Hannah Ryggen

Fra hf/ifikk/kun1000
Revisjon per 5. nov. 2019 kl. 10:58 av Annybf@uio.no (diskusjon | bidrag) (Les om Hannah Ryggens verk)

Hopp til: navigasjon, søk

Biografi

Hannah Ryggen, (født Hannah Jonnson), var født i Malmø 21. mars 1894. Hun er utdannet lærerinne, men kjente behovet for å utfolde seg i en mer kreativ retning. Etter tre år som lærer, deltok hun i kveldsundervisning i Lund under den danske kunstneren Frederik Krebs. Han tok inn studenter på fritiden og introduserte elevene på akademisk vis innen form, farge og komposisjon. Dette gjorde at Ryggen fikk kjennskap til kjente kunstnere og deres verker.

I 1922 fikk hun et stipend for å studere kust utenlands (kilde) og dro til Dresden i Tyskland. Ettersom hun ikke hadde råd til å være med på undervisningen, gikk hun i stedet rundt på kunstmuseer og utstillinger. I Dresden møtte hun den norske kunstneren Hans Ryggen, som hun giftet seg med i 1923. I mars 1924 flyttet Ryggen fra Malmø til Ørlandet og inn i det lille huset Hans hadde restaurert og som de kalte for «Stugan». I mai 1924 fikk de datteren Mona.

Hannah Ryggen hadde aldri lært noe om veving, men kunnskapen hun fikk fra Krebs hjalp henne i billedvevningen. Da hun flyttet til Ørlandet konstruerte og bygget Hans en stor vev til henne. Hennes særegne teknikk ved å jobbe fritt uten noen bestemt mal å følge har gjort henne til en av de mest fremdragende vevekunstnerne i Norge.

Hun døde 2. februar 1970 i Trondheim.

Les om Hannah Ryggens verk

Litteratur

Referanser

Bildebiografi

Trollveggen er et bestillingsverk fra universitetet i Oslo. Ryggen startet på verket i begynnelsen av 1964 og hun brukte nærmere to år på å ferdigstille det. Teppet henger i Hannah Ryggen-rommet i Lucy Smiths hus på Universitetets administrasjonsbygg på Blindern i Oslo.