Hustak i Paris

Fra hf/ifikk/kun1000
Hopp til: navigasjon, søk
Reidar Aulie, Hustak i Paris, 1928. Olje på papir oppklebet på trefiberplate. 38 x 46 cm. Foto: Nasjonalmuseet

Motiv

Hustak i Paris er en avbildning, av slik tittelen tilsier, utsikt over hustak i Paris. Vi ser også bygningene disse takene tilhører og omgivelsene. Bygningene utgjør nedre del av maleriet, mens øvre halvdel avbilder en gråblå himmel. Det som vi først legger merke til er en langstrakt, svart fabrikkpipe som strekker seg fra det fremste brune bygget. Pipen står som en kontrast mot himmelen og bygningene som er bak den. Til høyre for den svarte pipa ser vi seks ulike bygningsfasader, alle malt i grålige og jordfarget toner. Bygningene har ulike tak som er utstyrt med skorsteinspiper. På venstre side av pipa ser vi tre bygg som er langt mer udefinert enn tilsvarende bygg på høyre side i de samme grålige og brune fargene. I maleriets sentrum ser vi flere udefinerte bygningsfasader i kaldere gråtoner. Bak den sorte pipa ser vi også to strømledninger som strekker seg fra ett hustak til et annet. 

Formspråk

Aulie og Paris

Ofte var Aulie sine politiske meninger og ideer sentrale i kunsten hans, men noe politisk er hverken sentralt eller åpenbart i dette bildet. Likevel kan dette bilde anses som å ha en sterk tilknytning til Aulies liv, spesielt hans tid Paris.

Fra 1927 besøkte han ofte Paris, og i 1949 bosatte han seg der fast. "Hustak i Paris" ble malt i 1928, som var året etter at Aulies gode venn og romkamerat Bjarne Ness døde av tuberkulose. De to var romkamerater i Paris og ifølge Aulie skal de ha stått hverandre svært nær[1]. Aulie har malt flere malerier om og i Paris, blant annet "Atelier", "Bygg i Paris" og "Gate i Paris"[2], så det er tydelig at Aulie var fascinert av byen, men med tanke på tidsrommet "Hustak i Paris" ble malt i og Ness’ død finnes det også en underliggende melankoli i bildet. For eksempel i alle de grå og mørkere fargetonene.

Aulie skal også selv ha sagt «Paris har lært meg mest»[1], så det er altså klart at Paris hadde en tydelig innvirkning på Aulie både som person og kunstner.

Kontekst

Litteratur

Referanser