Forskjell mellom versjoner av «Henrik Sørensen»

Fra hf/ifikk/kun1000
Hopp til: navigasjon, søk
(17 mellomliggende revisjoner av 3 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
'''Henrik Ingvar Sørensen '''( 1882-1962 ), Norsk maler.<br>Født i Värmland som eneste barn av norske foreldre; sagbruksbestyrer Severin Sørensen og Helene Høibråten. Gift med Gudrun Kleve. <br>Moren døde da han ble født. 12 år gammel flyttet han og faren til Lillestrøm. 1900-04 arbeidet han som sakførerkontorist på Lillestrøm og gikk i 1904 på Den kgl. Tegneskole om kvelden. Debuterte samme år på Høstutstillingen med et landskapsmaleri. Han fortsatte videre ved Kristian Zahrtmanns malerskole i København og deretter på Académie Colarossi i Paris 1905-06. Var elev av Harriet Backer våren 1907. Viktig ble kontakten han knyttet med andre malere, blant andre Thorvald Erichsen, Oluf Wold Thorne og Jean Heiberg. Under sommer-opphold på Lillehammer kom han også i kontakt med Erik Weren-skiold, som han beundret og følte slektskap med.<br>I 1908 ble Jean Heiberg elev av Matisse i Paris og Henrik Sørensen fulgte sammen med flere norske og svenske malere etter. Sørensen var elev av Matisse nov.-des. 1908 og våren 1910. Matisse la vekt på å stimulere elevenes egenart i sin kunst og de norske Matisse-elevene markerte seg sterkt i samtiden. Matisse skriver i sitt manifest 1908: ” Det jeg fremfor alt søker, er uttrykket.” Henrik Sørensens maleri Svartbekken, 1909, regnes som norges første ekspresjonistiske maleri, og står i en særstilling i hans produksjon. <br>Henrik Sørensen var en lederskikkelse i norsk kunst- og kulturliv, med en personlighet av uslokkelig menneskelig varme og sterke, presise etiske idealer. Han var en glødende samfunnsdebattant, motstander av fysisk vold og med et uttalt pasifistisk grunnsyn. I hans arbeider kan man se evnen til medfølelse og engasjement sammen med en sterk naturfølelse og dragning mot det mystiske, som kanskje kan spores tilbake til barndommen i skogene i ”Gösta Berlings trakter”, med sagn, myter og overtro. Han var hele livet opptatt av litteratur og poesi. <br><br>Les om Henrik Sørensens verk
+
== Biografi ==
 +
Henrik Ingvar Sørensen, født 12. februar 1882 i Värmland, Sverige. Død 24.februar 1962. Gift med Gudrun Cleve.&nbsp;Maler kjent&nbsp;for religiøs kunst, portretter, monumentalmalerier og lanskapsbilder.  
  
[[Arbeid, administrasjon, fest]]  
+
[[Image:HenrikSørensen.jpg|frame|250x333px|Henrik Sørensen, Holmsbu billedgalleri ©]]  
  
[[Image:Henriksørensenarbeideadministrasjonfest.jpg|thumb|left|250px|Henrik Sørensen. Arbeide, administrasjon, fest © H.Sørensen/BONO 2009 Foto: B.Stolpmann]]
+
Sørensen&nbsp;flyttet til Norge&nbsp;som tolvåring&nbsp;med sin&nbsp;far som var sagbruks-bestyrer. Fra 1904&nbsp;var han elev ved&nbsp;flere tegne- og maleskoler&nbsp;i Europa og&nbsp;debuterte i 1904 også&nbsp;på&nbsp;Høstutstillingen, da med&nbsp;et landskaps-maleri.&nbsp;Viktigst&nbsp;for Sørensens karriere var hans tid hos Henri Matisse i Paris hvor&nbsp;han&nbsp;sammen med flere&nbsp;andre&nbsp;norske og svenske kunstnere på&nbsp;slutten av 1908 og våren 1910.&nbsp;Matisse la vekt på å stimulere elevenes egenart og særegne uttrykk. De norske Matisse-elevene kom til å&nbsp;markere seg sterkt i sin samtid her hjemme.  
  
<br>
+
Sørensens ''Svartbekken'' fra 1909 regnes som norges første ekspresionistiske maleri og står i en særstilling i kunstnerens produksjon.
  
<br>
+
Henrik Sørensen var en lederskikkelse i norsk kunst- og kulturliv,&nbsp;en&nbsp;engasjert samfunnsdebattant med&nbsp;en sterk personlighet.&nbsp;Han var uttalt pasifist, noe som kommer til syne i maleriene han produserte i krigsperioder. I hans arbeider kan man se evnen til medfølelse og engasjement, sammen med en sterk naturfølelse og dragning mot det mystiske, noe som kanskje kan spores tilbake til barndommen i skogene i ”Gösta Berlings trakter”, med sagn, myter og overtro. Sørensen var også svært opptatt av litteratur og poesi.
  
<br>
+
== Les om Henrik Sørensens verk ==
 +
<gallery>
 +
Fil:Henriksørensenarbeideadministrasjonfest.jpg|[[Arbeid, administrasjon, fest]]
 +
</gallery>
  
<br>
+
== Bibliografi  ==
 
 
<br>
 
 
 
<br>
 
 
 
<br>
 
 
 
<br>
 
 
 
<br>
 
  
<br>
+
Norsk kunstnerleksikon, bind 4, Nasjonalgalleriet, Oslo: Universitetsforlaget A.S, 1986
  
== Referanser  ==
+
Reidar Revold, Norges Billedkunst i det nittende og tyvende århundre, 2.bind, Oslo:Gyldendal Norsk forlag, 1953.
 
 
<references />
 
 
 
<br>
 
 
 
== Bibliografi  ==
 
  
[[Category:Oslo_rådhus]] [[Category:Kunstnere]]
+
[[Category:Oslo_rådhus]]  
 +
[[Category:Kunstnere]]
 +
[[Kategori:Universitetet i Oslo]]

Revisjonen fra 11. aug. 2019 kl. 12:38

Biografi

Henrik Ingvar Sørensen, født 12. februar 1882 i Värmland, Sverige. Død 24.februar 1962. Gift med Gudrun Cleve. Maler kjent for religiøs kunst, portretter, monumentalmalerier og lanskapsbilder.

Henrik Sørensen, Holmsbu billedgalleri ©

Sørensen flyttet til Norge som tolvåring med sin far som var sagbruks-bestyrer. Fra 1904 var han elev ved flere tegne- og maleskoler i Europa og debuterte i 1904 også på Høstutstillingen, da med et landskaps-maleri. Viktigst for Sørensens karriere var hans tid hos Henri Matisse i Paris hvor han sammen med flere andre norske og svenske kunstnere på slutten av 1908 og våren 1910. Matisse la vekt på å stimulere elevenes egenart og særegne uttrykk. De norske Matisse-elevene kom til å markere seg sterkt i sin samtid her hjemme.

Sørensens Svartbekken fra 1909 regnes som norges første ekspresionistiske maleri og står i en særstilling i kunstnerens produksjon.

Henrik Sørensen var en lederskikkelse i norsk kunst- og kulturliv, en engasjert samfunnsdebattant med en sterk personlighet. Han var uttalt pasifist, noe som kommer til syne i maleriene han produserte i krigsperioder. I hans arbeider kan man se evnen til medfølelse og engasjement, sammen med en sterk naturfølelse og dragning mot det mystiske, noe som kanskje kan spores tilbake til barndommen i skogene i ”Gösta Berlings trakter”, med sagn, myter og overtro. Sørensen var også svært opptatt av litteratur og poesi.

Les om Henrik Sørensens verk

Bibliografi

Norsk kunstnerleksikon, bind 4, Nasjonalgalleriet, Oslo: Universitetsforlaget A.S, 1986

Reidar Revold, Norges Billedkunst i det nittende og tyvende århundre, 2.bind, Oslo:Gyldendal Norsk forlag, 1953.