Ivar Aasen

Fra hf/ifikk/kun1000
Revisjon per 22. okt. 2018 kl. 08:30 av Malinow@uio.no (diskusjon | bidrag) (Beskrivelse av skulpturen)

Hopp til: navigasjon, søk
Dyre Vaa, Ivar Aasen, 1952/1963. Bronse, h. 61 cm. Foto: Arthur Sand. UiO.

Her kommer det tekst i løpet av høsten 2018.

Beskrivelse av skulpturen

Motivbeskrivelse

Susanne /Izabella

Plassering

Ingunn

Materialer

Malene

Verkets opprinnelse og historisk kontekst

Tine

Formalanalyse - impresjonismen som inspirasjonskilde

Bysten fremstår som en nok så realistisk gjengivelse av Aasen, selv om den er noe forstørret. Nærmer man seg bysten og betrakter den på kortere avstand, kan man imidlertid se at skulpturen har mange små ujevnheter i hele overflaten. Det kan nesten se ut som om overflaten er formgitt gjennom små, men grove penselstrøk, som et maleri. Disse kvalitetene kan ses i lys av at Dyre Vaa i tillegg til billedhugger også var maler. Flere har påpekt denne sammenhengen, og den ”rå” og maleriske bruken av form som går igjen i både hans malerier og skulpturer.[1] Dette må nok også ses i lys av kunsthistoriske strømninger i Vaas samtid og hans inspirasjonskilder.

I begynnelsen av 1900-tallet hadde skulpturen revet seg løs fra klassisismen og blitt mer moderne.[2] Dyre Vaa hadde således sitt virke i kjølvannet av impresjonismen.[3] En retning som er mer opptatt av persepsjon og hvordan lyset reflekterer i overflaten enn man var i sen-klassisismen, som prøver å fremstå som ”virkelig” eller naturtro. Illusjonen av naturtrohet er større jo lenger vekk man betrakter bysten, mens man nærmere skulpturen blir mer bevisst på at det er snakk om et kunstverk. Illusjonen blir oppløst og man blir mer bevisst på kunstmidlene, herunder modelleringsmåten.

Vaa var da også en stor beundrer av arbeidene til Auguste Rodin[1] (1840-1917) ”som hadde skapt en bronseskulptur som ikke var glatt og polert, men hadde en riflet overflatestruktur som reflekterte arbeidet som var gjort i likhet med penselstrøk på et maleri”.[2] Disse trekkene finner man også tydelig igjen i Vaas byste.

En annen viktig inspirasjonskilde for Vaa, var kunstneren Edgar Degas som også knyttes til impresjonismen. I 1923 gav Vaa ut en artikkel der han hyller skulpturene hans. I følgende sitat viser Vaa til nettopp noen av de formmessige trekkene det her er pekt på i forbindelse med Aasen-bysten: "Enda så skissemessige skulpturene hans er, så fillete og sønderrevet han lager flaten så har den store skulptøren sans for balansen i lekamsdelene og mellom formene”.[1]

  1. 1,0 1,1 1,2 Vinje, Arne. Dyre Vaa – Ein kunstnarbiografi. Oslo: Det norske samlaget, 1997.
  2. 2,0 2,1 Danbolt, Gunnar. Norsk kunsthistorie. Bilde og skulptur frå vikingtida til i dag. Oslo: Det norske samlaget, 3. Utgåve, 2009.
  3. Tschudi-Madsen, Stephan & Johannesen, Ole Rønning. (2018, 12. juni). Impresjonisme: billedkunst. I Store norske leksikon. Hentet 12. september 2018 fra https://snl.no/impresjonisme_-_billedkunst