Forskjell mellom versjoner av «Hester og svevende mann»

Fra hf/ifikk/kun1000
Hopp til: navigasjon, søk
(Presentasjon av verket)
Linje 1: Linje 1:
Den norske kunstneren Frans Widerberg laget verket Hester og svevende mann i 1970-1971. Verket er laget på oppdrag fra universitetet i Oslo. Verket blei reist ved Harriet Holters hus på Blinderen, hvor verket fortsatt står i dag. Det 330x430 store verket er laget av keramikk. Hvor keramikk har blitt delt opp i forskjellige biter å plassert ved en inngang i Harriet Holters hus. Widerberg dekorerte flisene som videre blei gitt til keramikerne Dagny og Finn Hald. Ekteparet skapte nye glasurer og brennmetoder for å få den ønskede fargevirkningen. Metoden som er brukt i Hester og svevende mann er den samme Widerberg har brukt til kunstverket ''Ryttergruppe'' i 1968 for Haukeland sykehus. Verket avbilder tre hester og en mann som svever. Widerberg velger ofte å framstille hester og en mann som svever i sine verk, og er noe som kan karakterisere mye verkene til Widerberg.   
+
Den norske kunstneren [[Frans Widerberg]] laget verket Hester og svevende mann i 1970-1971. Verket er laget på oppdrag fra universitetet i Oslo. Verket blei reist ved Harriet Holters hus på Blinderen, hvor verket fortsatt står i dag. Det 330x430 store verket er laget av keramikk. Hvor keramikk har blitt delt opp i forskjellige biter å plassert ved en inngang i Harriet Holters hus. Widerberg dekorerte flisene som videre blei gitt til keramikerne Dagny og Finn Hald. Ekteparet skapte nye glasurer og brennmetoder for å få den ønskede fargevirkningen. Metoden som er brukt i Hester og svevende mann er den samme Widerberg har brukt til kunstverket ''Ryttergruppe'' i 1968 for Haukeland sykehus. Verket avbilder tre hester og en mann som svever. Widerberg velger ofte å framstille hester og en mann som svever i sine verk, og er noe som kan karakterisere mye verkene til Widerberg.   
  
 
== Motivbeskrivelse ==
 
== Motivbeskrivelse ==

Revisjonen fra 24. okt. 2019 kl. 14:26

Den norske kunstneren Frans Widerberg laget verket Hester og svevende mann i 1970-1971. Verket er laget på oppdrag fra universitetet i Oslo. Verket blei reist ved Harriet Holters hus på Blinderen, hvor verket fortsatt står i dag. Det 330x430 store verket er laget av keramikk. Hvor keramikk har blitt delt opp i forskjellige biter å plassert ved en inngang i Harriet Holters hus. Widerberg dekorerte flisene som videre blei gitt til keramikerne Dagny og Finn Hald. Ekteparet skapte nye glasurer og brennmetoder for å få den ønskede fargevirkningen. Metoden som er brukt i Hester og svevende mann er den samme Widerberg har brukt til kunstverket Ryttergruppe i 1968 for Haukeland sykehus. Verket avbilder tre hester og en mann som svever. Widerberg velger ofte å framstille hester og en mann som svever i sine verk, og er noe som kan karakterisere mye verkene til Widerberg.

Motivbeskrivelse

Frans Widerberg, Hester og svevende mann, 1970-1971. Keramikk på betong, 330 x 430 cm. Foto: Brigitte Stolpmann

Formale virkemidler

Kontekst

I 1969 planla det amerikanske museet The Smithsonian Institution en turne i USA men aktuell norsk kunst, der blant annet med kunstneren Frans Widerberg. Widerberg maler 5 bilder i 1970 med fellestittelen "5 brev til Amerika". Disse verkene er store lerreter med tekster som utrykket skuffelsen over USA´s svik mot menneskeheten i massakrene av sivilbefolkningen under Vietnamkrigen. Utformingen av verkene var beslektet med andre av Widerbergs verk fra denne tiden. Lederen for turneen i USA ønsket ikke å stille ut bildene til Widerberg da hun mente de var for kontroversielle og ønsket å returnere dem til den norske ambassaden. Da Widerberg fikk høre om dette gikk han til pressen og presenterte det han oppfattet som politisk sensur, og det hele ble slått opp som en prinsippsak. Dette resulterte i at om ikke Smithsonian stilte ut verkene av Frans Widerberg ville 8 av de 10 andre kunstnerne trekke seg. Widerbergs engasjement i politiske aktuelle problemer gjorde at han vokste i sin offentlige posisjon og Widerberg får flere smigrende utsmykkingsoppdrag slik som utsmykningen Hester og svevende mann.