Forskjell mellom versjoner av «Interiør fra Einabu i Foldal»

Fra hf/ifikk/kun1000
Hopp til: navigasjon, søk
m (Bare "strammet" opp mine formuleringer)
m (Fra skisse til ferdig verk)
Linje 12: Linje 12:
  
 
=== '''Fra skisse til ferdig verk''' ===
 
=== '''Fra skisse til ferdig verk''' ===
Kunsthistoriker Marit Lange er blant de som argumenterer for at verket er på skissestadiet. Backer tilhørte en generasjon av norske kunstnerne som til stadighet fikk tilbringe lengre opphold i utlandet. Gjennom studier ved europeiske kunstakademier og venner i det europeiske kunstnermiljøet, fikk Backer tilbringe lengre opphold i europeiske storbyer. For å sikre seg motiver fra de norske landskapet og interiører, var det vanlig at Backer utarbeidet skisser i løpet av sommeroppholdene tilbake i Norge. På den måten kunne hun ta med seg skissene utenlands og deretter fortsette ferdigstillingen av arbeidet. selv om Backer etter hvert flyttet tilbake til Norge og bosatte seg i Oslo, fortsatte hun mer årlige sommeropphold rundt om på forskjellige plasser i Norge. Einabu var nettopp et slikt sted, der hun gjennom venner fikk tilbringe en sommer omgitt av natur, venner og landlig bebyggelse. til tross for en øyeoperasjon tidligere samme år og vedvarende synsproblemer, tok Backer med seg maleriutstyret og arbeidet med to interiørbilder i Einabu. i motsetning til tidligere verker forlot Backer ''Interiør fra Einabu i Foldal'' på skissestadiet og valgte å signere bildet uten å fortsette arbeidet da hun var tilbake i sitt atelier i Oslo.   
+
Kunsthistoriker Marit Lange er blant de som argumenterer for at verket er på skissestadiet<ref>Lange, ''Harriet Backer'', 1995. 267</ref>. Backer tilhørte en generasjon av norske kunstnerne som til stadighet fikk tilbringe lengre opphold i utlandet. Gjennom studier ved europeiske kunstakademier og venner i det europeiske kunstnermiljøet, fikk Backer tilbringe lengre opphold i europeiske storbyer. For å sikre seg motiver fra de norske landskapet og interiører, var det vanlig at Backer utarbeidet skisser i løpet av sommeroppholdene tilbake i Norge. På den måten kunne hun ta med seg skissene utenlands og deretter fortsette ferdigstillingen av arbeidet. selv om Backer etter hvert flyttet tilbake til Norge og bosatte seg i Oslo, fortsatte hun mer årlige sommeropphold rundt om på forskjellige plasser i Norge. Einabu var nettopp et slikt sted, der hun gjennom venner fikk tilbringe en sommer omgitt av natur, venner og landlig bebyggelse. til tross for en øyeoperasjon tidligere samme år og vedvarende synsproblemer, tok Backer med seg maleriutstyret og arbeidet med to interiørbilder i Einabu. i motsetning til tidligere verker forlot Backer ''Interiør fra Einabu i Foldal'' på skissestadiet og valgte å signere bildet uten å fortsette arbeidet da hun var tilbake i sitt atelier i Oslo.   
  
 
[[Kategori:Nasjonalmuseet]]
 
[[Kategori:Nasjonalmuseet]]
 
[[Kategori:Maleri]]
 
[[Kategori:Maleri]]
 
[[Kategori:Alle wiki-kunstverk]]
 
[[Kategori:Alle wiki-kunstverk]]

Revisjonen fra 19. okt. 2020 kl. 09:07

Harriet Backer, Interiør fra Einabu i Foldal, 1920. Olje på lerret, 54,2 x 74,9 cm. Foto: Nasjonalmuseet/Børre Høstland.

Et soverom med diverse interiør

Bildets motiv er et blått soverom med diverse interiør. Alle møblene står på et lyst, beige, nesten trefarget gulv. Det er ingen mennesker eller dyr i rommet, men sollyset skinner inn gjennom vinduene. Sollyset beveger seg rundt om i rommet og skaper skygger i alle kriker og kroker. I venstre hjørne av bilde finner vi en blå seng, med en lys sengehimmel som dekker framsiden av sengen. Ved siden av sengen står det en stol. Stolen er i forhold til sengen veldig enkel. Den har en tynn, avrundet ramme, og bare en planke på midten utgjør stolens rygg. Den største flaten er stolens sete. På veggen bak stolen henger det to vinduer, ett på hver side av bilde. Vinduene består av 6 cirka like store ruter, og de er dekket med ett par gjennomsiktige, lyse gardiner. Gardinene henger som bølger over vinduene. i vinduene kan vi tyde et annet hus eller bygg i nærheten. Mellom vinduene henger det ett speil, hvor vi kan se speilbilde av sengen. Speilet henger over en trefarget kommode som står ved siden av ett bord i samme fargen. Bordet står plassert under høyre vindu, sammen med en lignende stol som den forrige. Over stolens armlene/ryggstøtte henger det ett rødt, nesten oransje klesplagg.

Formalanalyse

Interiør fra Einabu i Foldal er et figurativt maleri i genren interiørmaleri. Motivet er fremstilt i normalperspektiv og avbilder et avgrenset utsnitt av et sovekammer. Motivet slutter verken til høyre eller venstre; et karakteristisk trekk i Backers interiørbilder. Det som ligger utenfor motivets rammer er ikke relevant. Det er derimot lysinnfallet og dets refleksjoner, og hvordan lyset påvirker den primære blå lokalfargen i rommet. Det sterke naturlige lyset og dets skygger skaper ulike virkninger i motivets form og farge. Backer var opptatt av hvordan lyset påvirket det innvendige rom. I Interiør fra Einabu i Foldal ser man hvordan lyset fasetterer og former rommets gjenstander.

Stolene og speilet danner en trekantkomposisjon og gir motivet dybde. Forsvinningspunktet ligger i bildets midtre. Store deler av interiøret er bygget opp av synlige og usynlige horisontale og diagonaler linjer. Interiør fra Einabu i Foldal er bygget opp av kvadrater og rektangler. Det er kun dyneteppet, gardinene og stolryggene som har buede former.

Penselstrøkene er brede, synlige og kun til dels dekkende. Noen steder, spesielt i hjørnene, er deler av originallerretet synlig. De få fargene er påført med en lett «tilfeldig» hånd; noe som tilfører motivet en forfriskende vigør. Penselstrøkenes formbeskrivende omrisslinjer virker både vilkårlige og målrettede. De røffe og sporadiske ekspressive linjene gjør at bildet har noe skisseaktig over seg. Backers impresjonistiske maleteknikk fremhever motivets umiddelbarhet.

Fra skisse til ferdig verk

Kunsthistoriker Marit Lange er blant de som argumenterer for at verket er på skissestadiet[1]. Backer tilhørte en generasjon av norske kunstnerne som til stadighet fikk tilbringe lengre opphold i utlandet. Gjennom studier ved europeiske kunstakademier og venner i det europeiske kunstnermiljøet, fikk Backer tilbringe lengre opphold i europeiske storbyer. For å sikre seg motiver fra de norske landskapet og interiører, var det vanlig at Backer utarbeidet skisser i løpet av sommeroppholdene tilbake i Norge. På den måten kunne hun ta med seg skissene utenlands og deretter fortsette ferdigstillingen av arbeidet. selv om Backer etter hvert flyttet tilbake til Norge og bosatte seg i Oslo, fortsatte hun mer årlige sommeropphold rundt om på forskjellige plasser i Norge. Einabu var nettopp et slikt sted, der hun gjennom venner fikk tilbringe en sommer omgitt av natur, venner og landlig bebyggelse. til tross for en øyeoperasjon tidligere samme år og vedvarende synsproblemer, tok Backer med seg maleriutstyret og arbeidet med to interiørbilder i Einabu. i motsetning til tidligere verker forlot Backer Interiør fra Einabu i Foldal på skissestadiet og valgte å signere bildet uten å fortsette arbeidet da hun var tilbake i sitt atelier i Oslo.
  1. Lange, Harriet Backer, 1995. 267