Forskjell mellom versjoner av «Henrik Sørensen»

Fra hf/ifikk/kun1000
Hopp til: navigasjon, søk
(Les om Henrik Sørensens verk)
 
(97 mellomliggende revisjoner av 5 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
 +
== Biografi ==
 +
Henrik Ingvar Sørensen, født 12. februar 1882 i Värmland, Sverige. Død 24.februar 1962. Gift med Gudrun Cleve. Maler kjent for religiøs kunst, portretter, monumentalmalerier og lanskapsbilder.
  
==== ''Fondvegg i sentralhall''  ====
+
[[Image:HenrikSørensen.jpg|frame|250x333px|Henrik Sørensen, Holmsbu billedgalleri ©]]
  
[[Image:Henriksørensenarbeideadministrasjonfest.jpg|center|595x371px|Henrik Sørensen. Arbeide, administrasjon, fest © H.Sørensen/BONO 2009 Foto: B.Stolpmann]]<sub>Henrik Sørensen: Arbeide, administrasjon,fest. Oslo Rådhus, sentralhallen</sub> <br>
+
Sørensen&nbsp;flyttet til Norge&nbsp;som tolvåring&nbsp;med sin&nbsp;far som var sagbruks-bestyrer. Fra 1904&nbsp;var han elev ved&nbsp;flere tegne- og maleskoler&nbsp;i Europa og&nbsp;debuterte i 1904 også&nbsp;på&nbsp;Høstutstillingen, da med&nbsp;et landskaps-maleri.&nbsp;Viktigst&nbsp;for Sørensens karriere var hans tid hos Henri Matisse i Paris hvor&nbsp;han&nbsp;sammen med flere&nbsp;andre&nbsp;norske og svenske kunstnere på&nbsp;slutten av 1908 og våren 1910.&nbsp;Matisse la vekt på å stimulere elevenes egenart og særegne uttrykk. De norske Matisse-elevene kom til å&nbsp;markere seg sterkt i sin samtid her hjemme.  
  
<sub>© H.Sørensen/BONO 2009 Foto: B.Stolpmann</sub><br>
+
Sørensens ''Svartbekken'' fra 1909 regnes som norges første ekspresionistiske maleri og står i en særstilling i kunstnerens produksjon.  
  
{| width="600" cellspacing="1" cellpadding="1" border="1"
+
Henrik Sørensen var en lederskikkelse i norsk kunst- og kulturliv,&nbsp;en&nbsp;engasjert samfunnsdebattant med&nbsp;en sterk personlighet.&nbsp;Han var uttalt pasifist, noe som kommer til syne i maleriene han produserte i krigsperioder. I hans arbeider kan man se evnen til medfølelse og engasjement, sammen med en sterk naturfølelse og dragning mot det mystiske, noe som kanskje kan spores tilbake til barndommen i skogene i ”Gösta Berlings trakter”, med sagn, myter og overtro. Sørensen var også svært opptatt av litteratur og poesi.
|-
 
| Her kommer det tekst Her kommer det tekst Her kommer det tekst Her kommer det tekst Her kommer det tekst Her kommer det tekst Her kommer det tekst Her kommer det tekst Her kommer det tekst Her kommer det tekst Her kommer det tekst Her kommer det tekst Her komme Her kommer det tekst Her kommer det tekst Her kommer det tekst Her kommer det tekst Her kommer det tekst Her kommer det tekst Her kommer det tekst Her kommer det tekst Her kommer det tekst Her kommer det tekst Her kommer det tekst Her kommer det tekst Her komme
 
|}
 
  
<br>  
+
== Les om Henrik Sørensens verk ==
 +
<gallery>
 +
Fil:Henriksørensenarbeideadministrasjonfest.jpg|[[Arbeid, administrasjon, fest]]
 +
Fil:Fremvisnings mediafil.jpg|[[Professor Knut Liestøl med informant]]
 +
</gallery>
  
[[Category:Oslo_rådhus]][[Category:Kunstnere]]
+
== Bibliografi  ==
 +
 
 +
Norsk kunstnerleksikon, bind 4, Nasjonalgalleriet, Oslo: Universitetsforlaget A.S, 1986
 +
 
 +
Reidar Revold, Norges Billedkunst i det nittende og tyvende århundre, 2.bind, Oslo:Gyldendal Norsk forlag, 1953.
 +
 
 +
[[Category:Oslo_rådhus]]  
 +
[[Category:Kunstnere]]
 +
[[Kategori:Universitetet i Oslo]]

Nåværende revisjon fra 29. okt. 2019 kl. 18:27

Biografi

Henrik Ingvar Sørensen, født 12. februar 1882 i Värmland, Sverige. Død 24.februar 1962. Gift med Gudrun Cleve. Maler kjent for religiøs kunst, portretter, monumentalmalerier og lanskapsbilder.

Henrik Sørensen, Holmsbu billedgalleri ©

Sørensen flyttet til Norge som tolvåring med sin far som var sagbruks-bestyrer. Fra 1904 var han elev ved flere tegne- og maleskoler i Europa og debuterte i 1904 også på Høstutstillingen, da med et landskaps-maleri. Viktigst for Sørensens karriere var hans tid hos Henri Matisse i Paris hvor han sammen med flere andre norske og svenske kunstnere på slutten av 1908 og våren 1910. Matisse la vekt på å stimulere elevenes egenart og særegne uttrykk. De norske Matisse-elevene kom til å markere seg sterkt i sin samtid her hjemme.

Sørensens Svartbekken fra 1909 regnes som norges første ekspresionistiske maleri og står i en særstilling i kunstnerens produksjon.

Henrik Sørensen var en lederskikkelse i norsk kunst- og kulturliv, en engasjert samfunnsdebattant med en sterk personlighet. Han var uttalt pasifist, noe som kommer til syne i maleriene han produserte i krigsperioder. I hans arbeider kan man se evnen til medfølelse og engasjement, sammen med en sterk naturfølelse og dragning mot det mystiske, noe som kanskje kan spores tilbake til barndommen i skogene i ”Gösta Berlings trakter”, med sagn, myter og overtro. Sørensen var også svært opptatt av litteratur og poesi.

Les om Henrik Sørensens verk

Bibliografi

Norsk kunstnerleksikon, bind 4, Nasjonalgalleriet, Oslo: Universitetsforlaget A.S, 1986

Reidar Revold, Norges Billedkunst i det nittende og tyvende århundre, 2.bind, Oslo:Gyldendal Norsk forlag, 1953.