahls hus", 72
  8. Toft, "Kunst og kunnskap i Ole-Johan Dahls hus"