Hester og svevende mann

Fra hf/ifikk/kun1000
Hopp til: navigasjon, søk
Frans Widerberg, Hester og svevende mennesker (1970/1971). Keramikk på betong, 330 x 430 cm.
Frans Widerberg, Hester og svevende mennesker (1970/1971). Keramikk på betong, 330 x 430 cm. Foto: Brigitte Stolpmann


Bakgrunn

Verket Hester og svevende menneske er et resultat av lenge arbeid og en søken etter riktig materialer og teknikk.[1] Hans-Jacob Brun forteller at; «…Widerberg i 1970 fikk i oppdrag å utsmykke ev vegg for Universitetet på Blindern.»[1] Verket ble opprettet noen år etter åpningen av Harriet Holters huset (1966) og kunstneren tok i betraktning byggets interiør når han skapte det.

Kontekst

Satt i sammenheng med resten av Frans Widerbergs kunstproduksjon skiller hester og svevede mennesker seg formalestetisk sett ut, selv om tema og motiv er det samme. De sterke, rene primærfargene (rødt, gult og blått) er byttet ut med jordfarger, og bildet blir dermed neddempet i forhold til det ekspressive fargerike utrykket Widerberg frem til i dag har latt dominere sin billedkunst. I tillegg er den upolerte murveggen som danner rommet til motivfigurene i Hester og svevene mennesker tung og fargeløs i forhold til de lette, kosmiske og drømmeaktige rommene Widerberg har gjort til sine karakteristiske motivvalg.

Hester og svevende mennesker er et av mange utsmykningsoppdrag Frans Widerberg har utført. Blant de andre er et 13 meter høyt tredelt maleri med tittelen Midnattssol som strekker seg over fire dekk på Hurtigruta og en glassutsmykning på Kastrup flyplass i København. Widerbergs kunst passer godt til  både gallerirommet og som offentlig utsmykning, da formspråket han benytter appellerer til et bredt publikum. De omhandler det menneskelige sjelelivet; noe universelt vi alle kan relatere til.

Frans Widerberg befant seg i et kunstmiljø i Norge på 60 og 70-tallet som i høy grad var preget av nonfigurativt, abstrakt maleri med kunstnere som blant andre Inger Sitter, Lars Tiller og Odd Tandberg som sentrale representanter. Likevel valgte Widerberg å holde fast ved sin figurative malerstil.

Referanser

  1. 1,0 1,1 Brun, Frans Widerberg. 40

Bibliografi

Brun, Hans-Jacob «Frans Widerberg». Oslo: Tanum-Norli. 1978


Eksterne lenker